Συμβουλές για γονείς

Λιγούρες στην εγκυμοσύνη!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος τρώει σοκολάτα

Οι λιγούρες των εγκύων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο καθώς οι περισσότερες δεν μπορούν να αντισταθούν στα γλυκά,στα αλμυρά,στα...πάντα! Μύθος ή αλήθεια;

 

Πολλοί γιατροί ισχυρίζονται πως οι λιγούρες της εγκυμοσύνης είναι απλά ένας μύθος. Kαι τονίζουν πως όταν μία έγκυος αισθάνεται ότι κάτι της μύρισε και πρέπει άμεσα να καταναλώσει την τροφή που λιγουρεύτηκε πολύ απλά εκτονώνει το στρες που νιώθει με την κατανάλωση φαγητού. Δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος ωστόσο που να επιβεβαιώνει τις λιγούρες. Εσείς από τη μεριά σας αναλογιστείτε μήπως τελικά οι λιγούρες είναι απλώς μία δικαιολογία για να γευτείτε όλους τους απαγορευμένους πειρασμούς!

Yπάρχει ωστόσο μία θεωρία που υποστηρίζει πως οι έγκυες τρέφουν την επιθυμία να δοκιμάσουν τα πιο ιδιαίτερα φαγητά, σε εντελώς παράξενες στιγμές, ακόμη και αυτά που μέχρι τώρα τους ήταν αδιάφορα, γιατί πράγματι ο οργανισμός τους το έχει ανάγκη.Βέβαια πόση ανάγκη έχει ο οργανισμός την πέμπτη lemon-pie;Μυστήριο!

Συγκεκριμένα, μπορεί να παρουσιάζουν έλλειψη κάποιων βιταμινών, ιχνοστοιχείων ή πρωτεϊνών και οι λιγούρες απλά να είναι ένα έμμεσο μήνυμα του οργανισμού ότι πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες.Γιατί τότε αντί για όσπρια και λαχανικά προτιμάτε πίτσες; 

Για το γεγονός αυτό,μάλλον υπεύθυνες είναι οι ορμόνες του οργανισμού, που στην διάρκεια της εγκυμοσύνης στήνουν κυριολεκτικά πάρτυ! Ενώ είναι απαραίτητες για την σωστή «επικοινωνία» ανάμεσα στον πλακούντα και το έμβρυο,παράλληλα οι ορμόνες αλλάζουν πολλά στον οργανισμό της εγκύου.Επηρεάζουν την όσφρηση και τη γεύση και ίσως τροφές που παλαιότερα δεν σας άρεσαν, πλέον τις βρίσκετε. ελκυστικές. Οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της κύησης μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σας με πολλούς τρόπους και να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα τόσο στο σωματικό σας βάρος όσο και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας

 

έγυος τρώει μήλοΠως να τις καταπολεμήσετε

Για να καταπολεμήσετε  τις λιγούρες, η καλύτερη λύση είναι να τρώτε (3) κύρια  και ισορροπημένα γεύματα την ημέρα και επίσης να τρώτε κολατσιό στα ενδιάμεσα των γευμάτων αυτών,πριν πεινάσετε.  Με αυτό τον τρόπο, έχετε πολλές πιθανότητες να μην παρασυρθείτε.Xωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν φάτε μία φορά στο τόσο ένα γλυκό.

Eάν όμως τρώτε 4 φορές την εβδομάδα από ένα γλυκό ή ακόμη χειρότερα από ένα ταψί γαλακτομπούρεκο, τότε σίγουρα θα «γεμίσετε» τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες και θα πάρετε επιπλέον κιλά, από αυτά που συστήνονται από τον γιατρό σας.

Oι γυναικολόγοι συνήθως απαγορεύουν τα αγοραστά γλυκά που είναι γεμάτα συντηρητικά. Aντίθετα, συνιστούν στις εγκύους, κάθε φορά που τους... «μύρισε» κάτι και αυτό ακούει στο όνομα σοκολάτα να ικανοποιούν την επιθυμία τους για γλυκό καταναλώνοντας μικρές ποσότητες γλυκό του κουταλιού όπως βύσσινο, κυδώνι  και σταφύλι.

Εάν δεν τα έχετε ακόμη δοκιμάσει να η ευκαιρία να το κάνετε.Και που ξέρετε, μπορεί να κρατήσετε αυτή την πιο υγιεινή συνήθεια και για αργότερα!

Προσπαθήστε να πείτε «όχι» στα παρακάτω

Στο fast food: τροφές όπως χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες ή τσιπς που όχι μόνο αποτελούν «βόμβες» περιττών θερμίδων και λίπους αλλά δυσχεραίνουν και την πέψη.

Στα αναψυκτικά: ακόμη κι αν νιώσετε μία ακατανίκητη έλξη για να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, αντισταθείτε. Περιέχουν πολλή ζάχαρη και επικίνδυνα για τον οργανισμό συντηρητικά.

Σοκολάτες, παχυντικά γλυκά, τυρόπιτες του εμπορίου και γενικά ό,τι κατασκευάζεται με σφολιάτα ανήκουν στις διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος.

Στις εξαντλητικές δίαιτες:Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι η κατάλληλη για να προσέξετε τη σιλουέτα σας. Ναι μεν δεν πρέπει να τρώτε αλόγιστα και ακατάπαυστα,δεν πρέπει ωστόσο και να πεινάτε.

 

Mε τη συνεργασία της μαιευτήρος-χειρουργού-γυναικολόγου Λιλιάνας Aνδριώτη-Kιντέα.

category: 
happy baby