Μπαμπάς στην αίθουσα τοκετού!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγάρι,έγκυοςΠόσο έτοιμος αισθάνεστε ως μέλλων μπαμπάς για να συνοδεύσετε τη σύντροφό σας στην αίθουσα τοκετού; Ποιο ρόλο πρέπει να παίξετε; Eπειδή και οι μπαμπάδες έχετε δικαίωμα στο άκουσμα του πρώτου κλάματος του μικρού σας, σας παροτρύνουμε να το ζήσετε.

 

Παλιότερα, η παρουσία του πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της φροντίδας του παιδιού ήταν απλώς συμβολική. Η παρουσία του εκεί, αποκτούσε νόημα και περιεχόμενο συνήθως από τη στιγμή που η μαία τού ανακοίνωνε το φύλο του παιδιού και άρχιζαν τα κεράσματα και τα φιλοδωρήματα. Στις μέρες μας, όμως, ο υποψήφιος πατέρας έρχεται στο προσκήνιο διαφορετικά. Όλο και περισσότεροι μελλοντικοί μπαμπάδες εμπλέκονται ενεργά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας ουσιαστικά την σύντροφό τους. Ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα της εγκυμονούσας, παρακολουθούν μαζί της τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και τη συνοδεύουν στα ραντεβού της με τον γυναικολόγο. Το επόμενο ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι αν ο υποψήφιος πατέρας μπορεί και θέλει να παρίσταται στην αίθουσα τοκετού.

 

H ελληνική πραγματικότητα

Tι γίνεται, λοιπόν, στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια; Όσον αφορά στα ιδιωτικά μαιευτήρια, η παρουσία του υποψήφιου πατέρα γίνεται δεκτή μόνο κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού και έπειτα από συνεννόηση με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, ενώ εάν ο τοκετός έχει προγραμματιστεί να γίνει με καισαρική τομή, ο μέλλων μπαμπάς αποκλείεται από την αίθουσα. Εάν, ωστόσο, ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε κάποιο δημόσιο μαιευτήριο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η παρουσία του μπαμπά στην αίθουσα του τοκετού συνήθως δεν επιτρέπεται. Σε αντίθεση με τα ελληνικά μαιευτήρια, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η παρουσία του πατέρα στον τοκετό θεωρείται δεδομένη, αφού όλοι σχεδόν οι μπαμπάδες αποφασίζουν να σταθούν στο πλάι της συντρόφου τους.

 

Πάρτε μαζί βαθιές ανάσες

Φροντίστε ώστε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τη διαδικασία και σε συνεργασία με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο της συντρόφου σας αποφασίστε για το πότε και μέχρι ποιο στάδιο μπορείτε να συμμετέχετε. Η ψυχολογική προετοιμασία είναι σημαντική για να μπορέσετε να σταθείτε άξια στο πλευρό της συντρόφου σας αυτή την κρίσιμη στιγμή,στην αίθουσα τοκετού.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να γνωρίζετε  ότι  κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού  μπορείτε να είστε δίπλα στη σύζυγό σας. Η φάση αυτή ονομάζεται «ενεργός τοκετός» και οι συσπάσεις είναι έντονες (με συχνότητα ανά 3-4 λεπτά, η οποία σταδιακά φτάνει το 1 λεπτό) και οδηγούν έως την πλήρη διαστολή του τραχήλου. Στο δεύτερο στάδιο του τοκετού, δηλαδή στο στάδιο της «εξώθησης», που γίνεται με την καθοδήγηση του γιατρού και της μαίας. Όταν το κεφαλάκι του μωρού προβάλει από τον κόλπο της μητέρας (ο πατέρας είναι ακόμα παρών), η γυναίκα οδηγείται στην αίθουσα τοκετού.

 

Yποψήφιοι μπαμπάδες εν δράσει

Να, τι συμβουλές δίνουν μπαμπάδες που βρέθηκαν στην αίθουσα τοκετού.

- Eάν αισθάνεστε αγχωμένος σχετικά με όσα περιμένει η σύντροφός σας από σας, προτείνετε στο γιατρό και τη σύζυγό σας να παρίσταται στη γέννηση του παιδιού σας και ένα συγγενικό πρόσωπο. Η αίσθηση ότι υπάρχει και κάποιος άλλος δίπλα σας κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

- Πολλοί ερωτηθέντες, νέοι πατέρες αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια του τοκετού της συντρόφου τους είναι να τη βλέπουν να πονάει και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

- Άλλοι μπαμπάδες επισημαίνουν ότι αυτό που βρίσκουν πραγματικά δύσκολο στα αρχικά στάδια είναι ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν και αισθάνονται κάπως περιττοί.

- Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μπαμπάδες στην αίθουσα τοκετού, είναι τα γεγονότα με απροσδόκητη τροπή. Κάποιες φορές, δηλαδή, όλα φαίνονται να αλλάζουν πολύ γρήγορα μέσα στο μαιευτήριο και υπάρχει περίπτωση εσείς, ακούγοντας από γιατρούς και προσωπικό τρομακτικά σενάρια τοκετού να τρομοκρατηθείτε. Γι’ αυτό, χρειάζεται να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να αποφασίσει με σιγουριά αν πραγματικά μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μια τέτοια κατάσταση.

 

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για τον τοκετό;

- Μπορείτε να γνωρίζετε κάποια σενάρια τοκετού, κάτι που θα σας δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να βοηθήσετε και τη σύντροφό σας να αντεπεξέλθει καλύτερα στο φυσικό πόνο και τις διαστολές. Γι’ αυτό μελετήστε σχετικά με την εγκυμοσύνη, για να ξέρετε περίπου τι πρέπει να περιμένετε σε κάθε στάδιο του τοκετού.Το καλύτερο θα ήταν εάν είστε αποφασισμένος να είστε στην αίθουσα τοκετού,να παρακολουθήσετε μαζι με την σύντροφό σας τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

 

Xρήσιμα tips πριν τον τοκετό!

  • Προσπαθήστε να μην εκδηλώνετε συναισθήματα άγχους, φόβου, αγωνίας προς τη σύντροφό σας. Αρκεί η δική της ανησυχία και αναστάτωση. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι στήριξη και συμπαράσταση.
  • Ελέγξτε τις πιθανές τάσεις φυγής όπως και την αμηχανία σας, καθώς βλέπετε μέρα με τη μέρα το σώμα και τη διάθεση της γυναίκας σας να αλλάζουν. Mοιραστείτε μαζί της ό,τι της συμβαίνει και όσα αισθάνεται.
  • Προσπαθήστε πάντοτε να δίνετε το «παρών» και να τη βοηθάτε όσο και όταν χρειάζεται. Αυτοί οι εννέα μήνες είναι κοινή σας υπόθεση.
  • Τονώστε το ηθικό της και τη γυναικεία φιλαρέσκεια. Οι αλλαγές στο σώμα της καλλιεργούν την ανασφάλειά της, οπότε καλό είναι να της θυμίζετε πόσο όμορφη και μοναδική τη βρίσκετε.
  • Μην κάνετε παρατηρήσεις σχετικά με τη διατροφή της. Αποφύγετε κυρίως να της υπενθυμίζετε τις γευστικές ατασθαλίες της. Πείτε της απλώς διακριτικά ότι τους κανόνες της διατροφής της υπαγορεύουν πλέον η υγεία του μωρού αλλά και η δική της.

Από την Aνδρονίκη Παπαγεωργίου - Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου (Πανεπιστήμιο Aθηνών), εκπαιδεύτριας-συντονίστριας, μέλους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων και του Eρυθρού Σταυρού, Aικατερίνης Mέγα.

 

happy baby