Συμβουλές για γονείς

Η ερωτική πράξη κατά την εγκυμοσύνη!

ζευγάρι εγκυμοσύνη

Μπορείτε να απολαμβάνετε την ερωτική πράξη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αρκεί να μην υπάρχουν ιατρικοί λόγοι οι οποίοι να υπαγορεύουν την αποχή σας από μια τέτοια διαδικασία!

 

Η ερωτική πράξη είναι ένα σημαντικό μέσο έκφρασης της αγάπης και της έλξης που υπάρχει σε ένα ζευγάρι! Για ποιο λόγο να μη γίνεται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας; Έτσι κι αλλιώς, η περίοδος αυτή συμβολίζει ακριβώς τον καρπό της αγάπης σας με τον σύζυγό σας!

 

«Μπορώ να κάνω έρωτα;»

Και βέβαια μπορείτε! Χρειάζεται να τονίσουμε πως το σεξ σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, χωρίς προβλήματα αλλά και με καλή διάθεση, δεν κάνει καθόλου κακό! Οι φήμες περί μολύνσεων του μωρού, αλλά και πρόκλησης σοβαρής βλάβης σε αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πλάνη! Το έμβρυο δεν μπορεί να μολυνθεί ούτε να πάθει κάτι κακό, διότι ο τράχηλος είναι σφραγισμένος με μια ανθεκτική βλέννα, η οποία εμποδίζει τα βακτήρια να εισχωρήσουν στη μήτρα. Επιπλέον, το έμβρυο είναι προστατευμένο στον αμνιακό σάκο, ο οποίος είναι ανθεκτικός σε μεγάλη πίεση και το προστατεύει από τις εξωτερικές επιδράσεις!

 

Η σωστή περίοδος!

Δεν υπάρχει κανόνας για το ποιες είναι οι σωστές ημέρες ή η σωστή περίοδος για να κάνετε έρωτα. Η κάθε γυναίκα βιώνει με διαφορετικό τρόπο τη σεξουαλική της διάθεση, αλλά κατά γενική ομολογία παρατηρείται μία πτώση της σεξουαλικής διάθεσης στο πρώτο τρίμηνο, όπου η έγκυος μπορεί να νιώθει κουρασμένη ή να έχει ναυτίες, ύστερα μία άνοδος στο δεύτερο τρίμηνο και μια πτώση, πάλι, στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όπου η φουσκωμένη κοιλιά μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για να βρείτε μία βολική στάση. Επιπλέον, οι γιατροί συνήθως συνιστούν αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λόγω του σπέρματος, το οποίο έχει ουσίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και ακολούθως πρόωρο τοκετό.

 

Ένας ερωτικός… οργανισμός!

Μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης βιώνει πολλές αλλαγές σε συναισθηματικό, ψυχολογικό, αλλά και σωματικό επίπεδο. Οι πιο σημαντικές ορμόνες για την εγκυμοσύνη είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, τα οποία αυξάνονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να αντλούν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την ερωτική πράξη ενώ εγκυμονούν, συγκριτικά με πριν. Μέρη του σώματος όπως οι μαστοί, οι θηλές, αλλά και η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πιο ευαίσθητα κατά την περίοδο της κύησης, με αποτέλεσμα να προκαλείται ευκολότερα και η σεξουαλική διέγερση στη γυναίκα. Παρόλα αυτά επειδή μία έγκυος έχει και συναισθηματικές μεταπτώσεις, κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την ερωτική της διάθεση ή τη σεξουαλική της ορμή. Αυτό δεν χρειάζεται να αγχώνει ούτε εσάς αλλά ούτε και τον σύντροφό σας. Είναι φυσιολογικό!

 

Βοηθητικό «εργαλείο» για τον τοκετό!

 • Η ερωτική πράξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όχι μόνο δεν κάνει κακό στην γυναίκα και στο έμβρυο, αλλά προετοιμάζει και το σώμα της για τον τοκετό!
 • Το σεξ είναι πολύ καλό για το σώμα σας, αφού ασκούνται οι μύες της μήτρας. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να επιφέρει και συσπάσεις στη μήτρα, ενόσω κάνετε σεξ στο τρίτο τρίμηνο, οι οποίες όμως περνούν ύστερα από μερικά μόλις λεπτά.
 • Οι συσπάσεις στη μήτρα εξαιτίας ενός οργασμού είναι απολύτως ακίνδυνες και μάλιστα μπορεί να αποδειχθούν και ευεργετικές, καθώς προετοιμάζουν τη μήτρα για τις πραγματικές ωδίνες του τοκετού.
 • Με το σεξ αισθάνεστε επίσης καλύτερα τους μυς της πυέλου σας!
 • Επίσης, πολύτιμο είναι το δέσιμο που θα βιώσετε με τον σύντροφό σας, γεγονός σημαντικό!

 

Πότε να πείτε «όχι» στο σεξ;

Το σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να απαγορευτεί για διάφορους λόγους ιατρικού περιεχομένου. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ή συνθήκες οι οποίες αποτελούν προειδοποιητικό «συναγερμό» για τη διακοπή του σεξ, τουλάχιστον έως ότου σας εξετάσει ο γιατρός σας και κρίνει ότι μπορείτε. Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι παρακάτω:

 • Εάν έχετε πρόδρομο πλακούντα (αυτό ισχύει όταν ο πλακούντας είναι προσκολλημένος στο κάτω τμήμα του τοιχώματος της μήτρας).
 • Εάν παρατηρήσετε κάποια αιμορραγία, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να προμηνύει την πιθανότητα προδρόμου πλακούντα ή αποβολής.
 • Εάν είχατε αποβάλει στο παρελθόν. Σε αυτήν τη περίπτωση είναι καλό να συμβουλευθείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να απέχετε από την ερωτική πράξη τους πρώτους μήνες.
 • Εάν έχετε κάποια ένδειξη τοκετού ή σπάσουν τα νερά, τότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
 • Εάν έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού ή πολύδυμη κύηση!

Να θυμάστε…

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη σχέση σας αλλά και την ψυχολογία σας να συζητάτε με τον σύντροφό σας τις σεξουαλικές σας διαθέσεις αλλά και τις επιθυμίες.

Το σεξ είναι μεν σημαντικό για τη ζωή ενός ζευγαριού αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό. Ακόμη και αν έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε να μην μπορείτε ή και να μην έχετε όρεξη για σεξ εσείς ή ο σύντροφός σας, μη νιώσετε άσχημα! Βρείτε άλλα πράγματα τα οποία σας ενώνουν και τα οποία σας κάνουν να νιώθετε οικειότητα και χαρά μεταξύ σας. Η συντροφικότητα και η αγάπη είναι δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και την ευχαρίστηση που αντλείτε από το σεξ! § Βρείτε στάσεις οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και φυσικά δεν πιέζουν την κοιλιά σας. Τέτοιες για παράδειγμα είναι αυτές στις οποίες βρίσκεστε πάνω από τον σύντροφό σας, ενώ εκείνος είναι ξαπλωμένος ή καθιστός, ή βρίσκεστε εσείς ξαπλωμένη, κάτι που επιτρέπει την απόλυτη άνεση στη φουσκωμένη κοιλιά σας.

Αν δεν έχετε διάθεση ή αισθανθείτε αρνητικά κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης μπορείτε να σταματήσετε. Το να πιέζετε τον εαυτό σας δεν είναι σωστό ούτε για την εσάς ούτε για τον σύντροφό σας.

 

Ο σύντροφός σας οφείλει:

 • Να μην εισχωρεί βαθιά μέσα σας και με δύναμη ή βίαια.
 • Να είναι τρυφερός, ρομαντικός και να δείχνει κατανόηση.
 • Να αποφεύγει να πιέζει την κοιλιά και το στήθος σας με το βάρος του όταν κάνετε έρωτα.
 • Να χρησιμοποιεί πολλά μαξιλάρια, ώστε να έχει το σώμα σας στη σωστή γωνία και να νιώθετε άνετα.
 • Να κάνει έρωτα αργά και να μη διστάζει να δοκιμάσει κάτι καινούριο εάν το θέλετε και οι δύο!
 • Να μη σας πιέζει να κάνετε έρωτα, όταν δεν έχετε διάθεση.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου Νίκου Μουρελάτου

category: 
happy baby