Eπηρεάζει το θηλασμό, το πρώτο μπάνιο του μωρού;

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι αυτό αληθεύει!
Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας απέδειξαν ότι εάν καθυστερήσει έστω και για 12 ώρες, το πρώτο μπάνιο του μωρού αμέσως μετά την γέννησή του,αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένης έναρξης του θηλασμού. Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα ευρήματα ο κ. Μαυρίδης παιδίατρος, νεογνολόγος & διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC μας συμβουλεύει περαιτέρω:
- Από το αρχικό σκούπισμα του νεογνού, πρέπει να εξαιρεθούν τα οι παλάμες & τα μπρατσάκια του, έως τον αγκώνα.
- Το πρώτο μπάνιο πρέπει να καθυστερήσει & να γίνει μετά τα πρώτα επιτυχημένα ταΐσματα μέσω του θηλασμού του μωρού από την μητέρα του, έτσι ώστε να ελαττωθεί η απώλεια θερμότητας του σώματος του μωρού, καθώς επίσης και η πιθανότητα υπογλυκαιμίας.
- Συστήνεται η αναβολή του πρώτου μπάνιου για 24 ώρες μόνο, καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι μεγαλύτερη καθυστέρηση θα έχει κάποιο όφελος, ή θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στο θέμα της έναρξης του θηλασμού.
Βέβαια όπως τονίζει ο γιατρός, τα παραπάνω δεν ισχύουν σε περίπτωση που υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, οι οποίοι επιβάλουν το άμεσο πλύσιμο του νεογνού και ανάμεσα σε αυτές είναι η παρουσία σοβαρής λοίμωξης στη μητέρα με HIV, Ηπατίτιδα Β & Ηπατίτιδα C.
Καθώς λοιπόν οι περισσότερες γυναίκες πλέον γεννούν σε μαιευτήρια, τα παραπάνω ευρήματα χρειάζεται να υιοθετηθούν από τους μαιευτήρες, καθώς το πρώτο μπάνιο του μωρού, δεν γίνεται από τις μητέρες τους στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά από το ιατρικό προσωπικό, θα συμπληρώσουμε εμείς.
Όπως τονίζει ο κ.Μαυρίδης, αυτές οι πληροφορίες δεν αποτελούν μυστικό & θα κάνει καλό να διαδοθούν στις μέλλουσες μητέρες & στον κόσμο γενικότερα, έτσι ώστε από την μία μεριά τα ποσοστά των θηλαζόντων να αυξηθούν, καθώς ο θηλασμός κρίνεται απαραίτητος για την υγεία του μωρού & από την άλλη να λυθούν τυχόν απορίες που πολλοί έχουμε, καθώς βλέπουμε κάποια μωράκια να μην «πιάνουν τον μαστό» της μητέρας τους.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι καθώς ο θηλασμός αποτελεί μοναδικό δώρο της φύσης προς τις γυναίκες, όσες πιο πολλές πληροφορίες έρχονται στο φως και βοηθούν να θηλάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μωράκια γίνεται, είναι καλό. Έτσι εξάλλου έχουν & νόημα το να γίνονται έρευνες, καθώς μέσω των αποτελεσμάτων τους αλλάζουν οι πρακτικές που έως τότε ακολουθούνταν.
Παναγιώτης Μαυρίδης, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διδάκτορας ΑΠΘ, Διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, www..mavridispaidiatros.gr