Η πρώτη του βουτιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά και μωρό στην πισίναΕξοπλιστείτε με υπομονή και μπόλικα χαμόγελα προκειμένου να απολαύσετε με το παιδί σας το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα η στήν πισίνα!

 

Η πρώτη επαφή ενός βρέφους με τη θάλασσα, ή ενός παιδιού που δεν έχει κολυμπήσει ξανά, είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία για αυτό, διότι σφραγίζει μια καινούρια του σχέση, εκείνη με τη θάλασσα. Συγκλονιστική στιγμή βέβαια είναι και για εσάς, καθώς ήδη έχετε την εμπειρία να αποτελέσετε ένα «σωσίβιο ασφαλείας» για το μωρό σας, ενώ αυτό εξοικειώνεται με το θαλασσινό νερό αλλά και με το χώρο της απέραντης θάλασσας γύρω του.

 

Η πρώτη βουτιά για το μωρό!

Μια ασφαλής συμβουλή για να μπορέσετε να απολαύσετε το μπάνιο όλοι σας είναι να ακολουθήσετε τις ανάγκες του μωρού μέσα από τις όποιες αντιδράσεις του. Συνήθως τα μωράκια πάνω από 6 μηνών δεν κολυμπούν στη θάλασσα, αλλά έρχονται σε μια πρώτη επαφή μαζί της.

Αρχικά, μπορείτε να πάρετε αγκαλιά το μωρό σας και σιγά σιγά να αρχίσετε να μπαίνετε στη θάλασσα. Παράλληλα να βρέχετε απαλά το κεφαλάκι του και δειλά δειλά να το βουτήξετε μέχρι το ύψος του στήθους στη θάλασσα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία προσέξτε να μην μπει νερό στη μύτη ή στα μάτια του γιατί θα αντιδράσει. Εάν δείτε πως το μωρό δυσανασχετεί, μην το πιέσετε και μιλήστε του γλυκά καθώς το κρατάτε σφιχτά. Εάν το δείτε να αντιδρά έντονα βγείτε έξω από το νερό. Κάθε μωρό έχει διαφορετικές αντιδράσεις και ίσως το δικό σας να μην είναι ακόμα έτοιμο για μια τέτοια εμπειρία. Στην πιθανότητα, όμως, που διασκεδάζει με την όλη διαδικασία μπορείτε να προχωρήσετε κρατώντας το σε ύπτια θέση. Θυμηθείτε πως το πρώτο μπάνιο στη ζωή του θα ήταν καλό να μη διαρκέσει πάνω από10 λεπτά.

 

Κάντε το μπάνιο του παιχνίδι!

Το μωρό σας είναι φυσικό πως δεν μπορεί ακόμα να παίξει με κουβαδάκια, γι’ αυτό μια καλή λύση για να περάσετε καλά είναι να εξοπλιστείτε με κάποιο φουσκωτό παιχνίδι αλλά και με μικρά παιχνίδια θαλάσσης από μαλακά υλικά, για να διασκεδάζει με το θαλασσινό νερό! Τοποθετήστε το σε κάποια φουσκωτή παιδική πισίνα και αρχίστε να του ρίχνετε σταδιακά νερό. Έτσι, θα εξοικειωθεί πολύ πιο εύκολα με την ιδέα της θάλασσας.

 

5 Συμβουλές για να αποφύγετε τα απρόοπτα!

 

  1. Καλό είναι να κουβαλάτε μαζί σας ένα δεύτερο μαγιό και μια αλλαξιά ρούχα προκειμένου να μη μείνει βρεγμένο το μικρό σας όλες τις ώρες που θα μείνετε στην παραλία. Αυτό θα σας διευκολύνει, βέβαια, και στην πιθανότητα που μετά την παραλία θέλετε να πάτε μια βόλτα ή για φαγητό, οπότε δεν θα χρειαστεί να περάσετε πρώτα από το σπίτι ή το δωμάτιο όπου διαμένετε.
  2. Φροντίστε να είστε ενημερωμένοι σχετικά με την καθαριότητα της περιοχής στην οποία θα κάνετε τα μωρό με σωσίβιο πισίνακαλοκαιρινά σας μπάνια, γιατί ο οργανισμός των μωρών όπως και των μικρών παιδιών είναι αρκετά επιρρεπής σε δερματοπάθειες ή και μολύνσεις.
  3. Ελέγξτε τη θερμοκρασία της θάλασσας καθώς στο πρώτο του μπάνιο φυσικά δεν θα ήταν καλό να κρυώνει. Εσείς, ως γονείς, μπορείτε να αποφασίσετε με βεβαιότητα εάν είναι υπερβολικά κρύα, ώστε να μην κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Βέβαια αν έχετε πιο μεγάλο παιδάκι, μπορείτε να παίξετε μαζί του στην αμμουδιά, για να ευχαριστηθεί έτσι τη θάλασσα. Όπως και να έχει, να είστε πάντα σίγουροι πως αν δεν αντέχει το μικρό σας θα διαμαρτυρηθεί.
  4. Το δερματάκι του μωρού, όπως και του παιδιού, είναι πολύ ευαίσθητο, γι’ αυτό και χρειάζεται απαλή φροντίδα αλλά και προστασία. Αγοράστε ένα αντηλιακό προϊόν, ειδικό για βρέφη ή παιδιά, ανάλογα με την ηλικία, για όλο το σώμα αλλά και το πρόσωπο και φροντίστε να το αλείφετε κάθε 30 με 40 λεπτά. Τέλος, αποφύγετε να πηγαίνετε στην παραλία μεσημεριανές ώρες και πιο συγκεκριμένα από τις 11.00 π.μ. Μέχρι τις 3.00 μ.μ., γιατί οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ πιο βλαβερές τόσο για το μικρό σας όσο και για εσάς.
  5. Δώστε προσοχή στην εξωτερική ωτίτιδα ή αλλιώς στο «αφτί του κολυμβητή» που εμφανίζεται σε μωρά ή παιδιά που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα! Είναι μια μόλυνση που προκαλείται από τα μικρόβια που αναπτύσσονται στο αφτί λόγω της υγρασίας. Το πιο συχνό σύμπτωμα ωτίτιδας είναι ο πόνος στο αφτί ή ένα αίσθημα καύσου. Εσείς ίσως δείτε το αφτί του να είναι κόκκινο ή να τρέχει λίγο υγρό. Ο παιδίατρος θα σας δώσει την κατάλληλη αγωγή για να θεραπευτεί το μωρό, αλλά και οδηγίες για το πότε μπορεί να ξαναπάει στη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση σκουπίζετε καλά τα αφτιά του μωρού με μια καθαρή πετσέτα.

 

Η πρώτη βουτιά για το νήπιο!

Εάν το πρώτο του μπάνιο γίνει σε μεγαλύτερη ηλικία (από 1 έτους και πάνω), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ειδικό εξοπλισμό για παιδιά, όπως μπρατσάκια και σωσίβιο, προκειμένου να εξοικειωθεί με τη θάλασσα. Αυτό που πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας είναι πως ακόμη και αν φοράει μπρατσάκια δεν πρέπει να το αφήσετε ούτε μια στιγμή από τα μάτια σας, καθώς δεν ξέρει πώς να επιπλέει στη θάλασσα ή να πώς να έχει τον έλεγχο του σώματός του και ενδέχεται να φοβηθεί.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου, απόφοιτης του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Ολίνας Γκιουμέ.

 

Ελληνικά
happy baby