Μωρά που δεν παίρνουν… θέση!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος γυναίκα με λευκα ρουχαΠερίπου στην 36η εβδομάδα τα περισσότερα μωρά παίρνουν θέση, με το κεφάλι κάτω, για τον τοκετό. Τι γίνεται, όμως, εάν ένα μωρό δεν πάρει τη θέση που πρέπει;

 

Τα έμβρυα κυριολεκτικά κολυμπούν σε διάφορες θέσεις μέσα στη μήτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βέβαια καθώς πλησιάζει ο καιρός για τον τοκετό, τα περισσότερα παίρνουν την ιδανική θέση που πρέπει να έχουν για να γεννηθούν. Η θέση του μωρού πριν από τον τοκετό στον πυελικό χώρο της μητέρας ονομάζεται προβολή.

Η πιο συνηθισμένη προβολή είναι όταν το μωρό γεννιέται με το κεφάλι κάτω, τους γλουτούς προς τα επάνω, την κορυφή του κεφαλιού του (ινίο) προς την έξοδο της πυέλου και το πρόσωπο στραμμένο προς το πάτωμα. Η θέση αυτή, η οποία λέγεται πρόσθια ινιακή προβολή, επιτρέπει στο μικρό να περάσει εύκολα μέσα από τον τράχηλο και τον κόλπο. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών (4% - 5%) δεν έχει πάρει αυτήν τη στάση, αλλά κατεβαίνει σε διάφορες άλλες -ανώμαλες- προβολές, οι οποίες δεν ευνοούν τη διέλευσή του από το γεννητικό σωλήνα και επιβάλλουν την παρέμβαση του γιατρού.

Δύο από τις πιο συνηθισμένες ανώμαλες προβολές είναι η οπίσθια ινιακή προβολή (το κεφαλάκι του μωρού προβάλλει πρώτο, αλλά το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας) και η ισχιακή προβολή. Στην ισχιακή προβολή το μωρό έρχεται με τα οπίσθια, τα οποία βρίσκονται προς την έξοδο της πυέλου. Περνούν πρώτα από το γεννητικό σωλήνα, η διαστολή του οποίου συνήθως δεν είναι αρκετή ώστε να βγει εύκολα και το κεφαλάκι του παιδιού. 

 

Πώς το καταλαβαίνει ο γιατρός;

  • Ψηλαφώντας το έμβρυο μέσω της κοιλιάς της εγκύου, ο γιατρός βρίσκει το κεφάλι του κάτω από τα πλευρά της γυναίκας και τους πιο μαλακούς γλουτούς και τα πόδια στην περιοχή της πυέλου.
  • Με μια εσωτερική (πυελική) εξέταση, ο γιατρός μπορεί να ψηλαφίσει τους γλουτούς του εμβρύου.
  • Με ένα στηθοσκόπιο, τοποθετημένο στην κοιλιά της γυναίκας, ο γιατρός θ' ακούσει τους πιο δυνατούς (τοπικά) ήχους της καρδιάς του εμβρύου πάνω από τον ομφαλό της γυναίκας.
  • Με ένα υπερηχογράφημα, μπορεί να επιβεβαιωθεί η θέση της ισχιακής προβολής.

Αιτίες ισχιακής προβολής

Το 3% περίπου των μωρών βρίσκεται σε ισχιακή προβολή κατά τη γέννηση. Μια ισχιακή προβολή είναι πιθανότερη αν υπάρχουν περισσότερα του ενός έμβρυα, αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού ή αν το έμβρυο είναι πολύ μικρό. Επίσης, αν μια γυναίκα έχει κάνει πολλά παιδιά, οι μύες της μήτρας και της κοιλιάς της μπορεί να έχουν χαλαρώσει περισσότερο, επιτρέποντας στο έμβρυο να φτάσει πιο εύκολα στην ισχιακή θέση.

 

Μπορεί να γυρίσει πριν τη γέννα;

Πράγματι, υπάρχει μια πρακτική που εφαρμόζεται από γιατρούς και μαίες που προσπαθούν να γυρίσουν το μωρό εξωτερικά, πιέζοντας την κοιλιά της εγκύου και κάνοντας διάφορους χειρισμούς. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, βέβαια, δεν είναι εγγυημένη και το κυριότερο, αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τη μητέρα.

 

Τοκετός με ισχιακή προβολή

Για πολλά μωρά που γεννιούνται με ισχιακή προβολή γίνεται καισαρική τομή, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν γιαόμορφη και γελαστή έγκυος το μωρό και τη μητέρα. Ένα μωρό που γεννιέται με ισχιακή προβολή, και κολπικά έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της γέννησης, καθώς και ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου, λόγω πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

Ο γιατρός μελετάει πολλούς παράγοντες, για ν' αποφασίσει αν πρέπει να γίνει απόπειρα να γεννηθεί το μωρό κολπικά, όπως είναι το βάρος του εμβρύου, η εβδομάδα της κύησης, το εάν η μητέρα είναι πρωτότοκος, την ύπαρξη εμβρυοπυελικής δυσαναλογίας, καθώς και την περίπτωση το κεφάλι του μωρού να είναι μεγάλο.

Το μωρό παρακολουθείται σε όλη τη διάρκεια του τοκετού και ο γιατρός θα είναι έτοιμος να κάνει καισαρική τομή, αν υπάρχουν σημάδια ότι το μωρό αγχώνεται ή αν ο τοκετός δεν προχωράει ομαλά. Η καισαρική τομή είναι συνήθης στην ισχιακή προβολή, ιδίως σε πρωτοτόκες αλλά και σε πρόωρο τοκετό. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία του γιατρού αλλά και παράγοντες όπως η ακριβής θέση του μωρού συμβάλλουν ώστε το μωρό να γεννηθεί φυσιολογικά χωρίς να χρειαστεί καισαρική.

 

Τα ερευνητικά δεδομένα

Μέχρι το 2000 οι γιατροί δεν είχαν καταλήξει για το ποια είναι η πιο ασφαλής μέθοδος τοκετού όταν το μωρό κατεβαίνει ανάποδα, κολπικός ή με καισαρική. Το 2000, όμως, μια καναδική έρευνα, η λεγόμενη The Term Breech Trial, δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο του Τορόντο και είχε μελετήσει τις περιπτώσεις 2.000 γυναικών από 121 μαιευτήρια σε όλο τον κόσμο.

Οι μισές μαμάδες με μωρά σε ισχιακή προβολή γέννησαν με καισαρική και οι υπόλοιπες δοκίμασαν κολπικό τοκετό (σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε καισαρική). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα μωρά σε ισχιακή προβολή που γεννιούνταν κολπικά ήταν 3 με 4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν ή να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από εκείνα που γεννιούνταν με καισαρική.

Έτσι οι οδηγίες στους γιατρούς ήταν ότι τα μωρά σε ισχιακή προβολή γεννιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν διενεργείται καισαρική, οπότε τους απέτρεπαν από το να διενεργήσουν κολπικούς τοκετούς. Βέβαια, από το 2000 κι έπειτα νέες έρευνες διενεργήθηκαν για να υποστηρίξουν ότι και ο κολπικός τοκετός μπορεί να είναι ασφαλής, όμως λίγοι είναι εκείνοι οι γυναικολόγοι και οι μαίες που αναλαμβάνουν γυναίκες που θέλουν να γεννήσουν κολπικά μωρά σε ισχιακή προβολή. Σε κάθε περίπτωση, η μέλλουσα μητέρα έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί για όλες τις επιλογές που έχει, καθώς και για τους κινδύνους που εμπεριέχει κάθε επιλογή, πριν αποφασίσει για το είδος του τοκετού που επιθυμεί.

 

Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου DFSRH, διπλωματούχου της Εταιρείας Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Φροντίδας Υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μ.Βρεττανίας, Βασίλειου Μπαγιώκου.

category: 
happy baby