Συμβουλές για γονείς

«Μπορώ και μόνο μου!»

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό πινει νερό Το παιδί σας αποφάσισε να… διακηρύξει την ανεξαρτησία του!

Μην τρομάζετε! Είναι η φυσική σειρά των πραγμάτων, καθώς μεγαλώνει! Eμείς, σας παρουσιάζουμε 5 «συμπτώματα» της ανεξαρτησίας του!

 

1. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ

Το παρακολουθείτε μέρες τώρα. Πιάνεται από τον καναπέ και προσπαθεί να περπατήσει αλλά πέφτει. Tη μέρα που θα το δείτε να αποχωρίζεται την «ασφάλεια» των επίπλων και να κάνει τα πρώτα του βηματάκια ξεκινάει το μεγάλο του ταξίδι προς την ανεξαρτησία!

 

2. «AΥΤΟ ΠΩΣ ΜΠΑΙΝΕΙ;»

Θέλει να ντυθεί μόνο του! Ήδη από την ηλικία των 4 ετών εξερευνά το παράξενο αυτό είδος που λέγεται «κάλτσα» και προσπαθεί να βάλει το παντελόνι του στο… κεφάλι! Tο αποτέλεσμα είναι αστείο, αλλά για το παιδί έχει μεγάλη σημασία! Aκόμη κι αν δεν τα καταφέρνει, αφήστε το τουλάχιστον να διασκεδάσει!

 

3. «ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ!»

Aν ένα πρωί η 5χρονη κόρη σας αρχίσει να διαμαρτύρεται στο πρωινό και να σας ζητάει να τα κάνει όλα μόνη της, τότε καλωσήρθατε στον κόσμο των λιλιπούτειων επαναστατών! Το άλειμμα του βουτύρου στο ψωμί, ο καφές, το γάλα στα δημητριακά, «τελετουργίες» δηλαδή που το παιδί σάς παρακολουθεί να κάνετε καθημερινά, αποτελούν ιδανικές πράξεις προς μίμηση για να σας δείξει ότι τα καταφέρνει. Eσείς απλώς χρειάζεστε υπομονή και μερικά… extra καθαριστικά!

 

4. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

Μεταξύ 4 και 5 ετών, ανάλογα με την εξοικείωση που έχει με το υγρό στοιχείο αλλά και με την εμπιστοσύνη που του έχετε, μπορεί να ξεκινήσει να κάνει κάποια πράγματα μόνο του στο μπάνιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να το αφήσετε να μωρό κοριτσάκιλούσει το κεφάλι του και το σώμα του και σεις να μην είστε μπροστά, αλλά να έχετε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή και να βρίσκεστε κοντά. Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνει βουτιές στην μπανιέρα και ότι δεν θα ανοίξει τη βρύση με το καυτό νερό!

 

5. ΛΕΕΙ ΣΥΧΝΑ «ΟΧΙ»!

Eίτε το πιστεύετε είτε όχι, τα παιδιά πολλές φορές αρνούνται να κάνουν πράγματα απλώς και μόνο για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους! Έτσι, εσείς μπορεί να επιμένετε να πάει για ύπνο, εκείνο, όμως, επιμένει να μην το κάνει, γιατί θέλει να δείξει ότι έχει τον έλεγχο των πραγμάτων που το αφορούν.

 

H ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Φυσικά και ανησυχείτε κάθε φορά που το παιδί σας δοκιμάζει τις δυνάμεις του, παρόλα αυτά αν σας κυριεύσει ένα «κύμα» υπερπροστασίας, θα του κόψετε τα φτερά! Eνθαρρύνετε τις προσπάθειές του, βεβαίως κάτω από την επίβλεψή σας, και μάθετέ του από νωρίς πόσο σημαντικό προσόν είναι η αυτοπεποίθηση!

 

 

happy baby