Η θέση του μωρού!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

θέση του μωρούΔιαβάστε πώς μπορείτε να καταλάβετε τη θέση του μωρού σας και τι σημαίνει να κατεβαίνει με ισχιακή προβολή.

 

Mπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε ποια είναι η θέση του μωρού μόνη σας, ψηλαφίζοντας την κοιλιά σας, αν και δεν αποτελεί τον ακριβέστερο τρόπο για να την προσδιορίσετε.

Για να είστε πιο σίγουρη, όμως, επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει μία καλύτερη εικόνα για τη θέση του μωρού!

 

Κάθετη θέση!

Όταν το μωρό κατεβαίνει με το κεφάλι προς τα κάτω, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε κάθετη θέση. Ψηλαφίζοντας εσείς την κοιλιά σας, λοιπόν, μπορείτε να προσπαθήσετε να το εντοπίσετε, καθώς το κεφαλάκι του είναι κάπως σκληρό και όταν πιέζεται προς τα κάτω, πηγαινοέρχεται παράλληλα με την κίνηση του σώματός σας. Αλλά και η θέση του κτύπου της καρδιάς του μωρού είναι άλλη μία ένδειξη για τη θέση που βρίσκεται. Όταν το μωρό, για παράδειγμα, κατεβαίνει με το κεφάλι, οι κτύποι της καρδιάς του ακούγονται συνήθως στο κάτω μισό μέρος της κοιλιάς σας. Μάλιστα, οι κτύποι του είναι ακόμη πιο δυνατοί, αν η πλάτη του μωρού σας είναι γυρισμένη προς το μπροστινό δικό σας μέρος.

 

Ισχιακή προβολή!

Αν και τα περισσότερα μωρά κατεβαίνουν με το κεφάλι προς τα κάτω, μεταξύ της 32ης και της 36ης εβδομάδας, πολλά μωρά δεν παίρνουν την κατάλληλη θέση μέχρι και λίγες μέρες πριν από τον τοκετό! Η «καθαρά» ισχιακή προβολή είναι όταν το μωρό κατεβαίνει με τους γλουτούς και τα πόδια του είναι στραμμένα προς τα πάνω. Άλλη μορφή ισχιακής προβολής είναι εκείνη όπου το ένα ή και τα δύο πόδια του μωρού είναι στραμμένα προς τα κάτω, ενώ τέλος η εγκάρσια θέση σημαίνει ότι το μωρό είναι ξαπλωμένο οριζόντια στη μήτρα.

 

Εξωτερική κεφαλική στροφή!

Πάντως στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έμβρυα παίρνουν τελικά τη θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Αν, όμως, δεν συμβαίνει αυτό, η συχνότερη χρησιμοποιούμενη μέθοδος των γιατρών για να γυρίσει το μωρό σε κεφαλική προβολή είναι η εξωτερική κεφαλική στροφή, κατά την οποία ο γιατρός προσπαθεί με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος να μετακινήσει σιγα σιγά το έμβρυο πιέζοντας με τα χέρια του απαλά την κοιλιά σας.

 

Ελληνικά
happy baby