Ο πατέρας παρών στον τοκετό!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μπαμπάς στον τοκετόΣήμερα, είναι κοινή πρακτική ο μέλλοντικός μπαμπάς να παρευρίσκεται στη γέννηση του παιδιού του παρέχοντας στήριξη και συμπαράσταση στην σύντροφο του καθ’ όλη την διαδικασία του τοκετού και κατά την παραλαβή του νεογνού.

Είναι αλήθεια πως πριν μερικές δεκαετίες ήταν ασυνήθιστο ένας πατέρας να παρίσταται στη γέννηση του παιδιού του. Όλοι θυμόμαστε σκηνές από παλιές ταινίες με τον σύζυγο να βηματίζει νευρικά έξω από την αίθουσα τοκετού και την πόρτα να είναι ερμητικά κλειστή.

 

Από την άλλα αρκετοί μέλλοντες μπαμπάδες εντούτοις, αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση και την αγωνία, το αυξημένο ψυχικό φορτίο της αίθουσας του τοκετού. Ορισμένοι μπαμπάδες πάλι αισθάνονται λιποψυχία και αναστάτωση στην θέα του αίματος ή της όλης διαδικασίας. Ο τοκετός είναι ένα γεγονός που βιώνεται αυστηρά εξατομικευμένα από τον κάθε άνθρωπο και δεν είναι απαραίτητο να έχουν όλα τα ζευγάρια την ίδια άποψη για το αν θα είναι παρών ο πατέρας ή όχι. Αν αποφασισθεί όμως από το ζευγάρι ότι θα παρίσταται, τότε θα πρέπει απαραίτητα να συνεννοηθεί τόσο με τη σύντροφο του όσο και με τον μαιευτήρα, σχετικά με το τι περιμένουν από αυτόν, ποια και μέχρι πού, θα φτάνει η συμμετοχή του. Μπορεί ο μέλλων μπαμπάς να επιθυμεί να κόψει ο ίδιος τον ομφάλιο λώρο, ή να κρατήσει για λίγο το νεογνό αμέσως μόλις γεννηθεί.

 

Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσει το ζευγάρι εκ των προτέρων, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να καθοριστεί ο ρόλος του πατέρα στην αίθουσα τοκετού, να διασαφηνισθεί ποιες προσδοκίες υπάρχουν από αυτόν και αν θα χρειαστεί στήριξη για να ανταπεξέλθει. Εάν ο πατέρας αισθάνεται υπερβολικά αγχωμένος θα ήταν καλό να βρίσκεται μαζί του στη γέννηση ακόμα ένα συγγενικό άτομο ή μια μαία, για να τον βοηθήσει να χαλαρώσει. Για όλους τους νέους γονείς η γέννηση του παιδιού τους είναι μια θαυμάσια εμπειρία, και όλοι ερωτώμενοι, ομολογούν ότι δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μπορεί να  συγκριθεί με τη πρώτη φορά που είδαν το μωρό τους.

 

Όσο για τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν, οι ίδιοι οι μπαμπάδες λένε ότι η δυσκολότερη κατάσταση κατά την διάρκεια του τοκετού της συντρόφου τους είναι να την βλέπουν να πονάει, να υποφέρει και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα γι αυτό. Φυσικά και μόνο η παρουσία τους εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις δρα ανακουφιστικά και κατευναστικά πάνω στη σύντροφό τους.Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί ο μπαμπάς να δοκιμάσει, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που βιώνει αυτή την εμπειρία. Για τους περισσότερους «πρωτάρηδες μπαμπάδες» το πιο δύσκολο είναι ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν την διαδικασία και αισθάνονται όχι μόνο περιττοί αλλά και ότι εμποδίζουν κιόλας.

 

Μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν για τους μπαμπάδες που επιλέγουν να παρίστανται στον τοκετό είναι όταν εμφανίζονται  απροσδόκητες επιπλοκές. Εκεί πραγματικά μπορεί κάποιος «πρωτάρης μπαμπάς» να τα χάσει και να αισθανθεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι απαραίτητο λοιπόν ο μπαμπάς να ενημερωθεί για τα πιθανά σενάρια του τοκετού και να μην σταματήσει να ενημερώνεται για τον τοκετό και το τι μπορεί να συμβεί κατά την διάρκειά του. Είναι πραγματικά σημαντικό ο μπαμπάς να είναι ενήμερος για όλες τις πιθανές εξελίξεις κάθε σταδίου του τοκετού, διότι θα νιώθει πιο δυνατός και έτοιμος για την εμπειρία που θα μοιραστεί με την σύντροφο και μητέρα του παιδιού του.

 

Πηγή: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

happy baby