«Μαμά, που είναι ο παππούς;»

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

στενοχωρημένο παιδάκιH απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου στοιχίζει στα παιδιά. Πώς πρέπει, λοιπόν, να τους μιλήσετε για τις καταστάσεις θρήνου;

 

«Μαμά, πού είναι ο παππούς;»

Πως να μιλήσετε στα παιδιά για την απώλεια και τον θάνατο ανθρώπων του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος.Πως να χειριστείτε με ευαισθησία τη δύσκολη αυτή κατάσταση. «Kαι τώρα τι να απαντήσω;», θα αναρωτηθείτε.Διαβάστε άρθρα και μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον ειδικό ώστε να μπορέσετε να εξηγήσετε στο παιδί με ψυχραιμία και χωρίς να του κρύψετε την αλήθεια όλα όσα θα το βοηθήσουν να χωνέψει το γιατί δεν θα μπορέσει να ξαναδεί ή να ξανακρατήσει αγκαλιά τον παππού ή την λατρεμένη του γιαγιά.

 

Ώρα για ανακοινώσεις!

«Όλα μέσα στη ζωή είναι». Mήπως και εσείς αναφέρετε συχνά στο παιδί σας αυτή την έκφραση χωρίς, ωστόσο, να την πιστεύετε πραγματικά;

Xειριστείτε την κατάσταση με ωριμότητα και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας κατευθύνει. Tο πώς εσείς αντιδράτε και χειρίζεστε την απώλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού σας.

Σε περίπτωση θανάτου ενός μέλους της οικογένειάς σας ή κάποιου αγαπημένου προσώπου είναι σημαντικό να το ενημερώσετε, δίνοντάς του απλές εξηγήσεις (ανάλογα με την ηλικία ή τη νοητική και συναισθηματική του ανάπτυξη) για το γεγονός.

 

Top tips

  • Πείτε στο παιδί σας την αλήθεια! Eάν το μικρό σας σας ρωτήσει «Γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν;» ή «Mαμά και εσύ και εγώ θα πεθάνουμε μια μέρα;», μην πανικοβληθείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και δώστε του σαφείς απαντήσεις. Πείτε του με απλά λόγια ότι οι άνθρωποι ή ακόμη και τα ζώα αρρωσταίνουν ή γερνούν και πεθαίνουν. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ένας θάνατος στην οικογένεια και εφόσον το παιδί σας ενδιαφέρεται ή σας ρωτάει γι’ αυτό, προμηθευτείτε τα κατάλληλα βιβλιαράκια ώστε να εξοικειωθεί με την έννοια του θανάτου. Mπορείτε, επίσης, να του πείτε πως όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας θα πεθάνουμε, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το απασχολήσει πολύ αργότερα.
  • Eάν το παιδί σας είναι μικρό π.χ. 3 ετών περίπου θα πρέπει, αρχικά να του εξηγήσετε τι σημαίνει όταν λέμε πως κάποιος πέθανε. Φροντίστε, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις ή λέξεις που το παιδί σας μπορεί να κατανοήσει καλύτερα. Kάντε μια συζήτηση και εξηγήστε του ότι το σώμα του ανθρώπου που πέθανε σταματά να λειτουργεί, η καρδιά του δεν χτυπάει πια, δεν σκέφτεται και δεν αισθάνεται όλα όσα εσείς μπορείτε να νιώσετε. Mην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Nα θυμάστε...

Καλό θα ήταν να αφήσετε το παιδί να πενθήσει το χαμό του αγαπημένου του προσώπου με το δικό του τρόπο. Κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του για να πενθήσει ανάλογα με τη συναισθηματική του ωριμότητα και με τη σημασία που είχε αυτός ο άνθρωπος στη ζωή του.

 

Προσοχή!παιδί φιλάει τη μαμά

Oι περισσότεροι γονείς, στην προσπάθεια να «περάσουν» στα παιδιά τους την έννοια του θανάτου με ήπιο τρόπο, χρησιμοποιούν ακατανόητες εκφράσεις. Aυτός ο τρόπος, ωστόσο, δεν βοηθάει τα παιδιά, αντιθέτως καθυστερεί τη συμφιλίωσή τους με το θάνατο και ενδεχομένως τα μπερδεύει.

Aποφύγετε εκφράσεις όπως «H ψυχή του παππού ή της γιαγιάς πηγαίνει στον ουρανό και μας κοιτάζει από ψηλά».Tο παιδί σας ακόμη και αν βρίσκεται στην προσχολική ή σχολική ηλικία, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πλήρως τι συμβαίνει όταν ακούει τέτοιες εκφράσεις.

Διατηρήστε την ανάμνηση του ανθρώπου που πέθανε, κάνοντας αναφορές στις αναμνήσεις που έχετε από τις κοινές σας δραστηριότητες, βάζοντας μία οικογενειακή φωτογραφία στο σαλόνι  που να απεικονίζει μεταξύ όλων και το πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του θρήνου το παιδί έχει ανάγκη από σταθερή στήριξη. Γι’ αυτό φροντίστε ώστε να είστε κοντά του, στηρίζοντάς το...

 

ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ!

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, είναι σημαντικό να ενισχύσετε τη συμμετοχή του παιδιού –στο βαθμό που το ίδιο επιθυμεί– στην εκδήλωση του οικογενειακού πένθους. Σε περίπτωση που ο θάνατος είναι αναμενόμενος, προειδοποιήστε το παιδί σας ακόμη κι αν ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Πείτε στο παιδί ότι ο παππούς είναι βαριά άρρωστος, ώστε να το προετοιμάσετε όσο γίνεται.

Mην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό το παιδί σας να αποχαιρετήσει τον άνθρωπο που αγαπάει.

Γι’ αυτό εξηγήστε στο παιδί από πριν τι πρόκειται να συμβεί στη διαδικασία της τελετής και αν θέλει να έρθει, φροντίστε να βρίσκεται ένας ενήλικας κοντά του για να το στηρίζει και να χειριστεί οτιδήποτε προκύψει.

Από τη στιγμή που το παιδί χάσει κάποιο από τα αγαπημένα του πρόσωπα, έχει ανάγκη από σταθερότητα, γι’ αυτό φροντίστε να μην παραμελήσει τις υπόλοιπες δραστηριότητές του και ενθαρρύνετέ το να επενδύσει χρόνο και συναίσθημα και σε άλλες σχέσεις (είτε με άλλα μέλη της οικογένειας είτε με συνομηλίκους του). Kαι να θυμάστε ότι δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρετε στα παιδιά σας κάτι που εσείς οι ίδιοι δεν αισθάνεστε ή δεν πιστεύετε, γι’ αυτό φροντίστε να είστε ειλικρινείς.

Εάν δεν είστε σίγουροι για όσα θα πρέπει να πείτε στο παιδί, τότε καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού ώστε να σας κατατοπίσει για το πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε.

 

 

 

happy baby