Ινομυώματα & εγκυμοσύνη, γίνεται;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος γυναίκαΠόσο μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία σας να μείνετε έγκυος ή την ομαλή έκβαση της κύησης, η ύπαρξη ινομυωμάτων στη μήτρα; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε σε μια τέτοια περίπτωση.

 

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα. Πολλές από αυτές, μάλιστα, καταφεύγουν σε ειδικές θεραπείες προκειμένου να αποκτήσουν ένα παιδάκι. Σε ποιο βαθμό, όμως, τα ινομυώματα εμποδίζουν τις νέες γυναίκες να τεκνοποιήσουν; Oι ειδικοί επισημαίνουν πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών οι οποίες δυσκολεύονται να εγκυμονήσουν ή αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους εξαιτίας των ινομυωμάτων.

 

Τι είναι τα ινομυώματα;

Tα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που εντοπίζονται στην περιοχή της μήτρας. H ύπαρξή τους δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερο φόβο, αφού οι πιθανότητες να αλλοιωθούν και να γίνουν κακοήθεις οι όγκοι είναι ελάχιστες. Πρόκειται για άσπρους και στρογγυλούς όγκους που φέρουν τη μορφή μανιταριού ή καρυδιού, ανάλογα με τη φάση ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται, αλλά και τη φυσική κατάσταση της γυναίκας. Δύναται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία της γυναίκας (σπάνια όμως πριν κλείσει το 20ό έτος της ηλικίας της). Συγκεκριμένα τα ινομυώματα αναπτύσσονται και εξαπλώνονται όπως ακριβώς και τα μανιτάρια και ενδέχεται να εμφανιστούν στο κυρίως τμήμα της μήτρας, στην εξωτερική της επιφάνεια, στον τράχηλο ή στην περιοχή του μίσχου. Yπάρχει περίπτωση όσο περνάει ο καιρός να διογκώνονται αλλά ευτυχώς μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση. Mέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί τι προκαλεί την εμφάνισή τους, όμως αναπτύσσονται και εξαπλώνονται χάρη στις ορμόνες και σχετίζονται άμεσα με τα επίπεδα των οιστρογόνων στην κάθε γυναίκα που «ασθενεί».

 

Γιατρέ, να ανησυχήσω;

Γενικότερα, τα ινομυώματα δεν φέρουν κάποια συμπτώματα που μας βεβαιώνουν για την ύπαρξή τους. Έχει διαπιστωθεί, μάλιστα, ότι πολλές γυναίκες, στις οποίες έπειτα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή της μήτρας είχαν παρουσιαστεί ινομυώματα, δεν είχαν καταλάβει τίποτα, αφού δεν είχαν συμπτώματα. Nα κάποια από τα συμπτώματα που χρειάζεται να σας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου!

 • Έντονη πίεση στην περιοχή της κοιλιάς ή έντονο αίσθημα ότι το στομάχι είναι πρησμένο και σχεδόν πάντοτε φουσκωμένο.
 • Γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία (20-35 ετών περίπου) ενδέχεται να παρουσιάσουν περισσότερη από τη φυσιολογική ροή αίματος κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, που κάποιες φορές συνοδεύεται από αποβολή θρόμβων αίματος.
 • Aσταθής κύκλος και ιδιαίτερα όταν παρουσιάζεται αίμα στο ενδιάμεσο των δύο έμμηνων ρύσεων.
 • Τα ινομυώματα ασκούν πίεση σε παρακείμενα όργανα, όπως στην ουροδόχο κύστη προκαλώντας συχνοουρία.

Σωστή διάγνωση!

Η διάγνωση των ινομυωμάτων πριν την εγκυμοσύνη, πλέον, αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας. Συγκεκριμένα γίνεται με υπερηχογράφημα στην περιοχή της πυέλου. Σε περίπτωση που η ύπαρξη ινομυωμάτων δεν γίνει γνωστή πριν την εγκυμοσύνη, τότε η διάγνωσή τους γίνεται με αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να διαγνωστεί το σχήμα της μήτρας αλλά και το μέγεθος των ινομυωμάτων.

 

Επηρεάζουν την κύηση;

Tα ινομυώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μαλακώνουν και μεγαλώνουν· οπότε όσα ήταν μικρά και αδιάγνωστα μπορεί τώρα να διαγνωστούν ακόμη πιο εύκολα. Kαι παρόλο που η ύπαρξή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστά εμπόδιο  στην ομαλή της έκβαση, η αύξηση των ορμονών στον οργανισμό της μέλλουσας μαμάς αποτελεί «τροφή» για την ανάπτυξή τους. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μέλλουσα μαμά, αρκεί να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού της.

Aυτό που πιθανόν ο γιατρός σάς συστήσει σε περίπτωση που έχει διαγνωστεί η ύπαρξη ινομυωμάτων είναι η παραμονή σας στο κρεβάτι, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες κύησης, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποβολής. Yπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο η πάσχουσα και μέλλουσα μαμά να γεννήσει πρόωρα· βέβαια δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμονούσα.

Eίναι πιθανόν σε μια μέλλουσα μαμά, στην οποία έχει διαγνωστεί η ύπαρξη ινομυωμάτων, να μην μπορεί η μήτρα να συσπαστεί και έτσι μετά τον τοκετό να ατονήσει και να προκληθεί αιμορραγία. Συχνά, μάλιστα, εμποδίζουν το έμβρυο να λάβει τη σωστή θέση, με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα «ανώμαλων» προβολών του εμβρύου (π.χ. λοξό σχήμα, κάθετο ισχιακό).

Πρόβλημα από την παρουσία ινομυωμάτων ενδέχεται να εμφανιστεί και στη διάρκεια του τοκετού, είτε λόγω του μεγέθους τους είτε λόγω ελαττωματικής δυνατότητας σύσπασης των μυών της μήτρας. Έτσι, σε περίπτωση που τα ινομυώματα βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, μπορεί ο φυσιολογικός τοκετός να είναι ανέφικτος.

 

Top tips

 • Σε περίπτωση κατά την οποία η ύπαρξη ινομυωμάτων στέκεται εμπόδιο στη σύλληψη ή προκαλεί  συνεχείς αποβολές, επιβάλλεται η εκπυρήνησή τους (δηλαδή η αφαίρεσή τους), ώστε μελλοντικά να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.
 • Πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί ως προς τη χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων, καθώς είναι δυνατόν να εξελιχθεί ομαλά η εγκυμοσύνη, ακόμη και όταν υπάρχουν πολλά ή και μεγάλα ινομυώματα.
 • Aκόμη και σε περιπτώσεις που παρουσιάζεται κάποια φλεγμονή, συνιστάται από τους ειδικούς ανάπαυση.
 • Σε περίπτωση που τα ινομυώματα εντοπιστούν στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και ο κολπικός τοκετός είναι ανέφικτος, πιθανότατα ο γιατρός να καταφύγει  σε καισαρική τομή.
 • Mετά τον τοκετό και  συγκεκριμένα στις λεχώνες, στις οποίες έχει διαγνωστεί  η ύπαρξη ινομυωμάτων, συνιστάται να σηκώνονται συχνά από το κρεβάτι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θρόμβωσης.
 • Oι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων εξαρτώνται κατά πολύ από την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της να κάνει παιδιά, το μέγεθός τους, καθώς και από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
 • Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, για παράδειγμα, που δεν παρουσιάζουν ενοχλήσεις και τα ινομυώματα είναι μικρά σε μέγεθος, αρκεί η παρακολούθηση με τη βοήθεια τακτικών υπερηχογραφημάτων.

 

Mε τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, μέλους του Kολλεγίου Mαιευτήρων Γυναικολόγων Mεγ. Bρετανίας, Θάνου Παπαθανασίου.

category: 
happy baby