Λοχεία: Η φάση της υπομονής!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μικρες πατουσεςΒγαίνοντας από το μαιευτήριο, το σύμπαν έχει ήδη αποφασίσει για το μέλλον σας, νέα ζωή, νέο μέλος στην οικογένεια, αυξημένες υποχρεώσεις. Καλώς ήρθατε στην ευαίσθητη περίοδο της λοχείας!

 

6 το απόγευμα: Έχουν περάσει 5 μέρες από τότε που βγήκατε από το μαιευτήριο αγκαλιά με το μωράκι σας. Ο σύντροφός σας επιστρέφει από τη δουλειά και σας βρίσκει να θηλάζετε. Δεν έχετε προλάβει να κάνετε γενική καθαριότητα ούτε να στρώσετε το τραπέζι. Η γνήσια απορία ενός άντρα είναι το τι κάνατε όλη μέρα!

Και με γνήσια ειλικρίνεια του απαντάτε ότι η λοχεία δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύει! ΄Οταν έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι και ειδικά αν είστε μόνη, χωρίς κάποια τακτική εξωτερική βοήθεια-καθώς ο σύντροφός σας εργάζεται- τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τις μέρες της λοχείας είναι πολύ συγκεκριμένα: τάισμα, άλλαγμα, μπάνιο του μωρού, λίγο φαγητό για σας και… πολλά λέμε. Όλα τα άλλα είναι πολυτέλεια! Το πόσο χρόνο «καταναλώνει» ένα μωρό πολλές σοκάρει τους νέους γονείς. Μόλις, όμως, συνηθίσουν τη νέα κατάσταση, όλα αυτά είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Δεν θα ήταν, λοιπόν, υπερβολή να πούμε ότι η λοχεία είναι σαν μια δεύτερη εγκυμοσύνη, η γυναίκα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και το κυριότερο, πρέπει να βοηθήσει τον οργανισμό της να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την κύηση.

 

4 Ερωτήσεις για τη λοχεία

Όπως στην εγκυμοσύνη, έτσι και στη λοχεία οι νέες μαμάδες είναι φυσιολογικό να έχουν ερωτήσεις! Εμείς διαλέξαμε εκείνες που «καίνε» κάθε λεχώνα και δίνουμε τις απαντήσεις!

1. «Τι συμβαίνει στη μήτρα μου μετά τη γέννα;»

Στις 6 εβδομάδες που διαρκεί περίπου η λοχεία, το γυναικείο σώμα κυριολεκτικά μεταμορφώνεται ώστε να επανέλθει στις λειτουργίες που είχε και πριν από την κύηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μήτρα. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης η γυναίκα την αισθάνεται μεγάλη και για την ακρίβεια φτάνει μέχρι λίγο πιο κάτω από το θώρακα, γι’αυτό άλλωστε και μπορεί να παρουσιάζετε δύσπνοια τους τελευταίους μήνες της κύησης. Αμέσως μετά τον τοκετό και καθ’όλη τη διάρκεια της λοχείας, η μήτρα συσπάται και κατεβαίνει ώστε να ξαναπάρει το μέγεθος και το σχήμα που είχε και πριν την κύηση. Η επάνοδος της μήτρας στο αρχικό της σχήμα συνεχίζεται σε όλη τη χρονική περίοδο της λοχείας. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούν, όπως είναι επόμενο, περιστασιακά πόνους.

 

2. « Πότε θα χάσω τα κιλά που πήρα λόγω εγκυμοσύνης;»

Η γέννα προκαλεί ταχύτατη απώλεια βάρους συγκριτικά με κάθε…δίαιτα! Κατά μέσο όρο με τον τοκετό χάνετε 5,5 κιλά. Είναι φυσικό μετά τη γέννα να νιώθετε φουσκωμένη, όμως, ότι η μήτρα σας δεν έχει πάρει το κανονικό της σχήμα, ενώ ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να αποβάλει τα υγρά. Τις πρώτες έξι εβδομάδες μην περιμένετε δραματικές αλλαγές στη σιλουέτα σας και φυσικά απαγορεύεται να ακολουθήσετε κάποια αυστηρή δίαιτα. Το αντίθετο, μάλιστα, πρέπει να τρέφεστε επαρκώς και σωστά, ειδικά αν θηλάζετε, για να μη μειωθεί η ποσότητα γάλακτος που παράγετε. Αν πάλι δεν θηλάζετε, μπορείτε να ξεκινήσετε μια λογική, ισορροπημένη διατροφή 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Σε μερικές γυναίκες τα κιλά φεύγουν με το θηλασμό, σε άλλες όχι. Το πόσο γρήγορα θα χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης θα εξαρτηθεί βεβαίως και από το πόσα κιλά έχετε πάρει. Αν, για παράδειγμα, πήρατε πάνω από 17 κιλά, για να μπείτε στα παλιά σας ρούχα θα χρειαστείτε ειδική δίαιτα, καθώς και περισσότερο για να τα χάσετε.

 

3. «Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος όσο θηλάζει;»

Δεν είναι σοφό να θεωρείτε το θηλασμό μέθοδο αντισύλληψης! Επομένως, αν δεν βιάζεστε να μείνετε ξανά έγκυος, λάβετε τα μέτρα σας! Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να υπολογίσετε τον κύκλο σας μετά τον τοκετό. Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της περιόδου. Για παράδειγμα, αν θηλάζετε πάνω από τρεις φορές τη μέρα καθυστερεί η ωορρηξία. Επειδή όμως δεν υπάρχει εγγύηση καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας τα αντισυλληπτικά μέτρα για τον οργανισμό σας.

 

4. «Γιατί πονάω μετά τον τοκετό;»

Η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, συνήθως, επιφέρει μικροτραυματισμούς στο περίνεο. Καθώς το μωρό πιέζει για να βγει, οι ιστοί της περιοχής «ανοίγουν» προκαλώντας πόνο, που παραμένει και μετά τον τοκετό. Αν ο γυναικολόγος έχει πραγματοποιήσει περινεοτομή, για να διευκολυνθεί ο τοκετός, αυτή συνεπάγεται ράμματα και επομένως πόνο όταν κάθεστε και όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αν έχετε κάνει καισαρική, αντιλαμβάνεστε ότι όπως κάθε επέμβαση έτσι και αυτή επιφέρει πόνο μέχρι να «δέσει» η περιοχή.

 

Οδηγός...συμπτωμάτων!

Στις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, ανάλογα με το είδος τοκετού που είχατε (φυσιολογικό ή με καισαρική), αλλά και ανάλογα με την βοήθεια που έχετε από το περιβάλλον σας υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε:

  • Λόχια: Αιμάτινες κολπικές εκκρίσεις που σταδιακά γίνονται καφέ και μετά κιτρινόασπρες.
  • Πόνος ή ενόχληση στο περίνεο, αν είχατε φυσιολογικό τοκετό και ειδικά αν έχετε ράμματα, και πόνος ή ενόχληση στην τομή της καισαρικής.
  • Δυσκοιλιότητα και πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση.
  • Προοδευτική απώλεια βάρους.
  • Η κοιλιά σας σταδιακά μικραίνει, καθώς η μήτρα σας επανέρχεται στην φυσιολογική της θέση.
  • Ενοχλήσεις στο στήθος και τις θηλές μέχρι να συνηθίσετε στον θηλασμό.
  • Τριχόπτωση.
  • Πόνος στις αρθρώσεις.
  • Ψυχολογικές μεταπτώσεις. Διαβάστε εδώ για την επιλόχεια κατάθλιψη και τα συμπτωματά της.
  • Αυξημένη ή μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
  • Κόπωση .

Τα περισσότερα συμπτώματα είναι φυσικά επακόλουθα μιας γέννας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό σας το τι να περιμένετε τις μέρες της λοχείας, καθώς επίσης να του αναφέρετε συμπτώματα που σας παραξενεύουν.

 

Πώς να επιβιώσετε!

Είναι απολύτως φυσιολογικό να καταβάλετε όλες σας τις δυνάμεις για να αντεπεξέλθετε στα νέα δεδομένα. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε κόπωση την περίοδο της λοχείας. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να τα βγάλετε πέρα; Απλά τα πράγματα!

  • Ζητήστε τη συνδρομή φίλων και γνωστών. Αν είναι το πρώτο σας μωρό, λίγη ή και-γιατί όχι;- πολλή βοήθεια είναι ότι ακριβώς χρειάζεστε για να ανταποκριθείτε στην καθημερινότητα. Αν δεν είναι δυνατόν να προέρχεται κυρίως ή αποκλειστικά από τον σύντροφό σας, τότε ζητήστε τη συνδρομή των οικείων σας. Θα χρειαστείτε ένα χεράκι στο πλύσιμο και το σιδέρωμα των μωρουδιακών, στην καθαριότητα, το μαγείρεμα, τα ψώνια και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα.
  • Η φωνή της λογικής! Καλό είναι μετά τον τοκετό να έχετε δίπλα σας έναν λογικό και ισορροπημένο άνθρωπο για να σας βγάζει από τον πανικό. Αν αυτός είναι ο σύντροφός σας, τόσο το καλύτερο. Μπορεί να είναι η μητέρα σας, η πεθερά σας ή και κάποια φίλη σας, στους οποίους θα μπορείτε να βασιστείτε τόσο για να σας επαναφέρουν…στην τάξη, όταν όλα σας φαίνονται βουνό, όσο και για να μιλάτε σε κάποιον και να εξωτερικεύετε την πίεση και τα άγχος που μπορεί να σας φέρει η λοχεία.
  • Ακούστε μουσική!Η ηρεμιστική επίδραση της μουσικής θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα με θετική διάθεση. Ακούστε μουσική ενώ θηλάζετε, για να χαλαρώσετε τόσο εσείς όσο και το μωρό.
  • Σερφάρετε στο ίντερνετ. Αν είστε εξοικειωμένη με το διαδίκτυο, σε ένα διάλειμμα από το θηλασμό κι ενώ το μωρό κοιμάται, μπορείτε να ενημερωθείτε για το τι συμβαίνει στον κόσμο και να βρείτε συμβουλές για τη λοχεία κι όλα αυτά σε λίγα μόνο λεπτά!
  • Πάνω απ’ όλα, think positive! Ότι κι αν γίνει, σκεφτείτε ότι είστε υγιής εσείς και το μωρό σας, είστε σπίτι και ότι όλα θα πάνε καλά!

 

Όταν μιλάει …η εμπειρία!

Να τι μας διηγήθηκε η Μαριαλένα για την περίοδο της λοχείας: « Η κόρη μου είναι πια 6 μηνών. Αυτό που δεν είχα υπολογίσει καθόλου είναι ότι το μωρό είναι full time απασχόληση! Νόμιζα ότι θα προλαβαίνω να ξεκουράζομαι, να κάνω τις δουλειές του σπιτιού κ.τ.λ. Η αυταπάτη μου δεν κράτησε για πολύ! Ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας είναι φυσικά ο θηλασμός, αφού δεν μπορώ ποτέ να προβλέψω πόσο θα φάει και πόσο συχνά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορώ να προγραμματίσω την ημέρα μου. Πως είναι, λοιπόν, μια τυπική μου μέρα; Νωρίς το πρωί η μικρή ξυπνάει κλαίγοντας. Εγώ πρέπει να την αλλάξω και να την ταΐσω. Μετά το θηλασμό ίσα που προλαβαίνω να πλυθώ και να ντυθώ. Αν κοιμηθεί, έχω μια σχετική άνεση. Μόλις καταλάβω ότι την πήρε ο ύπνος πρέπει αμέσως να πλύνω τα ρούχα της για να έχω να την αλλάζω κι επιτέλους μετά να φάω! Σύντομα θα ξυπνήσει και θα πρέπει να την ταΐσω, να τη βάλω να ρευτεί, να την κανακέψω. Αυτή η δουλειά γίνεται όλη μέρα, με αποτέλεσμα συνέχεια να αναρωτιέμαι: δεν γίνεται η μέρα να έχει 48 ώρες;»

 

category: 
happy baby