Νεογνική επιπεφυκίτιδα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό γελάειH νεογνική επιπεφυκίτιδα ή αλλιώς οφθαλμία είναι μία μόλυνση στα μάτια των μωρών.

 

Εμφανίζεται κυρίως την πρώτη βδομάδα ζωής των νεογνών, με συνέπεια να παρατηρείτε πολλές τσίμπλες και πύoν στα ματάκια του μωρού σας, ενώ τα βλέφαρά του θα είναι κολλημένα μεταξύ τους, δίχως να μπορεί να τα ανοίξει. Με την κατάλληλη θεραπεία και τις συμβουλές του παιδιάτρου το πρόβλημα υποχωρεί και το μωρό σας θα αποκτήσει ξανά «καθαρά» ματάκια!

 

Η θεραπεία

Το πρώτο πράγμα που απαιτείται να κάνετε όταν δείτε τσίμπλες στα μάτια του μωρού σας, όπως και κάθε άλλο σύμπτωμα που δεν σας φαίνεται φυσιολογικό, είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Εκείνος, με τη σειρά του, είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει κάποιο ειδικό αντιβιοτικό κολλύριο για τα μάτια, αλλά και να σας συμβουλεύσει για τη συχνότητα εφαρμογής του ή ακόμη και για τις πρόσθετες διαδικασίες που μπορούν να διευκολύνουν τη θεραπεία.

Ένα εξαιρετικό γιατροσόφι που θα βοηθήσει στη θεραπεία του μικρού σας είναι να καθαρίζετε τις τσίμπλες από τα ματάκια του με χαμομήλι ή με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένες γάζες, γεγονός που ούτως ή άλλως θα σας συστήσει ο γιατρός στην αρχή της ζωής του νεογέννητου. Φυσικά δεν χρειάζεται να σας επισημάνουμε πως τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για να βράσετε το χαμομήλι π.χ. ο βραστήρας, το μπρίκι, το μπολ, οι γάζες (αποστειρωμένες από το φαρμακείο) κ.λ.π., χρειάζεται να είναι καθαρά και αποστειρωμένα. Την αποστείρωση μπορείτε να την κάνετε εύκολα εσείς σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.

Τέλος, τα χέρια σας, δύο πολύ σημαντικά εργαλεία για τη θεραπεία του, χρειάζεται να είναι πάντα καθαρά και αποστειρωμένα αλλά και να φροντίσετε ό,τι κι αν κάνετε στο μικρό σας, να μην έρθουν τα χέρια σας σε άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.

 

Οριστική λύση!

Εάν, παρά το γεγονός ότι ακολουθείτε πιστά τη θεραπεία που χορήγησε ο γιατρός για το μωρό σας, δεν δείτε καμία βελτίωση και τα ματάκια του μικρού σας συνεχίζουν και τσιμπλιάζουν, σίγουρα θα χρειαστεί να απευθυνθείτε ξανά στον ειδικό γιατρό, γιατί ένα τέτοιο σύμπτωμα ενδέχεται να σηματοδοτεί την απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, δηλαδή του πόρου απ’ όπου φεύγουν τα δάκρυα και πάνε στη μύτη. Στην περίπτωση που δεν γίνεται οτιδήποτε άλλο, τότε πιθανότατα ο γιατρός να σας συμβουλεύσει ώστε το μωρό να κάνει μια μικρή χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να επέλθει η θεραπεία του.

Η διαδικασία αυτή συμβαίνει στην ηλικία των 6 μηνών περίπου και φυσικά να επισημάνουμε ότι είναι πολύ σπάνια περίπτωση!

 

Η στήλη Baby World λύνει τις απορίες των γονιών πάνω σε βασικά ζητήματα από το μαγικό κόσμο των νεογέννητων!

happy baby