Μάθετε στο παιδί να είναι φρόνιμο!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί, γονείς, φρόνιμο, σε εστιατόριο, Το παιδί σας γκρινιάζει και κάνει φασαρία με τα καμώματά του καθ’όλη τη διάρκεια των εξόδων σας; Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση, ώστε να αντεπεξέλθετε σε τέτοιες καταστάσεις!

 

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φημίζονται για τον αυθορμητισμό και τις σκανταλιές τους. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που συχνά «παραδίδουν τα όπλα», επειδή πολύ απλά δεν καταφέρνουν να πειθαρχούν και να απασχολούν τα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν περίεργες καταστάσεις στο σουπερμάρκετ, το μετρό ή το τρένο αλλά και μέσα στο σπίτι. Αυτό που ίσως κανείς δεν σας έχει πει μέχρι στιγμής είναι ότι τα παιδιά σας δεν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο επειδή θέλουν να είναι άτακτα και να σας κάνουν να χάνετε την ψυχραιμία σας. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξής τους (δηλαδή στην ηλικία μεταξύ 2 και 5 ετών ) το εγκεφαλικό σύστημα των παιδιών δεν έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να πράττουν αλλά και να σκέφτονται όπως ένας ενήλικας. Γι’ αυτό πριν σας κυριεύσει ο θυμός και επιλέξετε ως τρόπο αντιμετώπισης την τιμωρία, σκεφθείτε πώς μπορείτε να σώσετε την κατάσταση, χωρίς φωνές και εκρήξεις θυμού!

 

ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ!

Θα είναι πολλές οι φορές που τα παιδιά σας θα σας βάλουν σε δοκιμασία και θα μετατρέψουν το σπίτι ή το χώρο στον οποίο βρίσκονται σε βομβαρδισμένο τοπίο. Στο χέρι σας είναι να ελέγξετε την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να τα τρομάξετε ή να τα τιμωρήσετε. Οι πιο κάτω περιπτώσεις σίγουρα κάτι θα σας θυμίζουν…

 

ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ!

Κάθε φορά που επισκέπτεστε το σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας ή κάποιο εμπορικό κέντρο, το παιδί σας είναι άτακτο. Συνεχώς τρέχει στους διαδρόμους και κάποιες φορές είναι τόσο απρόσεκτο που ρίχνει τα προϊόντα από τα ράφια. Μετά από μια τέτοια συμπεριφορά, εσείς νιώθετε άσχημα και με αυστηρό ύφος επισημαίνετε στο ζωηρό σας παιδί ότι δεν θα το ξαναπάρετε μαζί σας στα ψώνια. Στη συνέχεια εκείνο κλαίει και υπόσχεται ότι δεν θα το ξανακάνει.

Τι να κάνετε:

  • Κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποιον δημόσιο χώρο, καλό θα ήταν να βρίσκετε έναν τρόπο ώστε να απασχολείτε το παιδί σας. Διασκεδάστε τις στιγμές που βρίσκεστε μαζί του σε κάποιο σουπερμάρκετ ή εμπορικό κέντρο, παίζοντας το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού!
  • Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο κατάστημα, κρατήστε τη λίστα με τα προϊόντα που έχετε σκοπό να αγοράσετε και ακολουθήστε την πορεία των διαδρόμων Κάντε μια στάση στο διάδρομο με τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν και πείτε στο παιδί να σας φέρει ό,τι θέλετε να αγοράσετε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα κουραστεί μη βρίσκοντας ενδιαφέρουσα τη βόλτα σας για ψώνια.
  • Η επιχείρηση σουπερμάρκετ μπορεί να γίνει ακόμη πιο διασκεδαστική εάν αφιερώσετε έστω και 2 με 4 λεπτά από το χρόνο της προετοιμασίας σας στο σπίτι, για να σκεφθείτε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του μικρού σας καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής σας στο κατάστημα.

 

ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!

Η ανακοίνωση της οικογενειακής σας εξόδου στα παιδιά αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις για εκείνα. Για μη μετατραπεί όμως σε εφιάλτη, καλό θα ήταν να προνοήσετε εκ των προτέρων και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγετε μια παρόμοια κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της οικογενειακής σας εξόρμησης, τα παιδιά σας ίσως σας πουν: «Μαμά, μπαμπά, βαριόμαστε» και στη συνέχεια τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου να μετατραπούν σε αρένα!

Τι να κάνετε:

  • Κάθε φορά που σκέφτεστε ή οργανώνετε μια οικογενειακή εξόρμηση, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ή να συμπεριλάβετε στις αποσκευές σας παιχνίδια δραστηροτήτων ή δημιουργικής απασχόλησης, ώστε να απασχολήσετε τα παιδιά σας και να αποφύγετε το ενδεχόμενο να εκτυλιχθούν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σκηνές βίας!
  • Μην ξεχάσετε να κάνετε ένα διάλειμμα είτε για να γευματίσετε είτε για να παίξουν τα παιδιά σας σε κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο (π.χ. παιδότοπο). Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά σας θα εκτονωθούν παίζοντας.
  • Μπορείτε, επίσης, για τέτοιες περιπτώσεις να προμηθευτείτε ειδικές θήκες που εφαρμόζουν στο πίσω μέρος της θέσης του οδηγού ή του συνοδηγού και να τις γεμίσετε με διάφορα παιχνίδια.

 

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

Όταν βρίσκεστε στο σπίτι τα παιδιά μετατρέπουν τα κρεβάτια και τον καναπέ στο σαλόνι σε τραμπολίνο. Κι ενώ εσείς συνεχώς τους λέτε πως εάν συνεχίσουν υπάρχει περίπτωση να χτυπήσουν και πως πρέπει να σταματήσουν αμέσως, αυτά αρνούνται να υπακούσουν και σας απαντούν λέγοντάς σας «δεν σταματάμε», εκδηλώνοντας έτσι για πρώτη φορά την ικανότητά τους να υποστηρίξουν τη θέλησή τους αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Ως γονείς εκνευρίζεστε γιατί τα παιδιά σας αρνούνται να συμμορφωθούν, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνετε υπόψη σας ότι με αυτή τη συμπεριφορά μαθαίνουν και να αναγνωρίζουν το «εγώ» τους.

Τι να κάνετε:

Χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί κάθε φορά που λέτε στο παιδί σας «μη» ή «όχι». Είναι σημαντικό, ακόμη και όταν κάνει τα πρώτα του βήματα προς την ανεξαρτητοποίηση, να δείξετε ότι σέβεστε τις επιλογές και τις επιθυμίες του!

  • Όταν το παιδί σας χοροπηδάει στο κρεβάτι ή τον καναπέ του σπιτιού δεν σημαίνει ότι κάνει αταξίες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εκ φύσεως δεν μπορούν να παραμείνουν ακίνητα για πολλή ώρα. Γι’ αυτό εσείς καλείστε να βρείτε τα κατάλληλα για την ηλικία τους ερεθίσματα, όπως ένα ομαδικό παιχνίδι, ώστε να τραβήξετε την προσοχή τους.
  • Καλό θα ήταν να διαμορφώσετε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού σας με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να τρέχει και να παίζει.
  • Εάν, μέχρι στιγμής, δεν αφήνετε στα παιδιά σας τον απαραίτητο χρόνο για να παίζουν, είναι καιρός να αλλάξετε τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας. Τα παιδιά, μη έχοντας τον απαραίτητο χρόνο για να παίξουν, τείνουν να είναι πολύ ενεργητικά επειδή δεν μπορούν να εκτονωθούν κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

HOT TIPS!

1. Κάθε φορά που χάνετε τον έλεγχο και δεν μπορείτε να βάλετε σε τάξη τα παιδιά σας, φροντίστε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις.

2. Είναι σημαντικό να προσεγγίσετε τα παιδιά σας και να τα αντιμετωπίσετε ως ενήλικες. Όταν, λοιπόν, παρεκτρέπονται χρειάζεται να τους εξηγείτε γιατί δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, δίνοντάς τους ταυτόχρονα κάποιο παράδειγμα.

3. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να εκτονώσουν την ενεργητικότητά τους, οργανώνοντας διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα αφήνετε ανενεργά μέσα στο σπίτι, βάζοντάς τα απλά να παρακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα κινούμενα σχέδια ή άλλου είδους παιδικές εκπομπές.

4. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα μικρά σας και ιδιαίτερα στην ηλικία των 2-3 ετών είναι παρορμητικά και επιρρεπή σε ακραίες συμπεριφορές, ενώ με κάθε ευκαιρία αποσπάται η προσοχή τους. Γι’ αυτό καλό θα ήταν κάποιες φορές να παραβλέπετε τα λάθη τους, αντιμετωπίζοντάς τα με χιούμορ.

5. Είναι σημαντικό να αναρτήσετε σε κάποιον πίνακα ανακοινώσεων τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε σιγά σιγά να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς τους. Ενημερώστε τα, λοιπόν, ότι οι κανόνες αφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας και πως όποιος τους τηρεί θα επιβραβεύεται.

 

Δείτε ακόμη: Μεγαλώστε χαρούμενα παιδιά!

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου (Πανεπιστήμιο Αθηνών), εκπαιδεύτριας-συντονίστριας, μέλους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων και του Ερυθρού Σταυρού, Αικατερίνης Μέγα.

 

Ελληνικά
happy baby