Ετεροθαλή αδέλφια

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

αδέλφιαΥπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποκτήσει ένα παιδί ετεροθαλή αδέλφια. Ένας νέος γάμος είναι ο συνηθέστερος εξ αυτών. Μάθετε πώς να χειριστείτε αυτή την περίπλοκη σχέση!

 

Σήμερα μια γυναίκα ή ένας άνδρας, που προχώρησαν σε διαζύγιο, συχνά θέλουν να βρουν έναν νέο σύντροφο και να ξαναπαντρευτούν. Φυσικό και λογικό! Όταν, όμως, στη ζωή του ενός ή και των δύο ήδη υπάρχουν παιδιά, μια νέα γέννηση μάλλον περιπλέκει την κατάσταση!

 

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ο φυσικός γονιός αισθάνεται μπερδεμένος και δεν γνωρίζει πώς να φερθεί σε περιπτώσεις καβγάδων. Αυτή η σύγχυση, με τη σειρά της, κάνει συχνά τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια. Η ζήλια, η επιθετικότητα και η προκλητική συμπεριφορά είναι συνηθισμένες αντιδράσεις ενός παιδιού που αισθάνεται αδικημένο. Αδικημένο από τον γονιό του που πήρε το μέρος του ετεροθαλή αδελφού του, αδικημένο από την έλλειψη του άλλου φυσικού του γονιού, αδικημένο από την εύνοια της τύχης στο νέο του αδελφάκι που ζει με την πραγματική του οικογένεια.Τα αρνητικά συναισθήματα κάποιες φορές οδηγούν το παιδί στην απομόνωση και στη νοσταλγία της παλιάς του ζωής. Η αδυναμία του να δεθεί με τον μη φυσικό του γονιό αλλά και με το ετεροθαλές του αδελφάκι είναι μια πραγματικότητα. Η προκατάληψη και η καχυποψία δεν λείπουν διόλου στις μεταξύ τους σχέσεις. Πολλές φορές, μάλιστα, και οι δύο εισπράττουν τη ματαίωση, ακόμη κι αν δεν τους αξίζει, ακόμη κι αν όλοι ταχθούν με το μέρος τους. Ειδικά για το νέο παιδί η αίσθηση της απόρριψης από τόσο μικρή ηλικία είναι ιδιαίτερα τραυματική. Το μικρούλι, άλλωστε, δεν γνωρίζει γιατί το αδελφάκι του δεν του δίνει σημασία και δεν θέλει να παίξει μαζί του. Ακόμη, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η συμπεριφορά του γονιού του είναι τόσο αγχωτική, αμήχανη και ασταθής.

 

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

αδελφάκιαΤο πως θα χειριστείτε την κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Από εσάς εξαρτάται εάν τα παιδιά θα καταφέρουν να έρθουν πιο κοντά, να γίνουν φίλοι ή ακόμη και να αισθανθούν πραγματικά αδέλφια.

Τόσο εσείς όσο και ο νέος σας σύντροφος θα πρέπει να διατηρήσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού ήρεμη. Θα πρέπει να παρέχετε σε όλους ένα αίσθημα ασφάλειας, καταστέλλοντας τα ανταγωνιστικά συναισθήματα των παιδιών.

Ακόμη, είναι αναγκαίο να τους μοιράζετε εξίσου την αγάπη, την τρυφερότητα και την προσοχή σας. Επίσης, καλό θα ήταν να δείχνετε την αποδοχή σας σε κάθε ενέργεια που κάνουν και τα φέρνει πιο κοντά.

Ακόμη, σημαντικό είναι να παρεμβαίνετε σε κάθε ανησυχία που προκύπτει ώστε να μην γίνει «χιονοστιβάδα» και σηκώσει φράγματα ανάμεσα στα ετεροθαλή αδέλφια.

Η παρέμβαση στους καβγάδες οφείλει να είναι διακριτική για να μη νιώσει αδικημένο κάποιο από τα παιδιά. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισημαίνετε το πρόβλημα και να τους ζητάτε να το λύσουν μεταξύ τους. Βέβαια, προσπαθήστε να επιβεβαιώνετε κάθε φορά πως η ειρήνη έχει αποκατασταθεί.

Επιπλέον, προσπαθήστε να μην κάνετε διακρίσεις ανάμεσα στο φυσικό και το μη φυσικό σας παιδί. Μπορεί να μην είναι «σαρξ εκ της σαρκός σας», αλλά είναι κομμάτι του τωρινού σας συντρόφου και θα ήταν καλό να του φέρεστε τρυφερά.

Θέστε ξεκάθαρους κανόνες και όρια που θα ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και τηρήστε τους.

Και οι δύο θα πρέπει να μιλάτε και να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στον πρώην σύντροφο του συντρόφου σας. Μην ξεχνάτε πως ακόμη κι αν χώρισαν αυτός παραμένει γονιός τού μη φυσικού σας παιδιού.Το έργο που πρέπει να φέρετε εις πέρας ίσως σας φαίνεται δύσκολο. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, μην καταθέσετε τα όπλα. Εάν κάποια στιγμή τα προβλήματα σας φανούν «βουνό», μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για βοήθεια!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εάν βιώνετε μια τέτοια κατάσταση, η κωμωδία που σας ταιριάζει γάντι είναι: «Τα δικά μου, τα δικά σου, τα δικά μας». Δείτε το ξεκαρδιστικό ριμέικ της ταινίας με τον Ντένις Κουέιντ και τη Ρενέ Ρούσο και ίσως πάρετε και μερικές ιδέες!

 

Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου, ενεργού μέλους του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, Νένας Γεωργιάδου.

happy baby