Συμβουλές για γονείς

Φάρμακα: Δεν είναι καραμέλες!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ένεσηΠολλοί γονείς έχετε την εξής απορία: «Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να χορηγήσω τα παιδικά φάρμακα;». Ήρθε η στιγμή να σας αποκαλύψουμε τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στη χορήγηση φαρμάκων!

 

Τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα (σε μορφή σκόνης, σε χάπια, σταγόνες, σιρόπι), με εντριβή στο δέρμα (αλοιφές, διαλύματα), να εγχυθούν με ένεση (αμπούλες) ή να εισαχθούν στο έντερο με μορφή υπόθετου. Είναι πάντα απόφαση του γιατρού να επιλέγει αν είναι αναγκαία η λήψη φαρμάκων. Ο ίδιος, επίσης, είναι υποχρεωμένος να καθορίζει την ακριβή δοσολογία και να τη σημειώνει στη συνταγή, ενώ είναι και ο μόνος αρμόδιος για να σας ενημερώσει για τον τρόπο χορήγησης ενός φαρμάκου.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Σταγόνες ή αλοιφή για τα μάτια: Πλύνετε τα χέρια σας και μετά πλύνετε τα μάτια του παιδιού με βαμβάκι και χλιαρό νερό. Ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα με το κεφάλι του στην αγκαλιά σας. Βάλτε το χέρι σας γύρω από το κεφάλι του και την παλάμη σας στο μάγουλό του. Γείρετε το κεφάλι του και τραβήξτε απαλά τα βλέφαρά του με το δείκτη και τον αντίχειρά σας. Αν χρειαστεί, ζητήστε από κάποιον να κρατήσει το κεφάλι του παιδιού. Ρίξτε όσες σταγόνες πρέπει ή βάλτε την αλοιφή στη γωνία του ματιού, προσέχοντας να μην αγγίξετε το μάτι. Κρατήστε το παιδί ακίνητο για δύο λεπτά και επαναλάβετε στο άλλο μάτι. Παράλληλα, μιλάτε γλυκά στο παιδί σας, ώστε να του αποσπάτε την προσοχή όταν ρίχνετε τις σταγόνες.

Σταγόνες για τα αφτιά: Στα παιδιά, συνήθως, δεν αρέσει να τους βάζουν μια κρύα ουσία στο αφτί. Αν ο γιατρός πει ότι μπορείτε να το ζεστάνετε, βάλτε το μπουκάλι με το φάρμακο σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία στον καρπό σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Ξαπλώστε το παιδί σε μια σταθερή επιφάνεια με το αφτί που θα ρίξετε τις σταγόνες προς την πλευρά σας. Ρίξτε τις σταγόνες που πρέπει. Περιμένετε ένα με δύο λεπτά πριν επαναλάβετε και στο άλλο αφτί.

Σταγόνες για τη μύτη: Αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, πείτε του πρώτα να φυσήξει τη μύτη του. Ξαπλώστε το σε μια σταθερή επιφάνεια και βάλτε το μαξιλάρι έτσι ώστε το κεφάλι του να γείρει προς τα πίσω. Ρίξτε όσες σταγόνες χρειάζεται και ζητήστε του να πάρει βαθιά αναπνοή από τη μύτη ή περιμένετε ένα με δύο λεπτά πριν επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι. Είναι προτιμότερο να πείτε σε κάποιον να του κρατάει το κεφάλι.

Ενέσεις: Οι ενέσεις γίνονται κατά κανόνα από το γιατρό ή την ειδικευμένη νοσοκόμα. Σε δύστροπα παιδιά χρειάζεται η βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου, διότι το παιδί πρέπει να κρατηθεί γερά, ώστε να μην μπορεί να φτάσει με τα χέρια του το σημείο της ένεσης ή την ίδια τη σύριγγα.

Παιδικά υπόθετα: Η απλή χρήση τους συντελεί στην αποδοχή τους από τα μικρά παιδιά. Επίσης, δεν επιβαρύνουν το στομάχι. Τα υπόθετα τοποθετούνται ενώ το παιδί είναι ξαπλωμένο στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα. Πρέπει να εισάγονται βαθύτερα από το σφιγκτήρα του ορθού, ώστε να μην μπορούν να βγουν από μόνα τους, φορέστε γάντι μία χρήσεως.

 

Top Tips

 • Αν το παιδί κάνει τακτικά εμετό και βγάζει το φάρμακο ή αρνείται πεισματικά να το πιει, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρο. Ίσως σας συστήσει να του δώσετε το ίδιο φάρμακο σε υπόθετο. Στην περίπτωση, όμως, που ο γιατρός έχει χορηγήσει αντιβιοτικό το οποίο δεν υπάρχει σε μορφή υπόθετου, ρωτήστε τον αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιβιοτικό που να χορηγείται μία φορά την ημέρα. Ίσως το παιδί να δείξει μεγαλύτερη προθυμία αν πρόκειται να αντιμετωπίσει την… κρίσιμη στιγμή μόνο μια φορά κάθε μέρα, οπότε δεν θα ταλαιπωρηθείτε ούτε εσείς ούτε και το μικρό σας.
 • Στην περίπτωση που το παιδί κάνει εμετό αμέσως μετά τη χορήγηση ενός φαρμάκου από το στόμα, πρέπει να του το ξαναδώσετε έπειτα από μισή ή μία ώρα. Αν όμως έχουν περάσει τουλάχιστον 20 με 25 λεπτά από όταν πήρε το φάρμακο, η δόση έχει αφομοιωθεί και δεν χρειάζεται να επαναλάβετε τη χορήγηση.
 • Βεβαιωθείτε πόσο φάρμακο πρέπει να δώσετε, πόσες φορές τη μέρα και ποια ώρα ακριβώς.
 • Ρωτήστε το γιατρό αν υπάρχουν παρενέργειες και ενημερώστε τον για τυχόν αντιδράσεις του παιδιού στο φάρμακο.
 • Τελειώστε τα αντιβιοτικά, ακόμη και αν το παιδί δείχνει να νιώθει πολύ καλύτερα.
 • Ελέγχετε τακτικά την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και σκευασμάτων.
 • Διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης σε όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα το δοσομετρικό κουταλάκι και όχι αυτό της κουζίνας.
 • Να βεβαιώνεστε πάντα ότι το μικρό κατάπιε ολόκληρο το χάπι. Αν το μασάει, κάποια κομματάκια μπορεί να μείνουν κολλημένα στα δοντάκια του και η δόση που θα πάρει να μην είναι αρκετή.
 • Κάντε του μικρά δωράκια: Αυτή η τακτική έχει πάντα αποτελέσματα στα μεγαλύτερα παιδάκια. Κάθε φορά, λοιπόν, που το μικρό σας πίνει χωρίς πείσματα το φάρμακό του, πείτε του ότι θα του χαρίζετε ένα από τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα ή κάποιο γλύκισμα.
 • Πάντα πρέπει να φροντίζετε ώστε να πλένετε μετά τη χορήγηση σιροπιού τα δόντια του παιδιού, γιατί τα σιρόπια περιέχουν αρκετή ζάχαρη και μπορεί να χαλάσουν τα δοντάκια του παιδιού σας.
 • Ρωτήστε τον παιδίατρο αν επιτρέπεται η λήψη του φαρμάκου μαζί με άλλα, πόσο σύντομα πρέπει να δείτε βελτίωση, καθώς και πότε πρέπει να επικοινωνήσετε εκ νέου μαζί του.
 • Ανακινείτε καλά το μπουκάλι πριν δώσετε το φάρμακο στο παιδί, γιατί τα ενεργά συστατικά που περιέχει το φάρμακο πρέπει να διασκορπιστούν σωστά.
 • Μη δίνετε στο παιδί σας μεγαλύτερη δόση από εκείνη που συνέστησε ο γιατρός, αλλά ούτε μειωμένη δόση φαρμάκου για ενήλικες· δείξτε μεγάλη προσοχή.
 • Ποτέ μη δίνετε αντιβίωση στο παιδί σας αν δεν το έχει εξετάσει πρωτύτερα ο γιατρός.
 • Μην του λέτε ότι τα φάρμακα είναι καραμέλες. Είναι τρομερά επικίνδυνο, γιατί μπορεί να το βάλετε στον πειρασμό να τα καταπιεί χωρίς την έγκρισή σας.
 • Μη χρησιμοποιείτε σκευάσματα που δεν σας τα έχει συστήσει ο παιδίατρος.
 • Μη δίνετε στο παιδί σας ασπιρίνη για να ρίξετε τον πυρετό. Αν η ασπιρίνη δοθεί σε παιδιά με ανεμοβλογιά ή γρίπη, υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί το σύνδρομο Reye, το οποίο είναι μια σπάνια, σοβαρή κατάσταση που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το συκώτι. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού είναι εμετοί κάθε 1-2 ώρες, που ακολουθούνται από σπασμούς και κώμα. Για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αυτού είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε παρακεταμόλη (όπως π.χ. Depon), αντί για ασπιρίνη για να πέσει ο πυρετός.
 • Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα για να τρίψετε το δέρμα του παιδιού σας, γιατί το οινόπνευμα απορροφάται από το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή ακόμη και να επιφέρει κώμα.
 • Μη δίνετε ποτέ κάποιο φάρμακο στο παιδί αν έχει αλλοιωθεί το χρώμα ή η υφή του, είναι θολό ή μυρίζει λίγο περίεργα.
 • Μην ακουμπάτε το σταγονόμετρο στο μάτι, τη μύτη ή το αφτί του παιδιού, γιατί θα μεταφέρετε τα μικρόβια στο μπουκάλι. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πλύνετέ το καλά πριν κλείσετε με αυτό το μπουκάλι.
 • Μην παίρνετε ποτέ φάρμακα μπροστά στα παιδιά σας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σας μιμηθούν.

Τηρήστε τα… ωράρια

Όποια κι αν είναι η μορφή του φαρμάκου που πρέπει να πάρει το παιδί σας, σύμφωνα με τη γνώμη του γιατρού, πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις ώρες λήψης του, για να διατηρείται στο αίμα η ίδια πάντα περιεκτικότητα των ενεργών συστατικών του φαρμάκου. Πρέπει, επίσης, να προσέχετε αν το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται πριν ή μετά το φαγητό. Ορισμένα φάρμακα έχουν μια ελαφριά ερεθιστική δράση στα τοιχώματα του στομάχου και γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται αμέσως μετά το φαγητό, για να αποφεύγονται οι δυσάρεστες παρενέργειες. Άλλα φάρμακα, πάλι, λαμβάνονται πριν τα γεύματα, γιατί μπορούν να απορροφηθούν μόνο αν το στομάχι είναι άδειο.

 

H χορήγηση από το στόμα:

Κάποιες φορές η χορήγηση από το στόμα δημιουργεί δυσκολίες στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας αν μπορείτε να διαλύσετε το φάρμακο, πριν τη χορήγηση, σε ένα γευστικό ρόφημα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή βατόμουρου, ή σε μικρή ποσότητα γάλακτος.

Προσοχή, όμως, το φάρμακο πρέπει να το διαλύετε πάντα σε μικρές ποσότητες υγρού και όχι σε ένα γεμάτο μπιμπερό, όπου συχνά δεν καταναλώνεται όλη η ποσότητα του υγρού.

Τα δισκία βιταμίνης D πρέπει επίσης να δίνονται στο παιδί πριν το γεύμα, διαλυμένα σε ένα κουταλάκι γάλα. Δεν πρέπει να επηρεάζεστε από την αντίσταση του παιδιού να πάρει το φάρμακο που του έχει γράψει ο γιατρός.

Για να κάνετε πιο εύκολο το… έργο σας ακολουθήστε τα εξής:

 • Ζητήστε από τον σύζυγό σας ή κάποιο άλλο άτομο να κρατήσει το παιδί στην αγκαλιά του, ενώ παράλληλα θα κρατάει τα χέρια του. Εσείς ακινητοποιήστε με το αριστερό σας χέρι το σβέρκο του παιδιού και βάλτε το κουταλάκι με το φάρμακο στο στόμα του, έτσι ώστε οι άνω κοπτήρες να αγγίζουν την άκρη του κουταλιού. Το κουταλάκι αδειάζεται σιγά-σιγά στο στόμα, ενώ βρίσκεται ακόμα σε επαφή με τους κοπτήρες. Το παιδί, έτσι, δεν μπορεί να πνιγεί, ακόμη και όταν φωνάζει ή και αντιστέκεται.

Μήπως είναι αλλεργικό;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αλλεργίας σε φάρμακα είναι ο ερεθισμός του δέρματος του παιδιού. Σπανιότερα εκδηλώνεται με εμετό ή διάρροια. Πώς, όμως, μπορείτε να το καταλάβετε ότι πρόκειται για αλλεργική αντίδραση και όχι για συμπτώματα της ασθένειας, στην περίπτωση του εμετού ή της διάρροιας; Εάν η διαταραχή εμφανιστεί αμέσως μετά τη λήψη του φαρμάκου είναι λίγες οι πιθανότητες να οφείλεται σε πρόβλημα δυσανεξίας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται έπειτα από αρκετές ώρες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σημειώνετε πόση ώρα ύστερα από τη χορήγηση του φαρμάκου παρουσίασε το παιδί προβλήματα. Εάν οι διαταραχές επαναλαμβάνονται τακτικά, αφού το παιδί πάρει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, συμβουλευτείτε το γιατρό που το παρακολουθεί.

 

happy baby