Γάμος σε τέλμα!

ζευγάρι στην θάλασσα

Ποια είναι τα λάθη που οδηγούν έναν γάμο σε τέλμα;  Δείτε τι απαντά, αλλά και τι συμβουλές δίνει ο Dr Θάνος Ασκητής!

 

Ο γάμος είναι μια διαρκής σχέση που διαμορφώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Για να πετύχει ένας γάμος πρέπει συμμέτοχοι να είναι και οι δύο. Ποια είναι, όμως, τα συνηθισμένα λάθη που γίνονται μέσα στο γάμο και αποξενώνουν ένα ζευγάρι;  Οι δύο σύντροφοι πολλές φορές μέσα στο γάμο επαναπαύονται, θεωρούν ότι το πάθος θα υπάρχει όπως και πριν, νιώθουν ότι «τώρα πια βολεύτηκαν». Η ζηλοτυπία, η οικονομική ανασφάλεια, η μονοτονία-ρουτίνα, η συνήθεια, ο ερχομός των παιδιών, ως δικαιολογία, η συνταξιοδότηση, η κατάθλιψη, η έλλειψη σεξουαλικών φαντασιώσεων, η παραμέληση της εμφάνισης είναι μερικοί από τους λόγους που δημιουργούν ένταση στη ζωή του ζευγαριού, με αποτέλεσμα να χάνει ο ένας σύντροφος την ψυχοσυναισθηματική του ισορροπία και το σεξουαλικό ενδιαφέρον για τον άλλο και τελικά να χάνεται το πάθος στη σχέση. 

 

3 Βασικά λάθη στο γάμο!

  1. Πρέπει να κάνουμε σεξ: Η καταναγκαστική επαφή. Δεν είναι σπάνιο δύο σύντροφοι να συνευρίσκονται σεξουαλικά στη βάση ενός προγράμματος ή επειδή «πρέπει να γίνει και αυτό». Η εικόνα αυτή είναι αρκετά συχνή στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου που «τα έχει όλα», αλλά δεν έχει χρόνο. Το σεξ γίνεται συχνά καταναγκαστικό και προγραμματισμένο, κάτι που πολλές φορές είναι αναπόφευκτο μέσα στους τρελούς, σύγχρονους ρυθμούς ζωής. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, η σεξουαλική ζωή απογυμνώνεται από ένα ουσιαστικό της στοιχείο, την επιθυμία, που καθιστά και τη σεξουαλική επαφή ως μια πηγή ηδονής και ευχαρίστησης. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να κάνουμε έρωτα, «επειδή το θέλουμε και όχι επειδή πρέπει να το κάνουμε».
  2. Το σεξ μας έχει πρόβλημα, η σχέση μας κανένα!: Η έλλειψη επικοινωνίας. Πολλά ζευγάρια σήμερα παραπονιούνται για σεξουαλικά προβλήματα (έλλειψη επιθυμίας, διαταραχή οργασμού, πρόωρη εκσπερμάτιση, διαταραχή στύσης), την ίδια στιγμή που αδυνατούν να εντοπίσουν το πως η σχέση τους και η επικοινωνία τους μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ή τη διατήρηση ενός τέτοιου προβλήματος. Η δυσκολία των συντρόφων να επικοινωνήσουν για θέματα που αισθάνονται και που τους προβληματίζουν –θέματα που είναι φυσικό να προκύπτουν μέσα από την πορεία της σχέσης και τη φάση του κύκλου ζωής– εμπλέκεται και «δηλητηριάζει» σημαντικά τη σεξουαλική τους ζωή, αφού το σεξ γίνεται τελικά το πεδίο εκδήλωσης αυτών των συμπτωμάτων. Η αποκατάσταση της ανοιχτής επικοινωνίας και ο ουσιαστικός διάλογος για το πρόβλημα που δεν χρεώνει και δεν απομονώνει τους δύο συντρόφους είναι η αφετηρία για τη λύση του προβλήματος.  
  3. Τα παιχνίδια δεν είναι για εμάς: Τα ταμπού και τα πρέπει. Πολύ συχνά το ζευγάρι καθηλώνεται μέσα στον γάμο, από τον φόβο και την προκατάληψη για την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής, περιορίζεται και περιορίζει τη σεξουαλική του έκφραση προκειμένου να μην παραστρατήσει από έναν ηθικό κώδικά που δεν επιτρέπει τη φαντασία, το παιχνίδι και κυρίως τη διεκδίκηση της απόλαυσης μέσα από τη σεξουαλική επαφή. Με τον τρόπο αυτόν οι δύο σύντροφοι καταλήγουν σε τέλμα, καθώς μπορούν να στερούν από τους εαυτούς τους την ηδονή, αλλά και τη χαρά να εκφράσουν ο ένας στον άλλον τις συναισθηματικές και ερωτικές τους ανάγκες. Η φαντασία, η εμπιστοσύνη στον σύντροφο, το μοίρασμα της επιθυμίας, το παιχνίδι πριν και μετά τη σεξουαλική πράξη είναι, θα λέγαμε, μια καλή πρόταση «αποτοξίνωσης» της σεξουαλικής σχέσης.

Δεν έχουμε χρόνο! 

Πολλά ζευγάρια παραπονιούνται ότι η έλλειψη χρόνου και η σωματική κόπωση είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για μια καλή σεξουαλική ζωή. Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη χρόνου δεν απείλησε ποτέ τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού που ζει καθημερινά και απαιτητικά στους χρόνους των επιλογών και των στόχων του. Ο χρόνος γίνεται εχθρός στο σεξ των δύο συντρόφων. όταν προβάλλεται ως άλλοθι και καλή δικαιολογία από αυτόν που δηλώνει υπερ-απασχολημένος και κουρασμένος, για να αποφύγει τη σεξουαλική επαφή. Επομένως μην κρύβεστε πίσω από αυτήν τη δικαιολογία και αναζητήστε τις αιτίες που σας κάνουν να την επικαλείστε.

 

Λύστε τις απορίες σας! Πού να ρωτήσετε… 

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας: τηλ.: 210-7797979 

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Βασιλικής Ντούμου και του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου, διδάκτορος Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας και της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Ινστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, Dr. Θάνου Ε. Ασκητή.

Ελληνικά
happy baby