«Κλειστά» ματάκια!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κλειστοί πόροι ματιών βρέφους, φραγμένος δακρυϊκός πόροςΈνα συνηθισμένο προβληματάκι, που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωράκι σας, είναι ο φραγμένος δακρυϊκός πόρος.

 

Διαβάστε τι είναι ο φραγμένος δακρυϊκός πόρος και πώς να αντιμετωπίσετε μια ανάλογη κατάσταση!

 

Το πρόβλημα αυτό είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί στα μάτια του μωρού σας όταν θα αρχίσουν να βγάζουν δάκρυα, δηλαδή όταν το μικρό σας θα είναι περίπου δύο με τριών εβδομάδων, και μπορεί να συμβεί μέχρι και τον πρώτο χρόνο ζωής του.

 

Πώς θα το καταλάβετε;

Το μάτι με το φραγμένο πόρο θα δακρύζει περισσότερο από το άλλο, αφού αντί να στραγγίζουν τα δάκρυα στο πίσω μέρος της μύτης μέσω ενός εσωτερικού δακρυϊκού σωλήνα, θα στραγγίζουν από το πλάι του ματιού. Επίσης, τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιπεφυκίτιδας, που θα εμφανίζεται σαν τσίμπλα στο συγκεκριμένο μάτι, είναι άλλη μία ένδειξη ότι πρόκειται για φραγμένο δακρυϊκό πόρο.   

 

Τι να κάνετε!

Είναι πιθανό τα ματάκι του μικρού σας να θεραπευτεί φυσικά, μόνο του. Μέχρι να γίνει αυτό, εσείς μπορείτε να καθαρίζετε απαλά το ματάκι του από τις τσίμπλες. Αν το μάτι εκκρίνει μεγάλη ποσότητα βλέννας και χρειάζεται να το καθαρίζετε πολλές φορές την ημέρα, τότε ο παιδίατρός του -και μόνο- μπορεί να σας δώσει κολλύριο με αντιβίωση. Αν, όμως, συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα και δεν μπορεί να ανοίγει το ματάκι του, τότε ο γιατρός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε άμεσα!

 

Προσοχή!

Τα μωρά με φραγμένο δακρυϊκό πόρο παθαίνουν συχνά μολύνσεις στα μάτια, καθώς τα μικρόβια που θα έπρεπε να απομακρύνονται μέσω του δακρυϊκού σωλήνα και των δακρύων, παραμένουν στο μάτι. Γι’ αυτό αν δείτε ότι παρά τον καθαρισμό που κάνετε δεν υπάρχει βελτίωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο! Με την κατάλληλη θεραπεία θα ανοίξει ο δακρυϊκός πόρος και τα μάτια θα σταματήσουν να δακρύζουν, οπότε το παιδί θα είναι λιγότερο ευπαθές σε μολύνσεις.

 

Tip!

Καθαρίστε τα ματάκια του μωρού σας με φυσιολογικό ορό ή χαμομήλι ή με ό,τι σας συστήσει ο παιδίατρός του.

 

happy baby