Η επιρροή της μαμάς!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

επιρροή μαμάς,καθοδήγηση παιδιώνΚάθε μητέρα έχει τις καλύτερες προθέσεις και κάνει ότι μπορεί ώστε το παιδί της να ζει ευτυχισμένο.

Ο τρόπος όμως που κάθε μητέρα θα επιλέξει να μεγαλώσει τα παιδιά της, οι αξίες που θα τους διδάξει και βεβαίως το παράδειγμα που θα δώσει πρώτη η ίδια μέσα από τις πράξεις της καθώς αυτά μεγαλώνουν, είναι τελικώς αυτά που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους και εν γένει τη στάση τους απέναντι στη ζωή και στους άλλους ανθρώπους.

 

Κάθε μητέρα αποτελεί το πρότυπο για τα παιδιά της. Έχει πάντα δίκιο, γνωρίζει τα πάντα και ότι κάνει θεωρείται σωστό για τα παιδιά, έως περίπου την ηλικία των 10 ετών. Οι πρώτες ρωγμές  στην «πανοπολία» της, εμφανίζονται γύρω στα 11-12 έτη, παράλληλα με τις πρώτες αμφισβητήσεις  από την πλευρά των παιδιών, που κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους και διαρκούν... για πολλά χρόνια. Συγχρόνως και όσο το παιδί μεγαλώνει , στην προσπάθειά του να σχηματίσει την προσωπικότητά του και να αποκόψει τον «ομφάλιο λώρο» που αισθάνεται ότι το δένει με την μητέρα, βρίσκει χίλια δύο πράγματα που το ενοχλούν και που στην πραγματικότητα δεν...συμβαίνουν. Το ενοχλούν ο τρόπος που επεμβαίνει, σκέφτεται, χειρίζεται καταστάσεις ενώ η κριτική του παιδιού προς την μητέρα,  πάει...σύννεφο!

 

Το παιδί ξαναβρίσκει την εκτίμηση που έτρεφε ανέκαθεν για τη μητέρα του, ακόμη και κατά την διάρκεια...των  «πέτρινων ετών» γύρω στα 25-30 χρόνια του, όταν πλέον δημιουργήσει την δική του οικογένεια και βιώσει παρόμοια προβλήματα με αυτά των γονιών του. Τότε ανακαλύπτει την σοφία και την σύνεση της  μητέρας, αναγνωρίζει όλα τα καλά που πήρε ως όπλα στην διάρκεια της ανατροφής του, βιώνει τα προβλήματα και τις ανάγκες της καθημερινότητας και  τελικώς την δικαιώνει .
 

Καθώς λοιπόν η ζωή συνεχίζεται, ως μητέρα συνειδητοποιείτε πόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής του ενήλικου πλέον παιδιού σας, έχει επηρεαστεί από τα πράγματα που εσείς ως μητέρα είπατε, κάνατε ή  του  διδάξατε καθώς μεγάλωνε. Ο ρόλος λοιπόν και η στάση σας έχουν την μέγιστη σημασία ως προς τον σχηματισμό της ολοκληρωμένης προσωπικότητας του παιδιού σας. Εσείς και μόνο εσείς, ως μητέρα και παράλληλα με την συνδρομή του πατέρα, οικοδομείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας. Τα λόγια λοιπόν και οι πράξεις σας παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Γι αυτό χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεχτική στους χαρακτηρισμούς σας και στις καταστάσεις που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της ανατροφής των παιδιών σας. Η αγάπη, η αισιοδοξία, το χαμόγελο, η θετική στάση, η κριτική σκέψη είναι προσόντα που πρέπει να δώσετε στο παιδί σας.Η συμπόνοια, η καλοσύνη,η γεναιοδωρία, η συμπεριφορά προς τον εαυτό μας και τους προς τους άλλους,η ευγένεια, η αποφασιστικότητα, η επιμονή & η υπομονή, είναι αξίες που χρειάζεται να μεταδώσετε στα παιδιά σας. Εάν αυτά σας χαρακτηρίζουν ως άτομο, τότε σίγουρα θα χαρακτηρίζουν και τα παιδιά σας. Αυτή είναι η επιρροή της μητέρας!Και η επιρροή της κρατά για πάντα!

 

Δείτε ποιοί είναι οι 4 κυριότεροι βασικοί τομείς της επιρροής!

1. Πώς το παιδί αντιμετωπίζει τους άλλους ανθρώπους;

Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους ανθρώπους που είναι κοντά σας, αλλά και τους ξένους που συναντάτε στην διάρκεια της ημέρας. Ο τρόπος που εσείς αντιδράτε, είναι ο τρόπος που τα παιδιά σας «συγκρατούν». Με απλά λόγια, θα  αντιγράψουν στο μέλλον την δική σας συμπεριφορά. Αν είστε πάντα χαμογελαστή και ευδιάθετη με τους ανθρώπους, εάν χαιρετάτε τους γείτονες, θα  κάνουν το ίδιο. Αν σας δουν να είστε αγενής σε μια πωλήτρια που προσπαθεί να σας εξυπηρετήσει, θα κάνουν το ίδιο σε μια ανάλογη κατάσταση. Αν σας δουν να δίνετε χρήματα ή πράγματα σε κάποιον που έχει ανάγκη, θα προωθήσετε μέσα τους την συμπόνια. Τα μικρά σας δεν μιλούν, αλλά αφ΄ενός σας κρίνουν, αφετέρου σας αντιγράφουν!

2. Πώς το παιδί βλέπει τον εαυτό του;

Ο εαυτός μας είναι πολύτιμος και ως τέτοιον πρέπει να του συμπεριφερόμστε! Εάν επιτρέπουμε στους άλλους να μας προσβάλουν, να μας μειώνουν ή να μας υποτιμούν, χωρίς να εναντιωνόμαστε, αυτό που εκείνη τη στιγμή διδάσκουμε στα παιδιά μας, είναι η  υποταγή. Θέλουμε πραγματικά έτσι να φέρονται και τα παιδιά μας στο μέλλον; Θα μας χαροποιούσε κάτι τέτοιo; Το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, είναι συχνά ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι. Πόσο υπέροχο θα ήταν αν τα παιδιά σας  διδαχθούν από εσάς ότι είναι ταλαντούχα πλάσματα, με αυτοπεποίθηση και αξιαγάπητα;

3. Πως το παιδί νιώθει για το σώμα του;

Η υγεία παίζει σπουδαίο ρόλο στην ζωή του παιδιού και στην δική μας. Δεν καθορίζει μόνο την μακροζωία μας, αλλάμαμά και κόρη τις σχέσεις μας γενικότερα. Εάν τρεφόμαστε σωστά, εάν ακολουθούμε ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής , τότε και το σώμα μας θα είναι όμορφο. Σε κάθε περίπτωση οι μητέρες δεν θα πρέπει να μειώνουν το παιδί τους ή να του προκαλούν άγχος για το τυχόν επιπλέον βάρος του. Αντιθέτως εάν το παιδί έχει πρόβλημα, ας φροντίζουν περισσότερο το διαιτολόγιο της οικογένειας. Εν ανάγκη ας στερηθούν και οι ίδιοι κάποια φαγητά ή γλυκά. Δεν είναι εύκολο θα μου πείτε και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Όμως στο γραπτό αυτό θα βρείτε τι χρειάζεται να κάνετε για να πετύχετε τον στόχο σας, όχι πως θα το κάνετε. Αυτό είναι καθαρά προσωπικό σας  θέμα. Εάν μπορώ να εκφράσω  την γνώμη μου, θα σας πω ότι λέω και στον εαυτό μου και στα παιδιά  μου: κάντε το καλύτερο που μπορείτε!

4. Πώς το παιδί θα συνεχίσει να βελτιώνεται, καθώς μεγαλώνει;

Θα ήταν πραγματικά σπουδαίο, εάν μαθαίναμε τα πάντα εύκολα και με την πρώτη! Όμως αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα η  πορεία μας στην ζωή συνεχώς ανακαθορίζεται κι εμείς μαθαίνουμε κάθε μέρα καινούρια πράγματα που μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Το παιδί μας έρχεται από μικρό αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Κάθε μέρα που περνά γεμίζει με γνώσεις & με προσόντα. Αυτά θα είναι τα εφόδιά του για το μέλλον του. Είναι υπέροχο και ζωτικό να βελτιώνεται, να προχωρά, να ανακαλύπτει νέους κόσμους, να παθιάζεται με κάτι! Αυτό μόνο θετικό αντίκτυπο έχει πάνω του, γιατί κάποια μέρα φανταστείτε ότι μπορεί να είναι το δικό σας παιδί αυτό που θα αλλάξει τον κόσμο. Κι εσείς θα είστε αυτή που θα το έχετε βοηθήσει, καθαρά και μόνο με τις επιλογές σας, την αγάπη σας, την προτροπή σας. Με μια λέξη, με την επιρροή σας. Γι αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν η καλύτερη!

 

category: 
happy baby