Μωρά με αίσθηση του χιούμορ!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό γελάειΚαλωσορίστε το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας, ανακαλύψτε τι είναι αυτό που το κάνει να γελάει και ενθαρρύνετέ το!

 

Τα μωρά, από πολύ μικρή ηλικία, μοιάζουν να έχουν «αίσθηση του χιούμορ»! Όταν βλέπετε ένα μωρό να χαμογελάει, να είστε σίγουροι πως θέλει να εκφράσει τα θετικά του συναισθήματα προς εσάς ή προς μία κατάσταση τη δεδομένη στιγμή! Μπορείτε, λοιπόν, να του ανταποδώσετε και εσείς ένα λαμπερό χαμόγελο και να συσφίξετε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις σας!

 

Το πρώτο του χαμόγελο!

Η πρώτη φορά που θα παρατηρήσετε το μικρό σας να χαμογελάει πραγματικά είναι γύρω στις 6 εβδομάδεs. Χαμογελάστε του!

  • Πριν τον 1ο μήνα το χαμόγελο δεν αποτελεί ανταπόκριση σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα αλλά έχει εσωτερική προέλευση.
  • Από τους 2 μήνες τα βρέφη αρχίζουν να αντιδρούν σε πρόσωπα και κυρίως σε αυτό της μητέρας τους, όπου πρόκειται για το πρώτο κοινωνικό τους χαμόγελο!

3 – 12 μήνες

- Στους 3 μήνες το μωρό σας φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο τον έλεγχο των λαρυγγικών και των στοματικών μηχανισμών άρθρωσης. Σε αυτήν τη φάση το μωρό σας θα αρχίσει να αποκτά και τη συνήθεια τού να χαμογελάει κάθε φορά που είναι χαρούμενο!

Διασκεδάστε μαζί του, λοιπόν!

- Από τους 6 μήνες και μετά το μωράκι σας αρχίζει να ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο, με χαμόγελα, στους ανθρώπους και στα «παιχνίδια» που μπορεί να του κάνετε με τη φωνή σας ή τους μορφασμούς σας!

- Στους 8 μήνες, το χαμόγελο αποτελεί πλέον ξεκάθαρα ένα εργαλείο για κοινωνικοποίηση και το μωράκι σας με αυτό δηλώνει πως είναι ικανό για πιο σύνθετη επικοινωνία! 

- Από την ηλικία των 9 μηνών θα απολαμβάνει να του γαργαλάτε την κοιλίτσα και τις μασχάλες και θα αρχίζει να διασκεδάζει με το «κούκου»!

- Στους 10 μήνες θα αρχίσει να ανακαλύπτει ποια είναι αυτά που κάνουν εσάς να γελάτε, όπως π.χ. όταν λερώνει το πρόσωπό του με γιαούρτι! Τότε, θα κάνει ό,τι μπορεί για να σας αποσπά περισσότερα χαμόγελα, κάνοντας το ίδιο πράγμα!

- Στους 11 με 12 μήνες έχει πλέον αναπτυχθεί η αίσθηση του χιούμορ του και μπορεί να γελάει δυνατά όταν ακούει κάποιο αγαπημένο του τραγούδι και ιδιαίτερα όταν αντικαθιστάτε κάποια λέξη με χιουμοριστικό τρόπο! Ακόμη, θα διασκεδάζει όταν κάνετε κάτι γελοίο, όπως π.χ. εάν βάζετε ένα αντικείμενο στο κεφάλι σας!

- Από το 1ο έτος και έπειτα το μικρό σας θα βρίσκει αρκετές αφορμές για γέλια κάθε φορά που κάτι θα του φαίνεται παράξενο και διαφορετικό ή όταν θα προσπαθεί να περπατήσει μόνο του!

 

Με τη συνεργασία της ψυχολόγου, ΜΔΕ Σχολικής Ψυχολογίας, Χρύσας Μαλανδράκη.

 

happy baby