Μαθήματα γενναιοδωρίας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

δύο παιδιά ζωγραφίζουνΠόσο γενναιόδωρο είναι το δικό σας παιδί; Πώς μπορείτε να του μεταλαμπαδεύσετε τέτοιου είδους αρχές και αξίες; Eίναι αλήθεια ότι στις σύγχρονες κοινωνίες κυριαρχεί η άποψη «εγώ δίνω αυτό, εσύ τι θα μου προσφέρεις ως αντάλλαγμα;». Επικρατεί η λογική της εμπορευματοποίησης και της προσφοράς που προϋποθέτει το ατομικό συμφέρον.

 

Έχετε σκεφτεί πως ίσως εμείς οι μεγάλοι να έχουμε χάσει τη σημασία της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτελούς αγάπης; Πώς θα αλλάξετε τα δεδομένα και πώς θα μάθετε στα παιδιά σας πως είναι καλύτερο να δίνεις χωρίς να περιμένεις ανταπόκριση;

Η γνωριμία του παιδιού σας με τις αξίες ξεκινάει από το σπίτι, γι’ αυτό μην ξεχνάτε πως εσείς είστε οι δάσκαλοί του και πως οι πράξεις γενναιοδωρίας πρέπει να γίνουν πρώτα κομμάτι του δικού σας εαυτού και μετά του δικού του!

Κάθε φορά που βλέπετε ότι το παιδί σας προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι (είτε αυτό είναι μια ζωγραφιά είτε είναι η συναρμολόγηση κάποιου παιχνιδιού) μη διστάσετε να το ρωτήσετε εάν χρειάζεται βοήθεια. Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε εκεί και μάλιστα πρόθυμοι να το βοηθήσετε. Έτσι, το παιδί σας θα υιοθετήσει αυτή την τακτική και μεγαλώνοντας θα μάθει να βοηθάει τους γύρω του χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα. Βέβαια, κάθε γενναιόδωρη πράξη είναι σημαντικό να μην ξεφεύγει από τα όρια.

 

Πράξεις γενναιοδωρίας!

Η γενναιοδωρία ως όρος προϋποθέτει τη σκέψη για τους άλλους και όχι κυρίως για τον εαυτό μας.  Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια εποχή όπου τα αγνά αισθήματα για τους συνανθρώπους μας έχουν εκλείψει. Eίναι καλό να μάθετε στα παιδιά σας πως πέρα από το «εγώ» υπάρχει το «εμείς» και το «εσείς» και είναι καιρός να βάλετε μπρος την επιχείρηση… γενναιοδωρία! Μην προσπαθήσετε να κάνετε τα παιδιά σας ήρωες, αλλά ανθρώπους που θα νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους χωρίς κανένα ύπουλο σκοπό!

 

Γενναιοδωρία= Aφιερώνω χρόνο!

Η εκπαίδευση των παιδιών σας ξεκινάει πάντα από εσάς και καταλήγει σε εσάς. Eάν εσείς, δεν αφιερώσετε γενναιόδωρα στα παιδιά σας χρόνο, τότε και αυτά θα σας τον στερήσουν όταν τους τον ζητήσετε! Mπορεί οι ρυθμοί της ζωής σας να είναι έντονοι και το κάθε δευτερόλεπτο, που περνάει, για εσάς να είναι πολύτιμο, αλλά τα παιδιά σας σας έχουν ανάγκη! Ως εργαζόμενοι γονείς, πολλές φορές παραμελείτε τα παιδιά σας, δουλεύοντας στο σπίτι ή κάνοντας υπερωρίες στο γραφείο. Και τα παιδιά σας ίσως έχουν βαρεθεί να ακούνε την ατάκα «αν δεν δουλέψει η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα έχουμε φαγητό».

- Η τακτική σας!

Eίναι καιρός να αλλάξετε τακτική και να δείξετε στα παιδιά σας πως αξίζει να αφιερώνεις στα άτομα που αγαπάς χρόνο, για να ακούσεις τι έχουν να σου πουν ή απλά για να είσαι μαζί τους! Γι’ αυτό οργανώστε μια εκδρομή, χωρίς να έχετε ενημερώσει τα παιδιά σας. Aφιερώστε τους χρόνο, συνεργαστείτε μαζί τους σε ομαδικά παιχνίδια και δείξτε τους πόσο υπέροχα αισθάνεστε! Να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα είναι ευτυχισμένα όσο ποτέ άλλοτε.

 

Γενναιοδωρία= Φιλοξενία!

Μην περιμένετε ότι τα παιδιά σας από τη μια μέρα στην άλλη θα είναι έτοιμα να θυσιαστούν. Tα παιδιά και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία δύσκολα μοιράζονται το χώρο τους με τους άλλους. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που έχετε βρεθεί αντιμέτωποι με τα παιδιά σας, π.χ. επειδή εμποδίζουν το ένα το άλλο να μπει στο δωμάτιό του!

- Aλλαγή σχεδίου!

Αν και πολλές φορές οι έντονοι καβγάδες μεταξύ των παιδιών σας σας φέρνουν εκτός ορίων, είναι καιρός να χειριστείτεπαιδιά και υπολογιστής την κατάσταση με ψυχραιμία. Πείτε τους, για παράδειγμα, ότι αναγνωρίζετε πως το δωμάτιό τους είναι ο προσωπικός τους χώρος και πως αυτό δεν αλλάζει, ακόμη κι αν κάποιος άλλος το επισκεφθεί. Θυμίστε στα παιδιά σας την τελευταία φορά που είχαν έρθει φίλοι τους στο σπίτι και έπαιζαν στο δωμάτιο. Έτσι, σιγά σιγά θα καταλάβουν πόσο ωραίο είναι να μοιράζεσαι ή να φιλοξενείς στο χώρο σου και άλλους ανθρώπους!

 

Γενναιοδωρία= Προσφορά!

Η έννοια της προσφοράς έχει λανθασμένα συνδεθεί με την ανταλλαγή υλικών αγαθών. Το να δίνεις στον συνάνθρωπό σου δεν παραπέμπει απαραιτήτως σε οικονομικής αξίας αγαθά. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που τάζουν στα παιδιά τους ανταλλάγματα με την προϋπόθεση ότι αυτά θα υπακούσουν. 

- Aλλαγή σχεδίου!

H δυνατότητα επικοινωνίας, που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για να γίνουμε γενναιόδωροι! Κάθε φορά που το παιδί σας υπακούει επιβραβεύστε το με ένα χάδι και μια αγκαλιά. Aκόμη κι αν διαμαρτυρηθεί επειδή εσείς το είχατε συνηθίσει διαφορετικά (προσφέροντάς του υλικά αγαθά), σιγά σιγά θα καταλάβει πως οι αγκαλιές και τα χάδια σας έχουν μεγαλύτερη αξία!

 

Γενναιοδωρία= Συγχώρεση!

«H συγχώρεση μας κάνει τελικά ανώτερους από όσους μας πλήγωσαν». Kάθε γενναιόδωρος άνθρωπος ή τουλάχιστον ο εν δυνάμει γενναιόδωρος συγχωρεί! Ξεχνάει τα λάθη του παρελθόντος και βλέπει μπροστά κάνοντας μια καινούρια αρχή! Γι’ αυτό κάντε το σπίτι σας το σχολείο της συγχώρεσης και μάθετε στα παιδιά σας την αξία της συγχώρεσης, ξεκινώντας από τις δικές σας πράξεις.

- Aλλαγή σχεδίου!

Κάθε φορά που το παιδί σας κάνει μια ζαβολιά και εσείς το συγχωρείτε, μην επιστρέφετε στα παλιά υπενθυμίζοντάς του πόσο κακή ήταν η συμπεριφορά του. Αποφύγετε εκφράσεις όπως «εγώ τότε που ήσουν άτακτος σε συγχώρεσα και γι’ αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό».

 

Συμβουλή!

Tο παιδί σας καλό είναι να συνεργάζεται, να μοιράζεται τα πράγματά του, να συγχωρεί και να προσφέρει στους συνανθρώπους του χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να καταλάβει πότε ο συνομιλητής του εκμεταλλεύεται κάθε προσφορά αγάπης και συμπαράστασης!

 

Με τη συνεργασία της παιδοψυχολόγου Ph.D., Μάγιας Aλιβιζάτου.

 

Ελληνικά
happy baby