Είναι η σειρά μου!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

δίδυμακια, δίδυμα μωρά, ανατγωνισμός διδύμωνΑπό τη στιγμή που άρχισαν να μιλούν τα διδυμάκια μου, καθημερινά υπήρχε στο λεξιλόγιό τους η φράση «εγώ πρώτος»!

 

Φυσικά, μεταχειρίστηκα πολλά παραδείγματα και νουθεσίες για να τα πείσω ότι η σειρά δεν έχει καμία σημασία. Αυτά, όμως, επέμεναν να διεκδικούν την πρωτιά στο τάισμα, στο άλλαγμα, στην αγκαλιά, το καθένα για τον εαυτό του. Μέχρι και στην παιδίατρό τους απευθύνθηκα, σε μία ύστατη προσπάθεια να τα πείσει εκείνη «επιστημονικά», ως μητέρα και ως γιατρός, ότι «δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος σε μία οικογένεια».

 

Βέβαια, τα τρομερά δίδυμα, όπως τα αποκαλεί φίλος μας, δεν πείθονταν –και καλά έκαναν μεταξύ μας– διότι, off the record, γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η σειρά παίζει ρόλο! Με τα πολλά καταλήξαμε στην ασφαλή χρήση της καταγραφής, ώστε να μην έχουμε τσακωμούς. Πάνω που τελειοποιήσαμε το σύστημα και είπα ότι θα ηρεμήσουμε, περάσαμε στο επόμενο στάδιο, στο «εγώ δεύτερος»! Από το πρωινό πλύσιμο και το ντύσιμο μέχρι το μπάνιο, τώρα τσακώνονται και κατ’ επέκταση τσακωνόμαστε για το ποιος θα είναι δεύτερος. Το σύστημα της καταγραφής, που επίσης προσπάθησα να συνεχίσω, δεν αναγνωρίζεται από κανένα τους. Τα πάντα θέλουν να τα κάνουν δεύτεροι. Καμιά ιδέα; Ως γονείς, καλούμαστε καθημερινά να ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας, άλλοτε με περισσότερη επιτυχία και άλλοτε με λιγότερη. Πάντα, όμως, με χαμόγελο και υπομονή. Θεωρητικά και προ απόκτησης παιδιών, κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πρακτικά και καθημερινά αυτό το θέμα είναι δύσκολο, διότι εκτός από το ρόλο του γονέα έχουμε και πολλούς άλλους ρόλους, στους οποίους οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

 

Ως μητέρα, προσπαθούσα με διάφορα τρικ και κόλπα να πετύχω τον τελικό μου στόχο, όποιος και αν ήταν κάθε φορά. Όμως με κόλπα δεν αποκτάται ούτε η υπευθυνότητα, ούτε η συνέπεια. Αυτό που τα παιδιά μας χρειάζονται από εμάς είναι τα όρια. Αυτό τα βοηθά σε σημαντικό βαθμό και τώρα και στο μέλλον να αναγνωρίζουν και να χειρίζονται μόνα τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, καθώς ωριμάζουν. Αυτή τους η ικανότητα, εάν καλλιεργηθεί, θα τα προετοιμάσει να αλλάξουν και να θέσουν με τη σειρά τους τα δικά τους όρια, αλλά και περιορισμούς.

 

Οι ανάγκες των παιδιών μας μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουν, όμως η ανάγκη τους για αγάπη και τρυφερότητα θα είναι πάντα μεγάλη. Και επειδή θέλουμε όλοι μας να τα βλέπουμε χαμογελαστά κι ευτυχισμένα, ας συμβάλλουμε –με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας μας– ώστε το χαμόγελο να μη λείπει ποτέ από τα προσωπάκια τους.

happy baby