Μητέρα για πρώτη φορά

Ο πρώτος καιρός με το μωρό σας κρύβει εκπλήξεις, άλλοτε καλές άλλοτε κακές. Το ταξίδι στη μητρότητα θα αρχίσει με μικρά μυστικά που θα σας αποκαλύψουμε αμέσως!
Η μητρότητα είναι μια περιπέτεια. Ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί είναι ένα κυνήγι θησαυρού. Βέβαια το σεντούκι των πειρατών δεν κρύβει πάντα ευχάριστα πράγματα! Υπάρχουν μυστικά που κάθε μέλλουσα μητέρα θα ήθελε να ξέρει πριν γεννήσει και κάποια που καλύτερα να ανακαλύψει στην πορεία. Για παράδειγμα ποια γυναίκα θέλει να ξέρει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τοκετό και να πανικοβληθεί άδικα; Από την άλλη, πόσες και πόσες μητέρες δεν θα ήθελαν να γνωρίζουν πριν γεννήσουν ότι ο θηλασμός ναι μεν είναι ευλογία για το μωρό, αποτελεί όμως μια κοπιώδη έως και εξαντλητική διαδικασία για τη νέα μητέρα; Ας ανοίξουμε, λοιπόν, το βιβλίο με τα μυστικά του πρώτου καιρού με το νεογέννητο στο σπίτι!
1. Ο θηλασμός θέλει δουλειά!
Για πολλές μητέρες που έχουν όλη την καλή διάθεση να θηλάσουν το παιδί τους, παρά το αντίθετο κλίμα στη χώρα μας, ο θηλασμός δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο θέλουν να τον παρουσιάζουν μερικά διαφημιστικά πόστερ σε ιατρεία. Ναι μεν, πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, απαιτεί όμως στην αρχή αρκετή προσπάθεια μέχρι το μωρό και η μητέρα να εναρμονιστούν. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι εκεί, άλλωστε η προσαρμογή είναι στη φύση της μητέρας. Κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται λόγω ανατομικών προβλημάτων ( π.χ. επίπεδες θηλές), κάποιες άλλες όμως στην πορεία ανακαλύπτουν ότι ο θηλασμός σημαίνει συνεχή παρουσία δίπλα στο μωρό. Υπολογίζεται ότι σε ένα 24ωρο ένα νεογέννητο θα θηλάσει και 14 φορές. Αυτό είναι εξαιρετικά κοπιαστικό για τη νέα μητέρα, που παράλληλα προσπαθεί να συνέλθει από τη γέννα, για να μη μιλήσουμε για τις γυναίκες εκείνες που λόγω συνθηκών δεν έχουν καμιά βοήθεια στο σπίτι και πρέπει παράλληλα με το μωρό τους να τακτοποιήσουν μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα την καλή διατροφή τους για να αντέξουν. Πολλές γυναίκες βέβαια παρατούν το θηλασμό επειδή είναι ανυπόμονες ή δεν έχουν το κουράγιο να προσπαθήσουν.
Η συμβουλή μας: Εάν αποφασίσετε να θηλάσετε πρέπει να μείνετε πιστή στην προσπάθειά σας, αναγνωρίζοντας τυχόν δυσκολίες και προσπαθώντας να τις ξεπεράσετε. Γι’ αυτό καλό είναι ήδη από την εγκυμοσύνη σας να ενημερωθείτε σχετικά από μια έμπειρη σύμβουλο θηλασμού. Εάν δεν είστε διατεθειμένη να το κάνετε, τότε απλώς μην το κάνετε. Κάθε απόφασή σας είναι και πρέπει να είναι σεβαστή.
2 . Δεν αγαπούν όλοι το θηλασμό!
Εάν αποφασίσετε να θηλάσετε, τότε σας αξίζουν συγχαρητήρια για έναν λόγο παραπάνω: σε μια χώρα που ο θηλασμός είναι ντεμοντέ, θα δεχτείτε αρκετή έμμεση ή άμεση κριτική για την απόφασή σας. Παράλληλα θα πρέπει να είστε έτοιμες να αντιμετωπίσετε τα αδιάκριτα βλέμματα εάν χρειαστεί να θηλάσετε δημοσίως. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο οι μαμάδες να κατακρίνουν άλλες μαμάδες επειδή θηλάζουν. Όπως ακριβώς μια γυναίκα δεν θα πρέπει να κατακρίνεται που επέλεξε το μπιμπερό, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να βρίσκει συμπαράσταση μια γυναίκα που θηλάζει. Η κριτική μπορεί να προέλθει από πλευρές, όπως ο οικογενειακός περίγυρος ακόμη και από τον εαυτό σας όταν ο θηλασμός θα έχει γίνει πηγή εξάντλησης.
Η συμβουλή μας: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός συστήνει αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής των βρεφών. Εάν το ακολουθήσετε, θα ξέρετε ότι συμβάλλετε στην καλή υγεία του μωρού σας.
3. Θα θυμώσετε με το μωρό σας!
Ναι, θα υπάρξουν στιγμές που θα θυμώσετε με το μωρό σας! Πριν όμως σας πνίξουν οι τύψεις καλό είναι να γνωρίζετε ότι είναι φυσιολογικό! Υπάρχουν ήρεμα και ανήσυχα μωρά, όλα όμως έχουν ένα «κακό»:το κλάμα! Τις περισσότερες φορές θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε την πείνα, την ώρα για άλλαγμα, την ανησυχία. Θα καταλάβετε ότι το επισκέφτηκαν οι κολικοί ή ότι θα βγάλει τα δόντια. Υπάρχουν όμως και φορές που το μωρό θα κλαίει χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Σε μια μητέρα που μόλις έχει γεννήσει και της λείπει ύπνος αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση πανικού, θυμού και απογοήτευσης. Μην καταπνίξετε τα συναισθήματά σας. Δεχθείτε τα! Βάλτε το μωρό σας στην κούνια του και κάντε διάλειμμα μέχρι να ηρεμήσετε. Τα μωρά έχουν τρομερή διαίσθηση και αντιλαμβάνονται την ανησυχία της μητέρας. Όσο εσείς είστε αναστατωμένη, τόσο εκείνο δεν θα ηρεμεί.
Η συμβουλή μας: Με τον καιρό, που θα αναγνωρίζετε το κλάμα του μωρού σας, θα διαπιστώσετε ότι θα πανικοβάλλεστε λιγότερο και θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε και το χαρακτήρα του μωρού σας!
4. Αγκαλιάστε τον εαυτό σας
Οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό είναι αρκετά έως και πολύ δύσκολες για πολλές μητέρες. Οι ορμονικές αλλαγές, που δεν καταλαγιάζουν αυτόματα μετά τον τοκετό, σε συνδυασμό με την αϋπνία, το θηλασμό, το κλάμα, το άλλαγμα δημιουργούν ένα εκρηκτικό ψυχολογικό κοκτέιλ για τη νέα μητέρα. Τότε, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αγκαλιάσετε τον εαυτό σας. Μιλήστε σε κάποιον. Εάν όχι σε φίλη ή συγγενικό πρόσωπο, μιλήστε με έναν ψυχολόγο. Πολλές φορές ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να σας καταλάβει ή τουλάχιστον έτσι πιστεύετε. Τότε ζητήστε βοήθεια. Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας και μην αφήσετε την επιλόχειο κατάθλιψη να σας σημαδέψει.
Η συμβουλή μας: Κλάψτε! Το κλάμα είναι ευεργετικό γιατί αποτελεί εξωτερίκευση μιας εσωτερικής κατάστασης και σας φέρνει ανακούφιση. Κλάψτε μαζί με το μωρό σας, μόνες σας, όταν δεν σας βλέπουν οι άλλοι, για πολλή ώρα. Θα ξαλαφρώσετε!
5. Η σχέση σας με τον σύντροφό σας θα αλλάξει!
Αυτό που πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να αντιληφθούν είναι ότι μετά τον τοκετό και για αρκετούς μήνες η ζωή τους αλλάζει δραστικά. Μέχρι τότε η προτεραιότητα του ενός ήταν ο άλλος. Με τον ερχομό του μωρού η προτεραιότητα για τους γονείς, κυρίως της μητέρας, είναι το μωρό και οι ανάγκες του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ή να μη θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους ως ζευγάρι. Οι μπαμπάδες, έχοντας χάσει την προσοχή της συντρόφου τους, γίνονται ανυπόμονοι στο να γίνει η ζωή τους όπως πριν το μωρό και ασκούν
Πολλές φορές φορτικές πιέσεις στις ήδη κουρασμένες μαμάδες. Αυτό είναι η συχνότερη αιτία εντάσεων και συγκρούσεων στο ζευγάρι τους πρώτους 6 μήνες με το μωρό στο σπίτι και δυστυχώς πολλοί νέοι γονείς δεν είναι υποψιασμένοι για το τι θα συμβεί ώστε να προετοιμαστούν. Από την άλλη, και οι μαμάδες ζηλεύουν τους μπαμπάδες που έχουν ελεύθερο χρόνο ή δεν χρειάζεται να θηλάσουν, γεγονός που μπορεί να τις κάνει αρνητικές απέναντι στους συντρόφους τους. Σε συνδυασμό με τις έντονες ορμονικές αλλαγές, η κατάσταση γίνεται αφόρητη για το ζευγάρι. Το κλειδί είναι να συζητήσετε πριν τον τοκετό για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή σας. Θα πρέπει και οι δύο να κατανοήσετε ότι ένα παιδί σημαίνει αναγκαστική απομάκρυνση του ζευγαριού για ένα διάστημα.
Επίσης, θα πρέπει να διαθέτετε ανεξάντλητη υπομονή και κατανόηση ο ένας για τον άλλον και να βρείτε χώρο για τους εαυτούς σας, ώστε να μην έρχεστε σε σύγκρουση! Το νέο μέλος, όμως μπορεί να κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις για το ζευγάρι, αφού πολλές φορές οι σύντροφοι ανακαλύπτουν νέες πτυχές των χαρακτήρων τους, όπως το πόσο τρυφεροί και στοργικοί μπορεί να είναι αλλά και πόσο πρακτικά και ικανοί σε ζητήματα που αφορούν τα μωρά!
Η συμβουλή μας: Εάν νιώθετε ότι η κατάσταση μεταξύ σας ξεπερνάει τις δυνάμεις σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ένας εξωτερικός και σίγουρα αντικειμενικότερος κριτής θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και θα κάνει και το ζευγάρι να δει την πραγματικότητα.
6. Ο δεσμός μπορεί να αργήσει!
Σίγουρα θα έχετε ακούσει από πολλές πλευρές για τη σχεδόν αυτόματη αγάπη που αναπτύσσεται ανάμεσα στο μωρό και τη μητέρα από τις πρώτες κιόλας στιγμές της γέννησης. Και σίγουρα δεν θα το περιμένετε εάν σας πουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από αυτόν! Ο δεσμός αγάπης μιας μητέρας με το παιδί της δεν έρχεται δια μαγείας. Για πολλές μητέρες με δύσκολη εγκυμοσύνη, τοκετό ή και δυσκολίες τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι, το πραγματικό δέσιμο έρχεται όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα, όταν ξεκουραστούν, κοιμηθούν και αποφορτιστούν. Αυτό μπορεί να γίνει αργά, ακόμη και όταν το παιδί έχει κλείσει τον πρώτο του χρόνο. Δεν υπάρχει λόγος να γεμίζετε τον εαυτό σας ενοχές γι’αυτό. Τον πρώτο καιρό θα λειτουργείτε σχεδόν σαν ρομπότ: άλλαγμα, τάισμα, μπάνιο, ύπνος, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνετε ούτε καν να καταλάβετε ότι το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα. Κάποια στιγμή, όμως, συνήθως τη στιγμή εκείνη που αισθάνεστε χαλαρή, θα διαπιστώσετε ότι είστε η μητέρα ενός μικρού θαύματος!