Εξέταση Άπγκαρ!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νεογέννητο,χασμουρητόΗ εξέταση Apgar είναι η πρώτη εξέταση που θα κάνει ο γιατρός στο μωράκι σας, αμέσως μετά τον τοκετό!

 

Aμέσως μετά τον ερχομό του μωρού σας στον «έξω» κόσμο, ο γιατρός θα κάνει την πρώτη του εξέταση, προκειμένου να κάνει μια γρήγορη εκτίμηση της υγείας του μωρού!

Τι είναι η εξέταση Άπγκαρ (Apgar-score);

Tο πρώτο και το πέμπτο λεπτό μετά τον τοκετό ο μαιευτήρας θα κάνει την εξέταση Άπγκαρ (η ονομασία προέρχεται από τη γιατρό Βιρτζίνια Άπγκαρ που εφάρμοσε το τεστ για πρώτη φορά) για να ελέγξει τις ζωτικές λειτουργίες του μωρού σας, όπως είναι το χρώμα του δέρματός του, ο σφυγμός του, τα αντανακλαστικά του, ο μυϊκός τόνος και η αναπνοή του.

 

Κλίμακα αξιολόγησης

Για το καθένα από τα παραπάνω το μωρό σας «αξιολογείται» με κλίμακα 0, 1 ή 2. Η συνολική βαθμολογία του μωρού είναι το 10, αλλά σπάνια τα μωρά παίρνουν άριστα! Τα περισσότερα μωρά πιάνουν στη συγκεκριμένη εξέταση και κλίμακα βαθμό από 8 και πάνω, που σημαίνει ότι το μωρό είναι μία χαρά! Μια χαμηλότερη βαθμολογία συνήθως σημαίνει απλώς ότι το μωράκι χρειάζεται προσωρινά ιατρική βοήθεια και επίβλεψη. Ωστόσο, αν η βαθμολογία του είναι κάτω από 5, τότε το μωρό πιθανότατα να μεταφερθεί για εντατική νοσηλεία και παρακολούθηση.

 

Κριτήρια βαθμολόγησης

Για την κάθε παράμετρο υπάρχουν και συγκεκριμένα κριτήρια! Αν για παράδειγμα ο μυϊκός τόνος του μωρού είναι υποτονικός, τότε η βαθμολογία του θα είναι 0, αν υπάρχουν κάποιες κινήσεις των άκρων του, τότε η βαθμολόγια θα είναι 1, ενώ τέλος αν υπάρχει έντονη δραστηριότητα, τότε το μωράκι θα πάρει άριστα 2! Κάπως έτσι γίνεται η αξιολόγηση και για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά (σφυγμοί, αναπνοή, χρώμα δέρματος και αντανακλαστικά) και έπειτα οι βαθμοί που συγκέντρωσε το μωράκι αθροίζονται!

 

BABY Τip

Πριν φύγετε από το μαιευτήριο, ο γιατρός θα κάνει και άλλες εξετάσεις στο μωράκι σας για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει. Δεν ζητούν τις ίδιες εξετάσεις όλοι οι γιατροί, γι’ αυτό συζητήστε το με τον γιατρό σας.

 

happy baby