Συμβουλές για γονείς

Ελέγχετε τι κάνει το παιδί στο διαδίκτυο;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και κόρη στο διαδίκτυο

Ένας στους τέσσερις γονείς δεν ελέγχει τι βλέπει το παιδί του στο διαδίκτυο

Η εταιρεία Kaspersky Lab είναι εταιρεία, με αντικείμενο εργασίας την κατασκευή προγραμμάτων, τα οποία προστατεύουν τους υπολογιστές μας από επιθέσεις κακόβουλων ιών και πολλά άλλα.

Τα αποτελέσματα σε έρευνα που πραγματοποίησε κρίνονται ανησυχητικά,καθώς ένας στους τέσσερις γονείς  δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει τι βλέπει &τι κάνει το παιδί του στο διαδίκτυο.

Επίσης  λίγοι είναι οι γονείς που γίνονται «φίλοι» των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα παιδιά επιζητούν «ελευθερία», ενώ μόλις το 39% των γονιών παρακολουθεί την διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών του.

Παράλληλα και ενώ οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα cyber-bullying, μόλις το 38% των γονιών έχει μιλήσει μαζί τους για το θέμα αυτό.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθώς τα παιδιά είναι απρόθυμα να παραδεχτούν ότι έχουν πέσει θύματα cyber-bullying

οι γονείς δεν μπορούν να παρέμβουν. Βάση της έρευνας, ένας στους τέσσερις γονείς (25%), των οποίων τα παιδιά είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να το αντιληφθεί.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η διαδικτυακή κακοποίηση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε bullying και στον πραγματικό κόσμο. Αυτό τουλάχιστον έχουν παρατηρήσει το 26% των γονέων, που τα παιδιά τους αντιμετώπισαν τέτοιου είδους περιστατικά.

Ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το διαδίκτυο προσφέρει πολλά οφέλη, αλλά δυστυχώς επιτρέπει και σε ορισμένους ανθρώπους να δρουν με βάση τα πιο καταστροφικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Στις μέρες μας, το cyber-bullying αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα. Για τα θύματα, το ψυχολογικό τραύμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και μακροχρόνιο».

Στο συνέδριο Mobile World Congress, η σύμβουλος του European Schoolnet και συνιδρυτής του Insafe ,Τζάνις Ρίτσαρντσον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Το cyber-bullying και το bullying γενικώς, είναι σίγουρα ένα θέμα που απασχολεί τους νέους  & πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους».

Τέλος οι γονείς χρειάζεται να γνωρίζουν ότι, η μακροπρόθεσμη συναισθηματική επίδραση του cyber-bullying μπορεί να είναι καταστροφική για τα παιδιά και τους νέους γενικότερα. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουν και να συζητούν με το παιδί τους προτρέποντάς το να ζητήσει βοήθεια .

Οι γονείς όπως και οι δάσκαλοι έχουν την δύναμη με τις κατάλληλες ενέργειες να το σταματήσουν.

Όμως η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 44% των γονέων με παιδιά που είχαν υποστεί cyber-bullying, παρενέβη  για να το αποτρέψει, ενώ  οι υπόλοιποι δεν προχώρησαν σε καμία δράση.

 

Αυτό όμως μπορούμε να το αλλάξουμε. Δείτε εδώ που μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστείτε : 

Γραμμή  Βοήθειας & Καταγγελιών: 11188 http://www.cyberkid.gov.gr/main/contact

 

Η πρόταση του GoneisOnline

Στην ιστοσελίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα, έχουν φτιάξει μία πολύ όμορφη και απλή πλατφόρμα, όπoυ γονείς & παιδιά μπορούν να ενημερωθούν και να παίξουν σε ασφάλεια. Ονομάζεται Cyberkids και σας περιμένει στη διεύθυνση  http://www.cyberkid.gov.gr/about.html

 

Τί προσφέρει το Cyberkids;

Στο Cyberkids θα βρείτε καταπληκτικά παιχνίδια για να παίζουν σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον τα μικρά παιδιά έως 8 ετών στη διεύθυνση : http://www.cyberkid.gov.gr/Alana.html

 

Τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, ίσως θελήσουν να γίνουν

Πράκτορες Cyber kid και να παίξουν το μοναδικό παιχνίδι που θα βρείτε στη διεύθυνση: http://www.cyberkid.gov.gr/above8/games

happy baby