Η ώρα του πραγματικού…Tοκετού!

αρκουδάκι σε κοιλιά εγκύου

Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα του προ-τοκετού και του ψευδούς τοκετού έναντι του πραγματικού και αναγνωρίστε την κατάλληλη ώρα για να κατευθυνθείτε προς το μαιευτήριο!

 

Αρκετές φορές έχουμε ακούσει ιστορίες γυναικών που διανύουν τις τελευταίες εβδομάδες ή και μέρες της εγκυμοσύνης τους, οι οποίες με το παραμικρό πονάκι τρέχουν γρήγορα στο μαιευτήριο. Τις περισσότερες φορές πραγματικά η μεγάλη μέρα έχει φθάσει ενώ σε άλλες το αίσθημα αυτό αποδεικνύεται παραπλανητικό, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή προειδοποίηση πως η μεγάλη μέρα μόνο πλησιάζει! Καλό είναι, όμως, να μπορείτε να διαχωρίσετε τα συμπτώματα του προ-τοκετού και του πραγματικού τοκετού από εκείνα του λεγόμενου ψευδούς τοκετού.

 

Προ-τοκετός

Οι σωματικές αλλαγές του προ-τοκετού ενδέχεται να προηγηθούν του αληθινού κατά έναν ολόκληρο μήνα και περισσότερο ή κατά μία μόνο ώρα! Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα προ-τοκετού, τα οποία προμηνύουν πως η μεγάλη μέρα πλησιάζει και αυτά είναι τα εξής:

 • Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης το μωρό έχει κατέβει και πλέον δεν αισθάνεστε τόση πίεση στους πνεύμονες, αλλά στην πύελο και τον πρωκτό. Μπορείτε να διαπιστώσετε την αλλαγή της θέσης του εμβρύου απλώς κοιτάζοντας το προφίλ της κοιλιάς σας σε έναν καθρέφτη! Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τις περισσότερες φορές στις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και μέσα στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν τη γέννα.
 • Αισθάνεστε εντονότερες συσπάσεις Braxton Hicks. Οι συσπάσεις αυτές προετοιμάζουν το σώμα για τον πραγματικό τοκετό, καθώς ο ρόλος τους είναι να προκαλέσουν λέπτυνση του τραχήλου, μετατρέποντάς τον, από κώνο με παχιά στρώματα, σε έναν κάλυκα με λεπτά τοιχώματα. Με αυτόν τον τρόπο ο τράχηλος είναι έτοιμος να αρχίσει να διαστέλλεται όταν ξεκινήσει, εν τέλει, ο πραγματικός τοκετός.
 • Είναι πιθανό να παρουσιάσετε διάρροια αλλά και ναυτία, καθώς οι ορμόνες προκαλούν κοιλιακές κράμπες και εκείνες με τη σειρά τους συχνές κενώσεις προκειμένου να καθαρίσει το έντερό σας. Η ναυτία ενδέχεται να σας παραπλανήσει δίνοντάς σας την αίσθηση ότι έχετε πάθει κάποια στομαχική ίωση.
 • Οι κολπικές εκκρίσεις γίνονται πιο παχύρρευστες και κάποιες φορές διακρίνεται πως έχουν έχουν ένα ελαφρύ ροζ χρώμα.
 • Ενδέχεται να εκκρίνεται από τον κόλπο βλέννα με αίμα, διότι ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται, καθώς η βλέννα αυτή φράσσει τον τράχηλο προστατεύοντας το έμβρυο από λοιμώξεις. Το χρώμα της βλέννας μπορεί να είναι ροζ ή καφέ. Το αίμα που υπάρχει στη βλέννα προκύπτει από το σπάσιμο μικρών αιμοφόρων αγγείων, καθώς ο τράχηλος λεπταίνει. Συνήθως, η βλέννα αυτή προειδοποιεί τη γυναίκα ότι ο επικείμενος τοκετός μπορεί να αρχίσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Παρόλα αυτά κάποιες γέννησαν μετά από μία ή και δύο εβδομάδες! Στην περίπτωση που δείτε περισσότερο αίμα από βλέννα, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον προσωπικο σας γιατρό.
 • Υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσετε πρόωρη ρήξη μεμβρανών (η ρήξη του σάκου των υγρών πριν από την έναρξη του τοκετού). Τότε, μπορείτε να αναμένετε ότι ο πραγματικός τοκετός σας θα αρχίσει μέσα σε λίγες μέρες ή ακόμη και την επόμενη ημέρα. Χρειάζεται να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή υπό αυτές τις συνθήκες.
 • Εάν οι μεμβράνες σας σπάσουν και δεν έχει ξεκινήσει ο τοκετός μέσα σε 24 ώρες, ενδέχεται ο γιατρός σας να προβεί σε πρόκληση τοκετού προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης λοίμωξης.
 • Όταν τελειώσει η περίοδος του προ-τοκετού θα έχετε διαστολή περίπου 1 με 2 εκατοστά και θα είστε έτοιμη για τον τοκετό.

Ψευδής τοκετός

Ακόμη και αν το σώμα σας σας παραπλανά, δίνοντάς σας ψευδείς πληροφορίες ότι ο επικείμενος τοκετός έφτασε, εσείς μπορείτε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε εάν χρειάζεται να βάλετε πλώρη για το μαιευτήριο! Ο ψευδής τοκετός μπορεί να γίνει αναγνωρίσιμος λόγω των εξής χαρακτηριστικών:

 • Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να υποστείτε «ψεύτικες ενάρξεις» πριν τον πραγματικό τοκετό, οι οποίες δεν προκαλούν στην πραγματικότητα διαστολή του τραχήλου. Σε μια τέτοια συνθήκη τα συμπτώματα που ενδεχομένως θα έχετε είναι τα εξής:
 • Οι συσπάσεις δεν είναι τακτικές και δεν αυξάνονται στη συχνότητα με την οποία κάνουν την εμφάνισή τους αλλά ούτε και στην ένταση του πόνου τον οποίο αισθάνεστε.
 • Εάν αλλάξετε θέση ή στάση σώματος, τότε θα δείτε πως οι συσπάσεις αυτές σταματούν. Σε αυτήν την περίπτωση ουρήστε ή πιείτε δύο ποτήρια νερό.
 • Ο πόνος των συσπάσεων γίνεται αντιληπτός στο κάτω μέρος της κοιλιάς και όχι στη μέση.
 • Το αίμα που εκκρίνεται από τον κόλπο δεν είναι κοκκινωπό αλλά καφετί. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από πρόσφατη εξέταση ή σεξουαλική επαφή.

Πραγματικός τοκετός

 • Ενώ περνάει ο καιρός και εσείς πιθανότατα θα νιώθετε όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα, έρχεται η ώρα που θα χρειαστεί να πάρετε τη βαλίτσα και να κατευθυνθείτε προς το μαιευτήριο για να γεννήσετε. Τότε:
 • Η διάρκεια των συσπάσεων αυξάνεικαι μπορεί να εντείνονται ενώ κινείστε. Αυτό, όμως, που θα παρατηρήσετε είναι πως ενώ μπορεί να αλλάζετε θέση, αυτές δεν σταματούν να σας ενοχλούν, αλλά επιμένουν!
 • Οι συσπάσεις ξεκινούν από τη μέση και στη συνέχεια φθάνουν στην κοιλιά και ενίοτε και στα πόδια.
 • Οι κοιλιακοί πόνοι σας δίνουν την ψευδή αίσθηση ότι έχετε γαστρεντερική διαταραχή.
 • Είναι πιθανόν να εμφανίσετε ακόμη και διάρροια.
 • Οι κολπικές εκκρίσεις έχουν ροζ χρώμα ή είναι κηλίδες αίματος.
 • Η ρήξη των μεμβρανών έχει πραγματοποιηθεί και είναι αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «έσπασαν τα νερά μου»! Τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε για το μαιευτήριο!

 

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα συμπτώματά σας, ώστε εκείνος να κρίνει με ασφάλεια εάν μπήκατε σε φάση τοκετού.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου Νίκου Μουρελάτου.

category: 
happy baby