Το χάπι του απογαλακτισμού & οι επιπτώσεις του

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

απογαλακτισμός

Τί είναι και πως επιδρά στο σώμα & στον ψυχισμό της μητέρας και του μωρού.

 

Σε πολλές περιπτώσεις οι μητέρες αποφασίζουν οτι θέλουν να διακόψουν το θηλασμό. Η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή, από το περιβάλλον τους. Πρέπει όμως να τονιστεί οτι η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την ελάττωση της παραγωγής γάλακτος, δεν συνιστάται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος, που να επιβάλει την άμεση διακοπή της γαλουχίας.

Κατά τη χρήση των σκευασμάτων που διατίθενται σήμερα στην αγορά, οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες για τη μητέρα είναι σημαντικές και ο χρόνος ο οποίος χρειάζεται στη συνέχεια, για να απομακρυνθεί η δραστική ουσία του φαρμάκου από την κυκλοφορία του οργανισμού της μητέρας, είναι ιδιαίτερα μεγάλος & διαρκεί αρκετές ημέρες.

Αν μία μητέρα σκέφτεται τον απογαλακτισμό, καλό είναι να αναζητήσει άλλες μεθόδους και πρακτικές, για να το πετύχει. Ακόμη και στην περίπτωση που για σωστό λόγο θέλει να ελαττώσει την παραγωγή γάλακτος, όπως στην περίπτωση της υπερπαραγωγής, η χρήση φαρμακευτικού σκευάσματος δεν είναι η επιθυμητή πρακτική.
Αν μία μητέρα χρησιμοποιήσει χάπι και στη συνέχεια το μετανιώσει, η διακοπή της παραγωγής γάλακτος είναι είναι απότομη και η συναισθηματική αντίδραση του βρέφους, προς την διακοπή του θηλασμού, απρόβλεπτη.

Η διαδικασία αντιστρέφεται δύσκολα και χρειάζεται σημαντική παρέμβαση, για να επιτευχθεί.

Συμβουλή του παιδίατρου & σύμβουλου γαλουχίας

Για τις μητέρες που δεν συντρέχει ιατρικός λόγος ο οποίος να επιβάλλει την διακοπή του θηλασμού (η μαστίτιδα και η διόγκωση των μαστών δεν είναι ιατρικός λόγος για διακοπή ή ελάττωση της παραγωγής φαρμακευτικά) συμβουλεύω το εξής:

«Από την εμπειρία μου οι μανούλες που μετανιώνουν τη λήψη του χαπιού και αναζητούν κατόπιν βοήθεια για να επαναφέρουν την παραγωγή γάλακτος, είναι αρκετές και τα προβλήματα που δημιουργούνται για να αναστρέψουμε την κατάσταση είναι σημαντικά. Η διαδικασία ανάστρεψης, θέλει σημαντική προσπάθεια από τη μητέρα και τέλος, επειδή το συναίσθημα με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπες συχνά θα ξαφνιάσει τις μανούλες, καλύτερα να αποφύγουν τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη διακοπή ή την ελάττωση της γαλουχίας & να προσπαθήσουν με άλλους τρόπους.

 

Νικόλαος Mαυρίδης,Παιδίατρος – Νεογνολόγος,Διδάκτορας ΑΠΘ, Διεθνώς πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας  IBCLC

category: 
happy baby