Ο πολύτιμος ρόλος της μαίας

μαία εξετάζει έγκυο

Η μαία επιβλέπει, φροντίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί τη νέα μητέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και στον τοκετό, αλλά και στη φροντίδα του βρέφους.Η μαία είναι πολύτιμη βοηθός και φίλη κάθε εγκύου και μέλλουσας μητέρας!

 

Η εγκυμοσύνη είναι ένα βιολογικό γεγονός με έντονες σωματικές και συναισθηματικές ανακατατάξεις. Μια έγκυος βιώνει διάφορα συναισθήματα και έχει διάφορα ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη της. Ένας σημαντικός άνθρωπος σε αυτό το ξεχωριστό χρονικό διάστημα των εννέα μηνών είναι και η προσωπική σας μαία, η οποία θα σας μυήσει στην τέχνη της ψυχοπροφυλακτικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια των σταδίων του τοκετού.

Η μαία σε συνεργασία με τον γυναικολόγο, θα σας διδάξει τις απαραίτητες αναπνοές και τεχνικές χαλάρωσης στο πρώτο στάδιο του τοκετού, αλλά και την τεχνική της εξώθησης κατά το δεύτερο στάδιο, που θα σας βοηθήσουν να τον βιώσετε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Η βοήθειά της στην προγεννητική σας φροντίδα αλλά και στη γέννηση του παιδιού σας είναι πολύτιμη. Θα μπορέσετε να επωφεληθείτε περισσότερο από τις υπηρεσίες που θα σας προσφέρει, αν κατανοήσετε το ρόλο της, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη, και θα σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

 

Η αποστολή της μαίας

Το πιο πιθανό είναι ότι θα έχετε μεγαλύτερη επαφή με τη μαία σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μεταγεννητικής φροντίδας από οποιονδήποτε άλλο λειτουργό υγείας. Θα είναι δίπλα σας όποτε και αν την χρειαστείτε και κυρίως από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείτε στο μαιευτήριο, ώστε να διαχειριστεί μαζί με τον γιατρό σας εξ αρχής την κατάσταση και να σας κατευθύνει σε έναν ασφαλή τοκετό, στηρίζοντάς σας και επιστημονικά και ψυχοσυναισθηματικά. Οι επισκέψεις της θα είναι καθημερινές στο μαιευτήριο, προσφέροντας τη βοήθειά της όπου την έχετε ανάγκη και για να σας λύσει όποιες τυχόν απορίες.

Μετά την έξοδό σας από την κλινική μπορείτε να συνεχίσετε να τη συμβουλεύεστε για θέματα μητρικού θηλασμού, απλά γυναικολογικά προβλήματα, αλλά και για ό,τι έχει να κάνει με την ψυχολογία σας, αφού η συναισθηματική σας ισορροπία κρίνεται πολύ σημαντική μετά τον τοκετό. Βασικό μέλημα της μαίας είναι η ψυχική ηρεμία και σωματική υγεία της μητέρας αλλά και του μωρού της, η οποία μπορεί να βιώσει την κάθε στιγμή της λοχείας και να ανταποκριθεί στις δικές της ανάγκες, αλλά κυρίως και στις ανάγκες του μωρού της, μόνο όταν είναι ήρεμη και χαλαρή.

 

Πώς να την επιλέξετε!

Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας θα ήταν το ιδανικό να αρχίζετε να ψάχνετε και να ενημερώνεστε για τις μαίες ώστε μαία συμβουλεύεινα έχετε χρόνο στη διάθεσή σας να επιλέξετε την κατάλληλότερη. Βασικό κριτήριο για την επιλογή της μαίας είναι να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και να ταιριάζει με τις δικές σας επιλογές και προτιμήσεις. Πρέπει να γνωρίζετε πως η μαία και ο μαιευτήρας συνεργάζονται στον τοκετό ως ομάδα, με σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γνωρίσετε τη μαία που θα σας προτείνει ο μαιευτήρας σας, με την οποία και συνεργάζεται, και εάν για κάποιον λόγο δεν επιθυμείτε να συνεργαστείτε με τη συγκεκριμένη, τότε ζητήστε να σας συστήσει και άλλες ο γιατρός σας ή κάποια φίλη σας, που είχε τη βοήθεια της μαίας στην εγκυμοσύνη της.

 

Μαθήματα πριν τον τοκετό

Ο φόβος του τοκετού και του πόνου που αυτός συνεπάγεται αγχώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων. Ο ρόλος της μαίας είναι πολύτιμος και καταλυτικός. Μέσω των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού, θα προετοιμαστείτε, ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα σχετικά με τη διαδικασία της γέννας. Η κατάλληλη περίοδος για να αρχίσετε τα μαθήματα είναι συνήθως προς το τέλος του 7ου μήνα. Τα μαθήματα μπορούν να γίνουν από τη μαία. Αν πρόκειται να γεννήσετε σε δημόσιο μαιευτήριο, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε αν σε αυτό γίνονται και μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Τα δημόσια μαιευτήρια προσφέρουν δωρεάν τα μαθήματα στις μέλλουσες μητέρες που πρόκειται να γεννήσουν σε αυτά. Αλλά και τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την αμοιβή της μαίας.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, Βασίλειου Μελίστα.

category: 
happy baby