Φιλία και παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

φιλία, οικογένεια, ψέματα παιδιών, ελεύθερος χρόνος για παιχνίδιΟλοκληρώνοντας τις συμβουλές διαπαιδαγώγησης για γονείς θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι το πώς θα μεγαλώσετε ένα υγιές και ευτυχισμένο παιδί πηγάζει πρώτα από όλα από μέσα σας και από την αγάπη που απλόχερα θα του χαρίζετε καθώς εκείνο μεγαλώνει!

 

Από το Φ έως το Ω

 

Φιλία

Σε κάθε ηλικία τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες και ανάλογα διαμορφώνονται και οι φιλίες τους. Εσείς, ωστόσο, από τις μικρές κιόλας ηλικίες χρειάζεται να διευκολύνετε το παιδί να κοινωνικοποιηθεί τονίζοντάς του την αξία της φιλίας. Συγκεκριμένα από τα 2 έως τα 5 έτη του παιδιού σας είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα εξής: ένα παιδί προσχολικής ηλικίας έχει την ικανότητα να παίξει με άλλα παιδάκια όπως και βασικές ικανότητες ομιλίας. Ωστόσο, τα καβγαδάκια για τα παιχνίδια εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς το παιδί μαθαίνει ακόμα να μοιράζεται. Στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο γίνεται ένα ουσιαστικό crash test των ικανοτήτων κοινωνικότητας κάθε παιδιού, αφού είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά υποχρεώνεται να συνυπάρξει για κάποιες ώρες με άλλα παιδιά και να μοιραστεί δραστηριότητες.

 

Χρόνος για την οικογένεια

…ή καλύτερα ελεύθερος χρόνος. Βάλτε stop στο άγχος και μην αναγκάζετε τα παιδιά να πάρουν μέρος στους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας. Έχουν ανάγκη από το χρόνο τους χωρίς να αγχώνονται, χωρίς να ακούν τη φράση «κάνε γρήγορα» χίλιες φορές την ημέρα. Το να συνειδητοποιήσουν την έννοια του χρόνου, δεν σημαίνει να τους δημιουργήσετε το άγχος να κοιτάζουν συνεχώς το ρολόι τους καθώς μεγαλώνουν! Προγραμματίστε την ημέρα σας, φροντίζοντας να αφήνετε αρκετό χρόνο στα παιδιά σας για να ετοιμαστούν με την ησυχία τους.Ένα επιπλέον 10λεπτου ύπνου, είναι λιγότερο σημαντικό, από την ήρεμη και χαρούμενη προωϊνή διαδικασία προετοιμασίας για το σχολείο, ή τη δουλεία, ή το παιχνίδι.

 

Ψέμα

Υπάρχουν παιδιά που είναι περισσότερο επιρρεπή στα ψέματα και άλλα που δεν είναι! Διδάξτε στο παιδί ότι το να λέει κανείς ψέματα δεν είναι σωστό λέει ψέματα το παιδί, ανάπτυξη φιλίας, κοινωνικοτητα παιδιωνκαι ότι τα ψέματα κάποια στιγμή αποκαλύπτονται και έχουν συνέπειες. Δώστε του ωστόσο το περιθώριο να διορθώσει το ψέμα του. Εάν το πιάσατε στα… πράσα ρωτήστε το μήπως έχει κάτι να σας πει, που σας έχει κρύψει. Διατηρήστε αυστηρό αλλά ήρεμο ύφος ώστε να μην το τρομάξετε. Εάν δεν προβεί σε αποκαλύψεις, τότε πείτε του ότι το ψέμα του έχει αποκαλυφθεί και ότι θα πρέπει να υποστεί τα επακόλουθα της πράξης του. Μην παραλείψετε, ωστόσο, να το ρωτήσετε γιατί σας είπε ψέματα. Ο λόγος που λέει ψέματα ένα παιδί μπορεί να κρύβει άλλες μεγάλες αλήθειες (π.χ. επιζητά την προσοχή σας, έχει δεχθεί εκφοβισμό από κάποιο τρίτο πρόσωπο), που εσείς καλείστε να ανακαλύψετε.

 

Ώρα ...για το παιδί

Ώρα να κλείσουμε λοιπόν, αυτό το όμορφο αφιέρωμα, στο αλφάβητο τονίζοντας τα εξής: Βεβαίως και είναι πολύ σημαντικό να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας ιδανικά και αξίες που θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι να τα αγαπάμε ανιδιοτελώς και να τους προσφέρουμε όλο μας, τον πολύτιμο και κάποιες φορές λιγοστό ελεύθερο χρόνο. Τα παιδιά, μάς χρειάζονται δίπλα τους και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε!

 

Συμβουλές διαπαιδαγώγησης για γονείς - μέρος 1ο

 

happy baby