Mικρόβια: Σύμμαχοι ή εχθροί μας;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στο παγκάκιΕνημερωθείτε για τους μύθους και τις πραγματικότητες που αφορούν τα μικρόβια και μάθετε στο παιδί σας πώς να προστατεύεται δίχως να φοβάται ή να υπερβάλλει.

 

Μικρόβια

Κυνηγάτε το παιδί σας με υγρά μαντιλάκια καθαρισμού αλλά και τζελ χεριών προκειμένου να καθαρίσετε τα χέρια του; Το αγαπημένο του αρκουδάκι έχει αντικατασταθεί από το οινόπνευμα ή το σαπούνι; Είναι σημαντικό το μικρό σας να είναι πάντα καθαρό, ωστόσο είναι εξίσου καλό να ζει αποστειρωμένο; Διαβάστε το άρθρο και αφού το ολοκληρώσετε ίσως αλλάξετε γνώμη και ανακαλύψετε πως τα μικρόβια αλλά και τα βακτήρια δεν είναι πάντα εχθροί των παιδιών σας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και καλοί τους φίλοι!

 

Νέες εξελίξεις

Ενημερωθείτε για τις πρόσφατες έρευνες που έδωσαν στα μικρόβια μία άλλη προοπτική ύπαρξης

Πιο συγκεκριμένα:

Η έκθεση σε μικρόβια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων οι οποίες παρουσιάζονται μετά την ενηλικίωση, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Ιλινόις, με επικεφαλής τον δρ.Τόμας ΜακΝτέιντ. Συγκεκριμένα, η έρευνα μελέτησε συνομήλικα παιδιά από τις Φιλιππίνες και από τις ΗΠΑ. Η εν λόγω μελέτη κατέδειξε πως τα παιδιά από τις Φιλιππίνες «κουβαλούσαν» περισσότερες λοιμώξεις συγκριτικά με τα παιδιά στις ΗΠΑ, αλλά τα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP (πρωτεΐνη της οποίας τα αυξημένα επίπεδα σχετίζονται με αρχόμενες λοιμώξεις και άλλα νοσήματα που ξεκινούν από την παιδική ηλικία αλλά εκδηλώνονται στην ενηλικίωση) στο αίμα τους ήταν περίπου 80% χαμηλότερα από το ποσοστό που υπήρχε στο αίμα των παιδιών που ζούσαν στην Αμερική.

Τα απλό σαπούνι δεν διαφέρει τελικά από το σαπούνι με αντιβακτηριακή δράση, ως προς την προστασία που παρέχει από τα μικρόβια, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν, από Κέντρα Έλέγχου Πρόληψης Νοσημάτων στην Αμερική (CDC), από το Πανεπιστήμιο Aga Knan, από τη μη κυβερνητική οργάνωση HOPE και από την εταιρία Procter & Gamble. Οι επιστήμονες μελέτησαν 36 πόλεις στο Πακιστάν. Στις 25 πόλεις μοίρασαν σαπούνια αντιβακτηριακά αλλά και συμβατικά, ενώ στις υπόλοιπες 11 τίποτα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως υπήρξε μείωση της πνευμονίας, της διάρροιας και διαφόρων μολύνσεων που μάστιζαν τον λαό. Παρατηρήθηκε, όμως, πως μεταξύ του πληθυσμού που πλενόταν με αντιβακτηριακό σαπούνι και του πληθυσμού που πλενόταν με το απλό σαπούνι δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη διαφορά, η οποία να μαρτυρά ουσιαστικά την υπεροχή των αντιβακτηριακών σαπουνιών ως προς την προστασία των μικροβίων.

 

Σύγχρονοι μύθοι!

Παρόλο που οι περισσότεροι γονείς πιστεύετε πως οι μύθοι για τα μικρόβια θα ζωντανέψουν και θα βλάψουν τα παιδιά σας, εμείς σας λέμε πως ήρθε ο καιρός να δείτε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Διαβάστε τους πιο κλασικούς μύθους και καταρρίψτε τους, ενώ παράλληλα προστατεύετε και το παιδί σας!

 

ΜΥΘΟΣ: Όλα τα βακτήρια είναι άκρως επικίνδυνα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα βακτήρια βρίσκονται παντού και η πλειονότητα αυτών περισσότερο μας βοηθά παρά μας απειλεί. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, μας προστατεύει από πολλές ασθένειες, αλλά και εκτελεί βοηθητικές εργασίες για την ομαλή πέψη μας!

 

ΜΥΘΟΣ: Αφού τα απλά σαπούνια και καθαριστικά έχουν αντιμικροβιακή δράση, τα σαπούνια που είναι αντιβακτηριακά είναι σαφώς καλύτερα για την προστασία των παιδιών μας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα αντιβακτηριακά σαπούνια δεν διατηρούν περισσότερο υγιή τα παιδιά σας. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις τα σαπούνια αυτά είναι υπεύθυνα για την αντίσταση κάποιων οργανισμών στα αντιβιοτικά. Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες υποστήριξαν πως ένα συγκεκριμένο χημικό, το triclosan, το οποίο υπάρχει στα περισσότερα καθαριστικά και σαπούνια, ενδέχεται να μπλοκάρει ακόμη και την αντιβιοτική θεραπεία. Το χημικό αυτό συστατικό λειτουργεί από μόνο του σαν αντιβιοτικό και έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει μεγάλες ποσότητες βακτηρίων. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποια βακτήρια μαθαίνουν πώς να επιβιώνουν αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο συστατικό. Τα βακτήρια, λοιπόν, που έχουν μείνει στον οργανισμό, έχουν αναπτύξει μια καλή «άμυνα» για μια πολύ μεγάλη γκάμα αντιβιοτικών φαρμάκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις ο οργανισμός μας να μην ανταποκρίνεται στα φάρμακα τα οποία έχει προτείνει ο γιατρός για την άμεση θεραπεία μας.

 

ΜΥΘΟΣ: Τα παιδιά δεν μπορούν να πλύνουν από μόνα τους καλά τα χέρια τους.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο οργανισμός των παιδιών, όπως και των ενηλίκων, διαθέτει ένα αμυντικό σύστημα το οποίο τα προστατεύει από τα «κακά» βακτήρια. Έτσι, πολλά από τα «καλά» βακτήρια, τα οποία ζουν στο δέρμα, προστατεύουν τον άνθρωπο από τα «κακοποιά» βακτήρια. Τα αντιβακτηριακά τζελ με αλκοόλ μπορούν να σκοτώσουν πολλά μικρόβια και ιούς, αλλά μπορούν επίσης να σκοτώσουν και αρκετά από τα βακτήρια που θέλουν το καλό μας! Ακολουθήστε, λοιπόν, την πιο απλή αλλά και πατροπαράδοτη ασπίδα κατά των μικροβίων, δηλαδή το πλύσιμο των χεριών με απλό σαπούνι!

 

ΜΥΘΟΣ: Είνα πολύ σημαντικό να κάνετε κάθε βράδυ μπάνιο τα παιδιά σας, αλλά και να λούζετε τα μαλλιά τους.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το εάν το μικρό σας θα πλένει το σώμα και τα μαλλιά του σε καθημερινή βάση εξαρτάται πάντα από τις διαθέσεις του, αλλά και τις δικές σας! Το σίγουρο πάντως είναι πως αυτή η τακτική δεν κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του από τα μικρόβια και τους ιούς. Χαλαρώστε, λοιπόν, και αφήστε ελεύθερο το παιδί σας να αποφασίσει τι θέλει αλλά και να «ακούει» τις ανάγκες του σώματός του.

 

ΜΥΘΟΣ: Κάθε σπίτι είναι γεμάτο από μικρόβια, οπότε όσο πιο συχνά το καθαρίζετε τόσο πιο προστατευμένοι είστε εσείς αλλά και τα παιδιά σας.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι γεγονός πως κάθε σπίτι χρειάζεται καθάρισμα και απολύμανση, ιδιαίτερα στο χώρο της κουζίνας, όπου γίνονται οι μαγειρικές «αλχημείες» αλλά και οι περισσότερες οικογένειες γευματίζουν. Αυτό, όμως, που χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε είναι πως στην κουζίνα μαγειρεύετε, δεν… χειρουργείτε! Ακόμη και οι γιατροί πλέον υποστηρίζουν πως όταν ένα παιδί ζει μόνιμα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να εκτίθεται σε μικρόβια ή βακτήρια, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει αλλεργίες σε νεαρή ηλικία. Μία μετρημένη, λοιπόν, έκθεση στα μικρόβια, περισσότερο καλό παρά κακό θα κάνει.

 

ΜΥΘΟΣ: Κάθε φορά που το παιδί σας μοιράζεται το φαγητό του με κάποιο άλλο παιδάκι ή τρώει κάτι που το πήρε από το πάτωμα, κινδυνεύει σοβαρά να πάθει κάτι κακό ή να αρρωστήσει.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι δικαιολογημένο να ταράζεστε λιγάκι όταν το μικρό σας πετάει στο πάτωμα τροφές και ύστερα τις μαζεύει και τις βάζει στο στόμα του ή όταν το βλέπετε να τρώει από το παγωτό του φίλου του, αλλά μην ταράζεστε, δεν υπάρχει λόγος. Σίγουρα μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να αρρωστήσει κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείτε γι’ αυτό. Σαφώς, όμως, δεν μπορείτε να απομακρύνετε κάθε ιό και μικρόβιο 100% από το περιβάλλον γύρω του. Συμβιβαστείτε με αυτό! Μη σταματήσετε να κάνετε ό,τι καλύτερο για την υγεία του παιδιού σας, όμως σταματήστε να πιστεύετε πως η υγεία του απειλείται κάθε στιγμή και από το καθετί. Μην ξεχνάτε να διατηρείτε κάθε στιγμή την ψυχραιμία σας! Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας πως είναι καλό να αποφεύγει να τρώει με το ίδιο πιρούνι ή κουτάλι με κάποιον άλλον, γιατί μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορεί κάποιες φορές να κολλήσει κάποιον ιό.

 

Μαθήματα ΥΓΕΙΑΣ και υγιεινής!

μωρό με κουτάλιΔώστε στο παιδί σας μαθήματα υγιεινής, προκειμένου να το προστατεύσετε από τα «κακά» μικρόβια, αλλά μην το τρομάξετε. Είναι σημαντικό να διδάξετε στο μικρό σας να φροντίζει και να προστατεύει τον εαυτό του, αλλά όπως και για όλα τα πράγματα έτσι και για την καθαριότητα χρειάζονται όρια! Οι επιστήμονες πλέον ισχυρίζονται πως η υπερβολική καθαριότητα στα μωρά και στα παιδιά σε πολλές των περιπτώσεων οδηγεί στην εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ισχυρή άμυνα κατά των μικροβίων λόγω της πολλής… αποστείρωσης, με αποτέλεσμα να είναι ευαίσθητος! Καθαρίζετε το σπίτι σας, τα ρούχα σας, το σώμα σας, αλλά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε, όχι όμως πιο συχνά απ’ όσο χρειάζεται. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ξεσκονίζετε κάθε μέρα, αλλά είναι υπερβολικό να ξεσκονίζετε κάθε μισή ή μία ώρα.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα το παιδί σας, ιδιαίτερα εάν πηγαίνει στο σχολείο, να μάθει τι σημαίνει πρόληψη με τη βοήθεια κάποιων βασικών κανόνων υγιεινής:

  • Παροτρύνετέ το να πλένει τα χέρια του μετά από το παιχνίδι, εάν χαϊδέψει ένα ζωάκι, πριν το φαγητό του, αφού γυρίζει στο σπίτι απ’ έξω ή από το σχολείο, αλλά και αφού βγει από την τουαλέτα. Δείξτε στο παιδί σας πώς να πλένει τα χέρια του. Σημασία δεν έχει η ποσότητα του σαπουνιού, αλλά ο τρόπος που πλένει τα χέρια του. Πείτε του, λοιπόν, να τα σαπουνίζει καλά και να φροντίζει πάντα το σαπούνι να πηγαίνει και ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Ενημερώστε το πως χρειάζεται να αποφεύγει να φιλάει ή να πλησιάζει πολύ κοντά άλλα παιδάκια ή άλλους ανθρώπους όταν είναι άρρωστοι ή κρυωμένοι!
  • Μάθετε το παιδί σας να βάζει το χέρι του μπροστά από το στόμα του όταν βήχει και να μη βάζει αντικείμενα στο στόμα του, γιατί είναι βρόμικα και μπορεί να κολλήσει μικρόβια. Όσο μικρό και αν είναι ένα νήπιο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κατανοήσει όσα του λέτε, ενώ του δείχνετε ταυτόχρονα.
  • Δώστε στο παιδί σας υγρά μαντιλάκια καθαρισμού στην περίπτωση που τα χρειαστεί, για να καθαρίσει τα χέρια του, αλλά σαφώς μην το κυνηγάτε συνεχώς γι’ αυτόν το λόγο. Μάθετέ του να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του και βοηθήστε το να κατανοήσει πώς μπορεί να προστατευθεί και όχι πώς να μάθει να φοβάται τον κόσμο των… μικροβίων!
  • Αναφέρετε στο παιδί σας πως είναι καλό να μην τρώει με το ίδιο πιρούνι ή να πίνει από το ίδιο ποτήρι ή με το ίδιο καλαμάκι με τους φίλους του. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγει να τρίβει τα μάτια του, να ξύνει τα αφτιά του ή να βάζει τα χέρια στη μυτούλα του, ιδιαίτερα όταν τα χέρια του δεν είναι καθαρά.
  • Μη χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά σαν καραμέλες. Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί κρυολογεί, είναι αδιάθετο, πονάει ο λαιμός του ή ακόμη ανεβάζει πυρετό, κατά τις οποίες δεν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Φροντίστε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρο προκειμένου να κάνετε το καλύτερο για το μικρό σας.
  • Αγοράστε του παιδικά βιβλία, με ευχάριστη εινονογράφηση, τα οποία θα το μυήσουν σταδιακά, με έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, στον κόσμο της καθαριότητας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί για τον κόσμο των μικροοργανισμών!

 

happy baby