Φυσιολογικός τοκετός μετά την καισαρική!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

όμορφη έγκυος

Μετά από μία γέννα με καισαρική τομή,μία γυναίκα μπορεί πλέον να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο εάν υπάρχει το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό, εξηγούν οι επιστήμονες.

 

Εως πρόσφατα για όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή, ίσχυε ότι και τα επόμενα παιδιά τους θα γεννιούνταν επίσης με καισαρική τομή. Η τακτική αυτή, συνετέλεσε στην αύξηση των καισαρικών τομών στη χώρα μας τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες.

Σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός ακόμη και ύστερα από δύο ή τρεις καισαρικές τομές είναι εφικτός, αρκεί να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.

Στο 63% οι τοκετοί με καισαρική τομή στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον συντονιστή διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» κ. Γιώργο Φαρμακίδη και τη μαία κα Κων. Νούσια, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 100.000 τον χρόνο. Από αυτές, περίπου 63.000 γεννήσεις γίνονται με την μέθοδο, της καισαρικής τομής.

«Η εξέλιξη των μεθόδων στη μαιευτική χειρουργική και η ευκολία της αναισθησίας, έκαναν την καισαρική τομή τη συχνότερη επέμβαση. Από το 1990 έως σήμερα, έχει δραματική αύξηση» αναφέρουν. Παράλληλα, βελτιώθηκαν οι τεχνικές και η τομή που γίνεται πλέον είναι χαμηλή  εγκάρσια, μειώνοντας αισθητά τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας που κυμαίνεται από 0,2% ως 0,8% (μία στις 135 επίτοκες).

Το 1980 επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Institute of Health - ΝΙΗ), συμπέραναν ότι η επανάληψη της καισαρικής τομής είναι ο βασικότερος λόγος για την αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών παγκοσμίως. Παράλληλα διάφορες έρευνες που έγιναν από ειδικό τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (Consensus Development Task Force), έδειξαν ότι τα ποσοστά επιτυχίας ενός κολπικού επόμενου τοκετού κυμαίνονται μεταξύ 72% και 76%.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι ο κολπικός τοκετός που ακολουθεί, έπειτα από εγκάρσια τομή της μήτρας συνδέεται με χαμηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα της μητέρας και του παιδιού. «Η προσπάθεια για TOLAC (δοκιμή φυσιολογικού τοκετού έπειτα από καισαρική τομή) είναι μια κατάλληλη και ασφαλής επιλογή για το ζευγάρι» συμπεραίνουν.

 

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα;

Έως πρόσφατα, η εκπαίδευση των ειδικών που καλούνται να διεκπεραιώσουν έναν κολπικό τοκετό έπειτα από μία καισαρική τομή, ήταν ελλιπής. Γι' αυτό η άρνηση και η φοβία που υφίσταται το ζευγάρι, είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Αυτό όμως δειλά-δειλά φαίνεται ότι αρχίζει να αλλάζει και στην Ελλάδα. Ειδικά εκπαιδευμένες μαίες, αναλαμβάνουν μαζί με την ιατρική ομάδα, τη διεκπεραίωση των τοκετών.

Οι επίτοκες εκπαιδεύονται από τις μαίες σε ασκήσεις, θέσεις και τεχνικές για τον φυσιολογικό τοκετό. Ενημερώνονται πλήρως για τους κινδύνους αλλά και τα ευεργετήματα του φυσιολογικού τοκετού, έπειτα από μία καισαρική τομή. Μετά, όταν έρθει η ώρα του τοκετού, παρακολουθούνται από τις μαίες και τους γυναικολόγους τους.

Animation video για την καισαρική τομή και πως γίνεται.

 

Οπως επισημαίνει ο κ. Φαρμακίδης, η τεχνική αυτή μπορεί να ελαττώσει τις καισαρικές τομές, κατά 20%-30% τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι, η μείωση του οικονομικού κόστους, αλλά και η γέννηση περισσότερων υγιών παιδιών.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο: Καισαρική, πως θα αναρρώσετε.

Πηγή: tovima.gr

happy baby