Μοναδικές ευκαιρίες δεσμού

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένεια στην θάλασσαΤο καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να έρθετε πιο κοντά με το παιδί και τον σύντροφό σας, περνώντας μαζί ποιοτικό χρόνο. Ποιες προϋποθέσεις θα εξασφαλίσουν τις καλύτερες διακοπές για όλους και φυσικά θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ σας;

 

Μεταξύ εξοχικού και ξενοδοχείου, θάλασσας και βουνού, τρέχοντας να βρείτε εισιτήρια και να ετοιμάσετε βαλίτσες, δεν πρέπει να ξεχνάτε το βασικό κανόνα: το καλοκαίρι είναι εποχή αναδιοργάνωσης, ξεκούρασης και φυσικά η ιδανική ευκαιρία για να περάσετε αρκετό αλλά και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, ώστε να έρθετε πιο κοντά. Μετά από έναν βαρύ χειμώνα με υποχρεώσεις για όλους, η ψυχική και σωματική ανάταση είναι ζητούμενο για μικρούς και μεγάλους. Πώς όμως θα την πετύχετε χωρίς να χάσετε την ουσία των διακοπών, αλλά και πώς θα καταφέρετε να έρθετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον;

 

ΔΕΣΙΜΟ ή ΧΑΛΑΡΩΣΗ;

Η Π. δεν θα ξεχάσει κάποιες καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά της, δηλαδή τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, ένα μωρό 8 μηνών και ένα νήπιο 4 ετών τότε. Καθώς δεν είχαν εξοχικό ή παππούδες στο χωριό, νοίκιασαν για 15 μέρες ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα σε μια πόλη-θέρετρο της Ελλάδας μαζί με μια άλλη φιλική οικογένεια και ετοίμασαν βαλίτσες με πολλά όνειρα! «Είχα διαλέξει τα βιβλία που θα διάβαζα, περίμενα πώς και πώς να περνάω όλη τη μέρα μου στην παραλία χαλαρώνοντας. Πόσο έξω έπεσα! Καταρχάς, από την πρώτη μέρα που φτάσαμε και πήγαμε σε κάποια ταβέρνα να φάμε καταλάβαμε ότι λόγω κόστους δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε κάθε μέρα. Έτσι, έπρεπε να μπω στην κουζίνα! Και καθώς η φίλη μας δεν φημιζόταν για τη μαγειρική της, το βάρος για τις δύο οικογένειες έπεφτε σε μένα! Επιπλέον, φαίνεται πως δεν είχα μάθει το μάθημά μου από το πρώτο μου παιδί ότι μια μέρα στην παραλία σημαίνει συνεχή επιτήρηση για τα παιδιά και ειδικά με το μωρό, άρα τέρμα τα βιβλία και η ηλιοθεραπεία. Όταν πλησίαζαν οι μέρες για να φύγουμε έπρεπε να κάνουμε και γενική καθαριότητα στο σπίτι για να το παραδώσουμε όπως το παραλάβαμε. Ευτυχώς, σε αυτό με βοήθησε και η φίλη μου, αλλά τελικά επιστρέψαμε στο σπίτι κουρασμένοι! Μόνο τα παιδιά φαίνονταν ροδαλά και ξεκούραστα». Η εμπειρία της Π. επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει ο Αύγουστος, και είναι μια πραγματικότητα για πολλές οικογένειες. Οι διακοπές με τα παιδιά πράγματι μπορούν να φέρουν πιο κοντά τα μέλη της οικογένειας, αλλά μονόπλευρα. Με άλλα λόγια, συνήθως μόνο τα παιδιά και μάλιστα τα μικρά ευχαριστιούνται τον άπλετο χρόνο που περνούν με τον μπαμπά και τη μαμά χωρίς διακοπή, την ίδια στιγμή που κυρίως η μαμά εξακολουθεί να κάνει ό,τι έκανε όλο το χειμώνα, να φροντίζει την οικογένεια. Πώς μπορείτε να αλλάξετε αυτή την κατάσταση; Απλά και εύκολα!

1. Η ισχύς εν τη ενώσει!

Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι καλύτερες διακοπές για γονείς και παιδιά είναι όταν παραθερίζουν μαζί με άλλες φιλικές οικογένειες. Από τη μια οι γονείς έχουν παρέα και από την άλλη τα παιδιά έχουν κάποιον να παίξουν και δεν βαριούνται, ειδικά από την ηλικία των 5 ετών και πάνω. Ουζάκια, κρασάκι το βράδυ για τους γονείς, που θυμούνται τα παλιά και ανταλλάσσουν εμπειρίες, παιχνίδι με φίλους ή και ξαδέρφια για τα παιδιά. Οι καλύτερες αναμνήσεις κάθε παιδιού είναι από τα όμορφα καλοκαίρια με τα ατελείωτα παιχνίδια με τα παιδιά φιλικών οικογενειών, τα βραδάκια σε μια παραθαλάσσια ταβέρνα, όπου η μαμά και ο μπαμπάς πάνω στο κέφι τραγουδούσαν και έδειχναν τόσο ευτυχισμένοι! Αυτή είναι η ομορφότερη εικόνα οικογενειακού δεσμού! Γι’ αυτό εάν τα «χνώτα» σας πραγματικά ταιριάζουν, όπως λέει η λαϊκή ρήση, με κάποια φιλική οικογένεια, έχετε εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει δίκαιη κατανομή αρμοδιοτήτων (ειδικά εάν θα μείνετε στο ίδιο σπίτι), καταστρώστε διακοπές μαζί τους και… «πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»!

2. Διαίρει και βασίλευε!

Μπορεί η ισχύς εν τη ενώσει με μια φιλική οικογένεια να σώσει τις σχέσεις σας, όμως οικογενειακές διακοπές δεν σημαίνει να είστε αυτοκόλλητοι. Ειδικά εάν η οικογένειά σας είναι τετραμελής το «διαίρει και βασίλευε» είναι ιδανικό για την περίπτωσή σας. Εναλλάξ, μέρα παρά μέρα, ο μπαμπάς θα κάνει πράγματα με το ένα παιδί και η μαμά με το άλλο και τούμπαλιν! Έτσι έχετε την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο ως γονείς με το κάθε παιδί ξεχωριστά. Καθιερώστε μια μέρα που θα είστε όλοι μαζί και, αν πρόκειται να παραθερίσετε κοντά στους γονείς ή τα πεθερικά, ζητήστε τους, εάν μπορούν, να κρατήσουν κάποια άλλη μέρα τα παιδιά, για να την περάσετε ως ζευγάρι. Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύπλευροι. Αυτό σημαίνει ότι χρόνο χρειάζονται και οι γονείς μεταξύ τους και με τα παιδιά τους αλλά και ένας προς έναν, γονιός με παιδί.

3. Για την ώρα του παιδιού!

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η Disneyland ή η Eurodisney είναι τόσο δημοφιλείς προορισμοί για τις οικογένειες; Απλούστατα επειδή παρέχουν οικογενειακές διευκολύνσεις και ασυναγώνιστες δραστηριότητες που αρέσουν και στους μεγάλους. Ένα απλό παράδειγμα: η Eurodisney (χωρίς καμία πρόθεση διαφήμισης) διαθέτει ειδικούς χώρους σε όλη την έκτασή της, όπου οι γονείς μπορούν με άνεση να αλλάξουν πάνες και να ταΐσουν το μωρό τους. Αυτό για έναν γονιό με βρέφος είναι τεράστια διευκόλυνση, καθώς ένα μωρό δεν έχει ωράριο ούτε καταλαβαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστεί επειδή είναι διακοπές! Επίσης, η προοπτική του ότι θα πάτε σε έναν προορισμό όπου θα σας παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους, συχνά σας απαλλάσσει, ως γονείς, από το άγχος τού πώς θα περάσουν καλά τα παιδιά σας. Έτσι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν πρόγραμμα με κλόουν, μαθήματα χορού, γυμναστική στο νερό και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Με τον τρόπο αυτόν η ώρα του παιδιού γίνεται η ώρα της οικογένειας και επιστρέφοντας στο σπίτι σας μετά τις διακοπές έχετε όλοι ένα μεγάλο χαμόγελο!

4. Πάρτε μαζί σας βοήθεια!

Για τους γονείς, που ούτως ή άλλως προσλαμβάνουν νταντά για τα παιδιά τους, το να την πάρουν μαζί στις διακοπές μπορεί να τους δώσει και το περιθώριο να ανασάνουν και να περάσουν καλά, ενώ παράλληλα υπάρχει ακόμη ένας άνθρωπος να φροντίζει για την ασφάλειά τους (ποτέ όμως μην επαναπαύεστε σε αυτό). Εάν, βέβαια, δεν έχετε αυτή την οικονομική δυνατότητα, τότε ίσως είναι μια λύση να πάτε διακοπές μαζί με τον παππού και τη γιαγιά (εφόσον η κατάστασή τους το επιτρέπει) που δεν θα σας κοστίσουν και έναν μισθό. Το να έχετε έναν άνθρωπο μαζί σας που ενδεχομένως θα μοιράζεται τα γονεϊκά σας καθήκοντα (μπάνιο, άλλαγμα, τάισμα κ.τ.λ.) θα σας αφήσει το περιθώριο να ξεκουραστείτε και κυρίως θα σας δώσει χρόνο που θα περάσετε με τον σύντροφό σας, κάτι που σε καθημερινή βάση δεν μπορείτε να κάνετε!

5. Βάλτε στη βαλίτσα έναν φίλο!

Και δεν το εννοούμε κυριολεκτικά! Εάν έχετε παιδί κάπως μεγαλύτερης ηλικίας (9+) το να πάρετε μαζί στις διακοπές του και τον φίλο ή τη φίλη του είναι μια καλή εναλλακτική για να περάσουν όλοι καλά. Για να συμβεί αυτό πρέπει να πληρούνται βέβαια κάποιες προϋποθέσεις: π.χ. να έχουν δώσει άδεια οι γονείς του παιδιού, να γνωρίζεστε καλά, να δεχτείτε να αναλάβετε την ευθύνη ενός παιδιού ακόμη κ.ο.κ. Ειδικά τα μοναχοπαίδια ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν τα αφήνει «ξεκρέμαστα» στις διακοπές, να αναρωτιούνται πώς να περάσουν την ώρα τους.

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ… ΓΕΡΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ!

Θέλετε να δεθείτε με το παιδί σας περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του; Ανάλογα με την ηλικία του επιλέξτε δραστηριότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά!

Μωρουδιακοί δεσμοί (0-12 μηνών)

  • Καθισμένοι στην παραλία, κάτω από μία δροσερή ομπρέλα, βάλτε το μωρό σας στα γόνατά σας και παίξτε κρυφτό με μια πολύχρωμη καλοκαιρινή πετσέτα. Κρύψτε το πρόσωπό σας ή του μωρού (μόνο για ελάχιστα δευτερόλεπτα!) πίσω από την πετσέτα και πείτε «Κούκου!». Τα χρώματα της πετσέτας αλλά και η μαγική εξαφάνιση του προσώπου θα σας κρατήσουν συντροφιά για ώρα!
  • Με ένα μεγαλύτερο μωρό, αντί να κρύψετε το πρόσωπό σας, κρύψτε μπροστά του ένα παιχνίδι του, π.χ. κάτω από την ψάθα ή την πετσέτα και αφήστε το να το βρει μόνο του.
  • Διηγηθείτε στο μωρό μια πολύ σύντομη ιστοριούλα, ενώ παράλληλα το αγγίζετε. Για παράδειγμα το «Πάει ο λαγός να πιει νερό» είναι ένα παραμυθοτράγουδο που σας επιτρέπει να «περπατήσετε» από τις πατούσες μέχρι το λαιμουδάκι του μωρού σας. Φτιάξτε δικά σας παραμυθοτράγουδα που μπορούν να σχετίζονται με το νερό. Να ένα παράδειγμα: «Θάλασσα, θαλασσίτσα στο χεράκι (ρίξτε λίγο νερό στην παλάμη του παιδιού), πετραδάκια στο ποδαράκι (ρίξτε του λίγη άμμο στο ποδαράκι), το μωρό μου φοράει καπελάκι (κατεβάστε μαλακά το καπελάκι του μωρού για να του καλύψει τα ματάκια, όπως στο κρυφτό)».

Παιχνίδια με το νήπιο (2 - 4 ετών)

  • Το παρακάτω παιχνίδι παίζεται και σε πισίνα ή στο μπάνιο ή ακόμη και στη θάλασσα. Αγοράστε σφουγγάρια σε διάφορα χρώματα και κόψτε τα σε διάφορα σχήματα (π.χ. αστέρι για να θυμίζει αστερία ή χταπόδι). Βάλτε το παιδί να τα βουτάει στο νερό και μετά να τα στραγγίζει όσο πιο δυνατά μπορεί. Βάλτε το να επαναλάβει τη διαδικασία. Έτσι παίζετε και γυμνάζετε το μικρό σας!
  • Γεμίστε το κουβαδάκι του με νερό. Βουτήξτε μέσα το δάχτυλό σας και ακουμπήστε το σε κάποιο μέρος του προσώπου σας (π.χ. στη μύτη). Πείτε «Βρεγμένη μυτούλα». Βάλτε το παιδί να κάνει το ίδιο. Έτσι δροσίζεται και μαθαίνει σωστά λέξεις!
  • Η μπουγάδα! Πάρτε τα πλενόμενα ζωάκια του παιδιού και πλύντε τα μαζί στη θάλασσα. Ειδικά εάν πρόκειται για κούκλες μπορείτε να του δείξετε πώς κάνουμε μπάνιο!

 

Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου, MSc παιδοψυχολογίας, Lancaster University, πτυχιούχου Πάντειου Πανεπιστημίου, Σίλειας Δημουλή.

Ελληνικά
happy baby