Το μεγάλο μου μωρό!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νήπιο μεγαλόσωμοΜήπως το μικρό σας δεν είναι και τόσο... μικρό; Έχετε ένα παιδί που μοιάζει μεγαλύτερο από την ηλικία του, λόγω σωματότυπου; Τι πρέπει να προσέξετε;

 

 

Η περίπτωση των μεγαλόσωμων νηπίων συχνά προβληματίζει τους γονείς. Το σωματικό τους μέγεθος παραπέμπει σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις του περιγύρου τους να είναι δυσανάλογες ως προς τις δεξιότητες που επιτρέπει η πραγματική τους ηλικία. Τα κακόβουλα σχόλια των άλλων ίσως είναι δύσκολο να τα αποφεύγετε πάντα, μπορείτε όμως να βοηθήσετε το παιδί σας να μείνει ανεπηρέαστο και να μην πληγωθεί.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Βάλτε τα πράγματα στη θέση τους!

Πριν προλάβουν να ειπωθούν αγενή σχόλια, βάλτε τα πράγματα στη θέση τους, ενημερώνοντας τους άλλους για την ηλικία του μικρού σας. Είναι επίσης σημαντικός ο τρόπος που θα διαχειριστείτε τους απερίσκεπτους σχολιαστές, διατηρώντας έναν κατηγορηματικό τόνο. Εξηγήστε τους ότι πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο παιδάκι, μικρής όμως ηλικίας, προσδίδοντας στην κουβέντα την πρέπουσα σοβαρότητα.

 

Μείνετε ανεπηρέαστοι

Πολλές φορές οι γονείς, παρότι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις περιορισμένες δυνατότητες των παιδιών τους, δεδομένων των ορίων που θέτει η ηλικία τους, υποσυνείδητα αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Υπαίτια και σε αυτήν την περίπτωση είναι τα συνεχή σχόλια, που αφορούν στην αδυναμία του παιδιού να συμπεριφερθεί όπως επιτάσσει η υποτιθέμενη ηλικία του.

Αποτέλεσμα των αυξημένων απαιτήσεων των γονιών είναι η άσκηση πίεσης για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, τις οποίες εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει. Η ομιλία, το περπάτημα και η αποδέσμευση από τις πάνες είναι μόνο μερικές από αυτές. Η υφιστάμενη πίεση, που δέχεται το παιδί, είναι ικανή να τραυματίσει την ψυχοσύνθεσή του και να εμποδίσει τη φυσική εξέλιξη της ανάπτυξής του. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να αποφεύγει μελλοντικά να δοκιμάζεται σε νέες δεξιότητες, καθώς θα αισθάνεται ότι έχει ήδη αποτύχει.

Επαινείτε, λοιπόν, το παιδί σας για τα επιτεύγματά του, δίνοντας την ώθηση που χρειάζεται για να φτάσει στο έπακρομαμά φιλάει τον γιό των δυνατοτήτων του σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.

 

SOS tip

Να θυμάστε πάντα ότι το παιδί σας μπορεί να δείχνει μεγαλόσωμο, όμως δεν είναι μεγάλο σε ηλικία. Για το λόγο αυτόν μην προβάλλετε πάνω του παράλογες αξιώσεις. Συμπεριφερθείτε του ανάλογα με την ηλικία του και όχι ανάλογα με το σωματικό του μέγεθος.

 

happy baby