Μωρά εν κινήσει!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στον καναπέΟι κινητικές δεξιότητες των μικρών παιδιών, είτε πρόκειται για βρέφη είτε για νήπια, είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε τις προσπάθειές τους να κατακτήσουν τον κόσμο της κίνησης;

 

 

 

Ποια είναι η πιο χαρακτηριστική κίνηση ενός μωρού;

Το να κουνάει χαρούμενα χεράκια και ποδαράκια. Αντίστοιχα τα πρώτα βηματάκια ενός νηπίου είναι από τις πιο όμορφες στιγμές για κάθε γονιό. Οι κινητικές δεξιότητες των παιδιών δεν αναπτύσσονται μόνο αφού αρχίσει να περπατάει, καθώς το περπάτημα είναι ίσως η κορυφαία απόδειξη ότι όλα τα μέρη του σώματός του συντονίζονται και λειτουργούν σωστά. Η κινητική ανάπτυξη του παιδιού περιλαμβάνει ειδικότερα το συντονισμό των άκρων του, προκειμένου να πετύχει να κρατήσει αντικείμενα με τα δύο χέρια, να τα σηκώσει και να τα μεταφέρει αλλού κ.ο.κ., και όπως είναι φυσικό αλληλεπιδρά με άλλες δεξιότητες του παιδιού όπως ο συντονισμός των ματιών. Τα βρέφη και τα νήπια χρειάζονται, όπως είναι επόμενο, τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να «προκαλούνται» σε κίνηση.

 

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ!

  1. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού υπάρχουν ποικίλα ερεθίσματα για να κινείται. Ένα βρέφος που ακόμα δεν μπουσουλάει ούτε περπατάει έχει πολλές ευκαιρίες να κινεί τα χέρια του, αρκεί να του τις δίνετε. Από τα παιχνίδια που βάζετε στην κούνια του (ειδικά τα κρεμαστά που πρέπει να τεντωθεί για να τα πιάσει) μέχρι κάθε αντικείμενο που κρατά και χτυπά κάνοντας θόρυβο, όλα το βοηθούν να κινείται. Αλλά και τα παιχνίδια που παίζουν οι γονείς με το παιδί, όπως το κρυφτό με τα χεράκια του, είναι τρόποι να κινεί τα άκρα του.
  2. Καθώς το μωρό καταφέρνει να σταθεί με τη βοήθειά σας ή μπουσουλάει, δώστε του την ευκαιρία να κινεί τα πόδια του, π.χ. κάνοντας μικρές βολτίτσες στο σπίτι ή έξω, ανεβαίνοντας μερικά σκαλάκια ή ακόμη φτιάχνοντας λόφους από μαξιλάρια που πρέπει να υπερπηδήσει για έρθει σε σας.
  3. Ο μικρός ποδοσφαιριστής! Οι μπάλες ενθουσιάζουν τα παιδιά κάθε ηλικίας και ειδικά τα μωρά. Μικρές, πολύχρωμες πάνινες μπαλίτσες είναι ιδανικές για να μάθει το μωρό να τις σπρώχνει προς το μέρος σας, να τις πιάνει και αργότερα να προσπαθήσει να τις κλοτσήσει.
  4. Χαρτί και μολύβι: Μεταξύ 12 και 18 μηνών είναι η κατάλληλη ηλικία για να προμηθεύσετε το παιδί με χαρτιά και χρωματιστά μολύβια για να δημιουργήσει! Η προσπάθεια να κρατήσει το μολύβι το βοηθά να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.
  5. Ζύμες και πλαστελίνες (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ H ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΑΣ): Η πλαστελίνη (μόνο η μη τοξική και κατάλληλη για παιδιά) είναι ιδανικό παιχνίδι για μεγαλύτερα νήπια, ώστε να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Καθώς προσπαθούν να επεξεργαστούν αυτή την εύπλαστη ύλη, ακόμη κι αν δεν φτιάξουν τίποτα, έχουν καταφέρει να εξασκήσουν τα χέρια τους.
  6. Αδειάζω και γεμίζω! Μια αγαπημένη συνήθεια των νηπίων, που τους δίνει πολλή χαρά, ειδικά μόλις σταθούν στα πόδια τους, είναι να αδειάζουν και να γεμίζουν κουτιά, όπως το μπαούλο με τα παιχνίδια τους, αλλά και τα παιχνίδια που απαιτούν να τοποθετήσουν σε διάφορες τρύπες αντικείμενα. Δώστε τους παιχνίδια που προϋποθέτουν το άδειασμα και το γέμισμα, δίνοντάς τους κουτάκια σε διάφορα σχήματα.
  7. κινητικές δεξιότητεςΔώστε αφορμές στο παιδί να περπατά. Μόλις κατακτήσει αυτή την ικανότητα προσπαθήστε να βρίσκετε ευκαιρίες να περπατά, είτε καλώντας το να έρθει προς το μέρος σας δελεάζοντάς το με κάποιο παιχνίδι είτε με τακτικές βόλτες σε παιδότοπους και πάρκα, όπου θα έχει την ευκαιρία να παίξει και να ασκηθεί.
  8. Βάζω-βγάζω τα ρούχα μου! Για ένα νήπιο από 3 ετών και πάνω, το να προσπαθήσει να ντυθεί, έστω και να βάλει ή να βγάλει την μπλούζα του, είναι μια εξαιρετική άσκηση που απαιτεί λεπτές κινητικές δεξιότητες. Ενθαρρύνετε το παιδί σας σε πρώτη φάση να ξεντύνεται, που είναι πιο απλό και μετά να μάθει π.χ. να βάζει την μπλούζα του, πάντα με τη βοήθειά σας! Ένα άλλο παιχνίδι είναι να δοκιμάσετε -υπό την επίβλεψή σας πάντα για να μην καταπιούν κάποιο κουμπί- να τους δώσετε ρούχα με μεγάλα κουμπιά και να τους δείξετε πώς να τα κουμπώνουν!
  9. Κίνηση μετά μουσικής: Τα μουσικά παιχνίδια, π.χ. τα παιδικά πιανάκια, τα τύμπανα, τα παιχνίδια που όταν το μωρό τα κουνά κάνουν ήχους, μπορεί να είναι λίγο θορυβώδη για σας, είναι, όμως, έξυπνοι τρόποι να συνδυάσει το παιδί σας τη μουσική με την κίνηση.
  10. Λύσε το παζλ! Τα παζλ είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να συνδυάσουν τα παιδιά την άσκηση του εγκεφάλου με την εξάσκηση των λεπτών δεξιοτήτων τους. Το να πετύχουν να τοποθετήσουν το σωστό κομμάτι στο σωστό σημείο ή να βάλουν τα κομμάτια στη σειρά, τα βοηθά να συντονίζουν καλύτερα τα χέρια τους και τα μάτια τους.

Υπάρχουν απλοί τρόποι να ενθαρρύνετε το παιδί να κινείται. Αρκεί να βάλετε λίγη φαντασία!

 

Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου, υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριου Ανδρέου.

happy baby