Φοβάστε τις ενέσεις;

Σχεδόν κάθε άνθρωπος φοβάται τις ενέσεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τι γίνεται, όμως, εάν είστε έγκυος και φοβάστε τις βελόνες;
Η φοβία για τις βελόνες σίγουρα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη ούτε και παράξενη. Μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να μας πάρουν αίμα ή να μας δώσουν κάποιο ευεργετικό φάρμακο για την υγεία μας, όμως, στη θέα τους και μόνο, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν και τις καλύτερες αντιδράσεις. Κάποιο παιδικό τραύμα ή μια κακή εμπειρία μπορεί να οδηγήσει τον καθένα στο να αναπτύξει φοβίες μεγάλες ή μικρότερες. Η φοβία για τις βελόνες, όμως, παίρνει άλλη διάσταση όταν πρόκειται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς είθισται κάποιες εξετάσεις αίματος να είναι απαραίτητες, ενώ στον τοκετό θα χρειαστεί να παρασχεθεί στην έγκυο ορός, αναισθησία (εάν πρόκειται για καισαρική) κ.ο.κ.
Κρίσιμες ερωτήσεις!
Μια γυναίκα με φοβία στις βελόνες, που θέλει να μείνει έγκυος, καλό είναι να «δουλέψει» πάνω στην καταπολέμηση των φόβων της πριν μείνει έγκυος, κι αυτό γιατί οι φοβίες προκαλούν έντονο άγχος που δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη μητέρα και το έμβρυο. Αν, όμως, το χαρμόσυνο νέο σάς πρόλαβε, τότε χρειάζεται να πολεμήσετε διπλά για να ελέγξετε το φόβο σας, θέτοντας στον εαυτό σας κρίσιμα ερωτήματα όπως: «Αξίζει να μην κάνω την τάδε εξέταση, που θα είναι σημαντική για την υγεία του εμβρύου, επειδή φοβάμαι;» κ.ά. Ακόμη και σε μια υγιή εγκυμοσύνη τουλάχιστον μια φορά στους 9 μήνες θα χρειαστεί να κάνετε κάποια εξέταση αίματος, ώστε ο γιατρός σας να ελέγξει την κατάσταση του οργανισμού σας, όπως το ρέζους, τον αιματοκρίτη, τα αντισώματά σας σε κάποιες ασθένειες κ.ά. Μια διαδικασία εκλογίκευσης του φόβου σας μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να προσπαθήσετε να τον ξεπεράσετε έστω μέχρι να γεννήσετε.
Ο σωστός γιατρός
Ένας ασθενής με φοβία στις βελόνες έχει ειδικές ανάγκες και άρα χρήζει ειδικής περίθαλψης και αντιμετώπισης, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για μια εγκυμονούσα. Ο γιατρός οφείλει να είναι υπομονετικός και κατάλληλα εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τέτοιες φοβίες και να βρίσκει –όπου είναι δυνατόν– εναλλακτικούς τρόπους ώστε να παρακάμπτει τη χρήση βελόνας. Κυρίως όμως πρέπει να είναι προετοιμασμένος να χειριστεί με κατάλληλο τρόπο τόσο την ψυχολογία του ασθενή όσο και την ιδιαιτερότητα μιας εγκυμοσύνης χωρίς να υποτιμήσει ή να υποβαθμίσει τα συναισθήματα του ασθενή του. Γι’ αυτό και στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε φοβία, όπως αυτή για τις βελόνες, είναι πολύ σημαντικό να τη μοιραστείτε εξαρχής με το γιατρό σας και να βρείτε μαζί τρόπους για να τα βγάλετε πέρα. Ένας ευαίσθητος, συνεργάσιμος και πάνω απ’ όλα υπομονετικός γιατρός είναι ο καταλληλότερος για να μπορέσει να κατανοήσει την κατάστασή σας και φυσικά να σας βοηθήσει.
Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο σας
Υπάρχουν, όμως, τρόποι που θα κάνουν το πρόβλημα να δείχνει μικρότερο όταν βρεθείτε σε μια τέτοια δύσκολη θέση;
- Αναζητήστε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και βεβαιωθείτε ότι κάθε φορά είναι ενημερωμένο για το πρόβλημά σας.
- Εξασκηθείτε στις αναπνοές. Κάθε φοβία προκαλεί άγχος, με επακόλουθα τον πανικό και τη δυσκολία στις αναπνοές. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τη στιγμή που θα αντιμετωπίσετε τη βελόνα, να παίρνετε βαθιές και σταθερές ανάσες, για να ελέγχετε τον εαυτό σας.
- Μην κοιτάζετε τη βελόνα. Γυρίστε το κεφάλι σας από την άλλη ή κλείστε τα μάτια μέχρι το πέρας της διαδικασίας.
- Απασχολήστε τον εαυτό σας. Υπάρχει κάτι που σας ηρεμεί και μπορείτε να το έχετε μαζί σας; Κάντε το! Κάποιοι άνθρωποι χαλαρώνουν με την κουβέντα, άλλοι με τη μουσική ή με κάποιο αγαπημένο τους αντικείμενο. Εξηγήστε την κατάσταση στο γιατρό σας και κάντε χρήση οποιουδήποτε πράγματος ή τεχνικής σας βοηθά.
- Προσπαθήστε να παραμείνετε ακίνητες. Είναι πιο εύκολο για εκείνον που κρατάει τη βελόνα να βρει το στόχο του εύκολα και γρήγορα, ώστε να μη σας ταλαιπωρήσει, αν δεν κινείστε.
- Η καλύτερη συμβουλή είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε σταδιακά τη φοβία σας μέσα από συνεδρίες και την κατάλληλη καθοδήγηση. Αυτή είναι και η πλέον ασφαλής μέθοδος για να ξεπεράσετε τη φοβία σας για τις βελόνες μια για πάντα, ώστε να μη σας ταλαιπωρήσει κατά τη γέννα και να μη μεταδώσετε αυτόν το φόβο στο μωρό.
- Πάνω απ’ όλα αναζητήστε στήριξη στο οικογενειακό σας περιβάλλον και ειδικά από τον σύντροφό σας! Μιλήστε για το φόβο σας και ζητήστε να σας ακούσουν. Με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης στο μάξιμουμ οι φοβίες μπορεί να ενταθούν. Γι’ αυτό χρειάζεστε αμέριστη συμπαράσταση!
5 ΛΟΓΟΙ… ΦΟΒΟΥ!
Παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη φοβίας στις βελόνες είναι οι εξής:
- Τραυματική εμπειρία (ειδικά στην παιδική ηλικία), κατά την οποία κάποιος πιέστηκε ή αναγκάστηκε να δεχτεί με άσχημο ενδεχομένως τρόπο το τρύπημα μιας βελόνας.
- Επώδυνες προηγούμενες εμπειρίες με βελόνες (π.χ. κακός τρόπος λήψης αίματος από ανειδίκευτο προσωπικό).
- Μεγάλη ευαισθησία στον πόνο (υπεραλγησία).
- Ενστικτώδης απώθηση ή απέχθεια αντικειμένων που εισέρχονται στο σώμα.
- Κακή εμπειρία κάποιου άλλου ατόμου στην οικογένεια με βελόνες, που επηρέασε και τα άλλα μέλη της.
Σχεδόν όλοι μας έχουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη φοβία. Το κλειδί βρίσκεται στο πώς την αντιμετωπίζουμε!