Η μάχη των… φύλων!

βιολογικές διαφορές μεταξύ φύλωνΟι βιολογικές, οι αναπτυξιακές, αλλά και οι νοητικές διαφορές των δύο φύλων φαίνεται πως έχουν αποτελέσει, ανά τους αιώνες, αφορμές για κοινωνικές… μάχες!

Έτσι, η επιστημονική κοινότητα έπειτα από έρευνες κατέληξε πως οι βιολογικές διαφορές είναι αυτές που καθορίζουν τις αναπτυξιακές αλλά και νοητικές δεξιότητες, ακόμη και των μικρών παιδιών! Γνωρίστε τες και να είστε έτοιμοι, δίχως όμως να είστε προκατειλημμένοι!

 

Είναι τόσο χαριτωμένο που σε καθεμία εγκυμοσύνη οι μέλλοντες γονείς κάνουν σχέδια για το αγοράκι ή το κοριτσάκι που αναμένουν να γεννηθεί! Αγοράζουν αξεσουάρ, έπιπλα, παιχνιδάκια ή πλέκουν ζιπουνάκια σε ροζ χρώμα αν είναι κορίτσι και σε μπλε εάν είναι αγόρι! Από πολύ νωρίς θέτουν τους κανόνες για το πώς θα το διαπαιδαγωγήσουν ή ποια χαρακτηριστικά θα έχει το παιδί τους ανάλογα με το φύλο του! Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, ωστόσο καλό είναι να μην ξεχνάμε πως αυτό που κάνει κάθε παιδί να ξεχωρίζει είναι η μοναδικότητα και η προσωπικότητά του και όχι το φύλο του!

Παρόλα αυτά οι επιστήμονες αποφαίνονται πως υπάρχουν διαφορές οι οποίες βασίζονται στη βιολογική δομή αλλά και σύσταση μεταξύ των δύο φύλων, δηλαδή στη διαφορετική ανατομία του σώματος αλλά και της σύστασης των ορμονών. Τα αγόρια διαφέρουν ανατομικά από τα κορίτσια στο γεννητικό τους σύστημα και στο μυϊκό, το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδυναμωμένο στους άντρες, αλλά και στο ορμονικό. Η ανδρογόνος ορμόνη (τεστοστερόνη) υπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια και η θηλυγόνος ορμόνη (οιστρογόνα) υπάρχει περισσότερο στα κορίτσια. Επιπλέον, υπάρχει διαφορετική δομή στον εγκέφαλο του θηλυκού από αυτή του αρσενικού. Τέτοιου είδους διαφορές τονίζουν τη διαφορετικότητα των αγοριών και των κοριτσιών, την οποία και παρατηρούμε κιόλας από την… κούνια!

 

It’s a boy!

Τα δραστήρια αγοράκια κερδίζουν το κοινό τους με το περιπετειώδες ταμπεραμέντο τους! Πιο συγκεκριμένα:

 • Αγαπούν την περιπέτεια. Γι’ αυτό τους έλκουν περισσότερο οι σκηνές και τα παιχνίδια δράσης!
 • Περπατούν πιο γρήγορα συγκριτικά με τα κορίτσια, κλοτσούν και είναι πιο δραστήρια αλλά και υπερκινητικά. Για το λόγο αυτόν έχει παρατηρηθεί πως τραυματίζονται και πιο συχνά.
 • Έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου. Έτσι, εξηγείται, λοιπόν και η λατρεία τους για την καλή και γρήγορη οδήγηση στην ενήλικη ζωή τους!
 • Προτιμούν να κοιτάζουν ένα σύνολο από πρόσωπα παρά ένα μεμονωμένο. Προφανώς δεν τους έλκει την προσοχή ένα μόνο ερέθισμα, αλλά ένα σύνολο ερεθισμάτων!
 • Εκφράζουν φόβο σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά και πιο σπάνια, συγκριτικά με τα κορίτσια. Πιο συγκεκριμένα μία πρόσφατη έρευνα παρατήρησε πως όταν μητέρες έκαναν τρομακτικές γκριμάτσες στα άρρενα παιδιά τους, την ώρα που πήγαιναν να πλησιάσουν ένα παιχνίδι, εκείνα απλά την αγνοούσαν, ενώ τα κορίτσια άρχιζαν να πλησιάζουν πιο διστακτικά.
 • Είναι πιο επιθετικά, γι’ αυτό φυσικά και εμπλέκονται πιο συχνά σε καβγάδες, όταν μεγαλώσουν. Βέβαια, από πολύ νωρίς κατανοείς κανείς την αμεσότητα και ευθύτητα με την οποία εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
 • δύο αδέλφιαΧρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γράψουν και να διαβάσουν συγκριτικά με τα κορίτσια, ιδιαίτερα στις τάξεις του δημοτικού. Όμως, τα καταφέρνουν καλύτερα σε μαθήματα όπως η αριθμητική ή η γεωγραφία, ενώ τα κορίτσια φαίνεται να υπερτερούν στις γλωσσικές ικανότητες και σε ό,τι απαιτεί αποστήθιση!
 • Τα καταφέρνουν καλύτερα με μηχανήματα και υπερέχουν στη μυϊκή δύναμη την ώρα που τα κορίτσια έχουν πολύ καλύτερη λεπτή κινητικότητα.
 • Υπερέχουν ως προς τη μυϊκή δύναμη και τις πιο χονδροειδείς κινήσεις του σώματος, ενώ τα κορίτσια υπερέχουν ως προς τις λεπτές και ειδικές κινήσεις.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, τα μωρά-αγόρια προτιμούν να παρατηρούν αντικείμενα που κινούνται παρά ανθρώπους που κινούνται.

Όταν τα αγόρια είναι 6 μηνών, παρόλο που όταν απογοητεύονται το πρόσωπό τους φαίνεται το ίδιο ήρεμο με εκείνο των κοριτσιών, οι επιστήμονες κατέληξαν, μέσα από έρευνες, πως οι χτύποι της καρδιάς και η αναπνοή τους γίνονται πιο γρήγορα. Εσωστρεφείς από κούνια οι άντρες!

 

It’s a girl!

Το μεγαλύτερο «εργαλείο» για τα κοριτσάκια, προκειμένου να κερδίσουν τη συμπάθεια όλων, είναι το νάζι αλλά και η γλυκύτητά τους. Εκτός αυτών, όμως:

 • Είναι επικοινωνιακά και αναζητούν την επαφή με τα μάτια αλλά και τη λεκτική επικοινωνία. Για το λόγο αυτόν, ίσως, μιλούν και πιο σύντομα συγκριτικά με τα αγόρια! Είναι γνωστό πως εμείς τα κοριτσάκια είμαστε πιο φλύαρα, αλλά και πιο χαριτωμένα!
 • Έχουν πιο αναπτυγμένη την ικανότητα μίμησης, συγκριτικά με τα αγόρια. Έρευνες απέδειξαν πως τα νεογέννητα κορίτσια μπορούσαν να μιμηθούν καλύτερα τις κινήσεις των χεριών σε σχέση με τα αγόρια. Κατ’ επέκταση μεγαλώνοντας μπορούν να μιμηθούν καλύτερα διάφορους ρόλους, όπως το πότισμα των φυτών, ή την οδήγηση κ.λπ.
 • Είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στον ανθρώπινο ήχο και τον προτιμούν περισσότερο από κάθε άλλο ήχο! Για το λόγο αυτόν τα κορίτσια είναι και οι καλύτεροι ακροατές. Εάν πάρετε μία κουδουνίστρα και την κουνήσετε σε ένα νεογέννητο αγόρι και κορίτσι, θα δείτε πως και στα δύο μωρά θα τραβήξετε την προσοχή. Μετά, εάν αρχίσετε μία συζήτηση με κάποιον δίπλα σας, θα παρατηρήσετε πως καθώς συζητάτε το κορίτσι θα δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσα ακούει!
 • Τους έλκουν περισσότερο τα πρόσωπα και έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων. Εάν δουν ένα φοβισμένο πρόσωπο θα ταραχτούν και θα κοιτάξουν γρήγορα τη μαμά τους, αλλά εάν δουν ένα χαρούμενο, τότε θα είναι μια χαρά. Σε αντίθεση, τα αγόρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να ξεχωρίσουν τις εκφράσεις ενός προσώπου, καθώς και τα συναισθήματα που συνοδεύουν την καθεμία.
 • Καταλαβαίνουν πιο γρήγορα τι λένε οι άνθρωποι όταν τους μιλούν και αναπτύσσουν την ομιλία τους πιο γρήγορα από τα αγόρια. Αυτό συμβαίνει γύρω στους 12 μήνες, το περισσότερο μέχρι τους 14 μήνες ζωής τους. Στην ηλικία των 16 μηνών μπορούν και παράγουν και 100 λέξεις την ημέρα, ενώ τα αγόρια μόλις 30 λέξεις. Στην ηλικία, όμως, των 2,5 ετών και τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια, πλέον, μπορούν να πουν και 500 λέξεις, περίπου, την ημέρα.
 • Χειρίζονται επιδέξια τα παιχνίδια και χρησιμοποιούν γρήγορα τα «εργαλεία» φαγητού! Μην απορήσετε, λοιπόν, εάν δείτε πιο σύντομα το κοριτσάκι σας να τρώει με μαχαιροπίρουνα σαν κυρία!
 • Γράφουν και διαβάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια αλλά και τα καταφέρνουν καλύτερα στην αποστήθιση των πληροφοριών!
 • Η ψυχοσωματική ανάπτυξη των κοριτσιών είναι συνήθως πιο γρήγορη από των αγοριών, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι η νοημοσύνη τους είναι υψηλότερη.

Διαφορές φύλων!

Σαφώς και τα αγόρια διαφέρουν από τα κορίτσια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να δημιουργούμε αλλά και να διαιωνίζουμε κοινωνικά στερεότυπα, τα οποία εν τέλει καθορίζουν ως ένα ποσοστό τα χαρακτηριστικά των αγοριών και των κοριτσιών. Γι’ αυτό οφείλουμε να πούμε «όχι» στα κοινωνικά στερεότυπα!

Η αλήθεια είναι πως παρά τις όποιες έρευνες που συμβαίνουν κατά καιρούς, πάνω σε αυτό το ζήτημα χρειάζεται να έχουμε υπόψη πως ενδέχεται ένα παιδί να μην αναπτύξει τα συνήθη χαρακτηριστικά που υπαγορεύονται από το φύλο του. Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει πως το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα.

Αντιθέτως, σημαίνει πως εσείς θα ήταν καλύτερο να μην είστε προσκολλημένοι σε κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Αφήστε, το μικρό σας να εκφράσει αλλά και να αναπτύξει με ελευθερία τον εαυτό του, βοηθώντας το να διαμορφώσει μια υγιή προσωπικότητα πρώτα από όλα ως άνθρωπος και όχι ως φύλο!

 

Aξίζει να διαβάσετε:

«Κορίτσια. Διαφορές ναι, ανισότητες όχι», Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου, ΜΔΕ Σχολικής Ψυχολογίας, Χρύσας Μαλανδράκη.

happy baby