Μικρόβια…τέλος!

μωρό γελάει

Τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του ο οργανισμός του μωρού δεν έχει ακόμα «χτίσει» το ανοσοποιητικό του σύστημα. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι σε ιούς και μικρόβια. Είναι δική σας δουλειά, λοιπόν, να το προστατέψετε από την επέλαση των μικροβίων!

 

Φροντίστε να μην το παρακάνετε με τη χρήση απορρυπαντικών, γιατί οι αναθυμιάσεις τους είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον παιδικό οργανισμό. Σφουγγαρίστε, για παράδειγμα, το πάτωμα του σπιτιού με ένα διάλυμα χλωρίνης και νερού σε αναλογία 1 προς 4. Έτσι, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι η χλωρίνη είναι αποτελεσματική και σκοτώνει τα μικρόβια, χωρίς να είναι επικίνδυνη. Το διάλυμα αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για άλλες επιφάνειες, με τις οποίες έρχεται σε επαφή το βρέφος. Φυσικά την ώρα της απολύμανσης πρέπει να ανοίξετε κάποιο παράθυρο για να αερίζεται το σπίτι κι επιπλέον να μη σφουγγαρίζετε το δωμάτιο του μωρού ενώ εκείνο βρίσκεται μέσα. 

 

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

  • Για περισσότερη καθαριότητα και υγιεινό περιβάλλον καλό είναι να απολυμαίνετε τους χώρους του σπιτιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διασφαλίζετε την καλή υγεία όλων στην οικογένεια. 
  • Απολυμαίνετε όλους τους χώρους της κουζίνας με ειδικά αντισηπτικά απορρυπαντικά ή λίγο οινόπνευμα, κάθε επιφάνεια του  μπάνιου αλλά και τη συσκευή του τηλεφώνου, τα πόμολα και τα χερούλια, τα ανθοδοχεία, τα πατώματα και τις σφουγγαρίστρες.
  • Κατανοήστε ότι σε έναν κλειστό χώρο οι ιοί και τα μικρόβια «ευδοκιμούν», καθώς αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό αερίζετε τουλάχιστον 1 με 2 ώρες την ημέρα το σπίτι σας και ιδιαίτερα τους χώρους όπου συχνάζει το παιδί, όταν εκείνο λείπει, ώστε να μην κρυώσει από τα ρεύματα αέρα.
  • Στις πετσέτες και τα σφουγγάρια επιβιώνουν ευκολότερα τα μικρόβια και οι ιοί εξαιτίας της υγρασίας και έτσι μεταδίδονται διάφορα μικρόβια από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο. Φροντίστε, λοιπόν, να έχει ο καθένας τη δική του πετσέτα, το μπουρνούζι αλλά και το σφουγγάρι του. 

 

ΑΝ ΠΑΙΔΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΟΛΥΜΠΙ

Σε ένα κολυμβητήριο τα μικρόβια δεν παραμονεύουν μόνο στην πισίνα αλλά και στα αποδυτήρια και τις τουαλέτες. Πριν αποφασίσετε, λοιπόν, να εγγράψετε το παιδί σας σε κάποιο κολυμβητήριο, ελέγξτε τους χώρους του και βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής. Τονίστε, επίσης, στο παιδί να μην περπατά ξυπόλυτο και να μη δανείζει ούτε να δανείζεται πετσέτες και μπουρνούζια. Όσο για τις τουαλέτες, εξηγήστε του ότι είναι πολύ σημαντικό να πλένει και να σκουπίζει τα χέρια του πριν αλλά κυρίως αφού επισκεφθεί την τουαλέτα.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Τα ρουχαλάκια του μωρού πρέπει να τα πλένετε χωριστά από τα δικά σας και χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορρυπαντικά για βρέφη. Τα κλασικά απορρυπαντικά περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν βρεφικό έκζεμα ή άλλα προβλήματα στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού .
  • Το καλό σιδέρωμα είναι απαραίτητο για όλα τα ρούχα του μωρού, καθώς και τα σεντόνια, τις πετσέτες και τις σαλιάρες του. Πρέπει μάλιστα να τα σιδερώνετε και από την έξω και από τη μέσα μεριά.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε σχολαστικά το καρότσι, το ριλάξ, το μπανάκι και το κρεβάτι του μωρού σας.
  • Στο σημείο όπου αποθηκεύετε τα προσωπικά είδη του μωρού σας, όπως είναι οι πάνες, δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου σκόνη.
  • Μην ξεχνάτε να αποστειρώνετε πάντα τις πιπίλες του μωρού.
  • Εάν έχετε κατοικίδιο, μην το αφήνετε να ανεβαίνει στα κρεβάτια ή τους καναπέδες όπου θηλάζετε, αλλάζετε ή ταΐζετε το μωρό.
  • Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας πριν ταΐσετε το μωρό. Μην ξεχνάτε ότι τα χέρια μας αποτελούν πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους μικρόβια, τα οποία μεταφέρονται και στο γάλα του μωρού.
  • Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, να έχετε πάντοτε μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια.
  • Τα παιχνίδια του μωρού καλό είναι να πλένονται κάθε τόσο στο πλυντήριο ή σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα πλαστικά παιχνίδια να μπορείτε να τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Τα μικρόβια «φωλιάζουν» πολύ εύκολα στη γούνα των λούτρινων ζώων, με τα οποία παίζουν τα μικρά παιδιά. Επιπλέον συγκεντρώνουν σκόνη και παράσιτα που μπορούν να πυροδοτήσουν κρίση άσθματος ή έκζεμα στα παιδιά. Καλό είναι, λοιπόν, να πλένετε τα χνουδωτά αυτά ζωάκια μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, όταν δεν χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, πρέπει να τα ξεσκονίζετε, να τα αερίζετε και να τα βγάζετε στον ήλιο.

 

Top Tip

Είναι πολύ σημαντικό να αποστειρώνετε τα μπιμπερό και τις θηλές που προορίζονται για το τάισμα του μωρού σας πριν από τη χρήση, γιατί υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων, ιδιαίτερα γαστρεντερίτιδας. Τα μπιμπερό πρέπει να πλένονται με την ειδική βούρτσα και να ξεπλένονται καλά. Οι θηλές να πλένονται σχολαστικά με τρεχούμενο νερό, αφού πρώτα φέρετε έξω το εσωτερικό τους, ώστε να διασφαλίζετε ότι δεν υπάρχουν ίχνη γάλακτος. Μετά το πλύσιμο, οι θηλές και τα μπιμπερό πρέπει να αποστειρώνονται.

 

Αξίζει να διαβάσετε:

«Η πλήρης φροντίδα του παιδιού»: Οι πιο σύγχρονες συμβουλές για τη φροντίδα του παιδιού, από τη βρεφική μέχρι και την προσχολική ηλικία. Προτάσεις για τη βελτίωση της υγείας του, αποκαλυπτικές μελέτες περιπτώσεων με αντικείμενο συγκεκριμένους τομείς, η διαφορετική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών, η βίβλος κάθε γονέα για την ανατροφή ενός ευτυχισμένου κι υγιούς παιδιού. Από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Το άρθρο μας Μικρόβια - Σύμμαχοι η εχθροί μας;

Με τη συνεργασία του υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, ειδικού παιδιάτρου, Μάριου Ανδρέου.

happy baby