O πρώτος αποχωρισμός του νεογέννητου από την μητέρα του!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νεογέννητο σχέση με την μητέρα

Πως επιδρά στη ψυχοσύνθεση του μωρού & στη ζωή του;

 

Επί εννέα μήνες μητέρα και μωρό ζουν μαζί, μέσα σε ένα σώμα, μοιράζονται και «δένονται» όλο και πιο πολύ, καθημερινά.

Αρκετές λοιπόν μητέρες, ανησυχούν για την επίδραση που μπορεί να έχει στο μωρό τους, ο αποχωρισμός του από τις ίδιες, αμέσως μετά την γέννησή του. Κάθε μέλλουσα μητέρα, καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του εμβρύου που κυοφορεί και μαζί με την καθοδήγηση που λαμβάνει από το γιατρό και τη μαία της, περιμένει με ανάμεικτα συναισθήματα τον τοκετό και τη γέννηση του μικρού της.

Η σχέση αυτή μεταξύ της μητέρας και του μωρού, αρχίζει ακόμα και πριν από τη σύλληψη, αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  της και εδραιώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και στη συνέχεια της λοχείας. Η αρχική αντίδραση της μητέρας στη θέα του νεογέννητου εξαρτάται κυρίως από τη συναισθηματική της κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Σήμερα συνηθίζεται το νεογνό αμέσως μετά τη γέννησή του να τοποθετείται από τη μαία στην αγκαλιά της μητέρας του, οπότε η διαδικασία αυτή δρα ευεργετικά στο να χαλαρώνει και εκείνη και το νεογνό.

 

Εάν μετά την γέννησή του, αφήσουμε το νεογνό μπρούμυτα πάνω στην κοιλιά της μητέρας του, θα παρατηρήσουμε ότι μετά από 1- 2 λεπτά θα αρχίσει να αναζητεί τους μαστούς της και χρειάζεται περίπου 10 – 12 λεπτά ώσπου να φτάσει τους μαστούς και να πιάσει τη θηλή. Το νεογνό οδηγείται από το φυσικό ένστικτο πού λειτουργεί προς όφελος όχι μόνο του ιδίου αλλά και της μητέρας του, η οποία, εκτός από τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση που αισθάνεται με τον θηλασμό  ταυτόχρονα θηλάζοντας, παράγει περισσότερη ποσότητα οξυτοκίνης, η οποία είναι η ορμόνη που βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Εκτός από την οξυτοκίνη, με τον θηλασμό εκκρίνονται και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες  συντελούν στην ηρεμία μητέρας και νεογνού και στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας του θηλασμού.

 

Επίσης εάν το νεογνό τοποθετηθεί σύντομα στην αγκαλιά της μητέρας του, αμέσως μετά τη γέννησή του, αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί γρηγορότερα η ανάπτυξη και η θερμοκρασία του. Όταν η μητέρα κρατήσει το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά της, το μωρό είναι αρκετά κοντά για να τη διακρίνει και να την κοιτάξει στα μάτια, διότι το νεογνό μπορεί να διακρίνει σε απόσταση 20 - 23 εκατοστών.

Η οπτική επαφή μητέρας - νεογνού - πατέρα, θεωρείται σήμερα από τους ισχυρότερους παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν τον δεσμό της οικογένειας.
Η όραση, η ακοή & η όσφρηση είναι τρείς από τις αισθήσεις που λειτουργούν σε ένα νεογνό, αμέσως μετά τη γέννησή του. Είναι τυχαίο ή όχι;

 

Τί ακριβώς βλέπει το μωρό μου;

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να εστιάσουν πολύ καλά σε ένα πρόσωπο ή σε ένα αντικείμενο. Η οπτική τους ευαισθησία είναι 20 έως 30 φορές μικρότερη, από αυτή των ενηλίκων. Επίσης, τα νεογέννητα δεν μπορούν να διακρίνουν  εύκολα τα χρώματα τις πρώτες μέρες της ζωής τους και δεν τους αρέσει το έντονο φως. Με τον καιρό, η όραση του μωρού βελτιώνεται, ενώ στον 4ο μήνα περίπου, τα μωρά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν  ένα θλιμμένο από ένα χαρούμενο πρόσωπο.

 

Το μωρό μου ακούει όλους τους ήχους γύρω του;

Μετά τον τοκετό, το νεογέννητο αναγνωρίζει όλους τους ήχους  που άκουγε μέσα στη μήτρα. Από τη μία δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή του ήχου, από την άλλη όμως αντιδρά στους διάφορους ήχους κινώντας τα άκρα του ή κλαίγοντας. Κατά βάση το ηρεμούν τα νανουρίσματα, η ήπια φωνή και η απαλή μουσική. Τα νεογέννητα μωράκια αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους, γι αυτό είναι σημαντικό να τους μιλάτε ή να τους τραγουδάτε, για να καταλαβαίνουν ότι βρίσκεστε κοντά τους και να ηρεμούν.

 

Το μωρό μου μυρίζει γύρω του;

Το νεογέννητό σας, αναπτύσσει την όσφρησή του από την ενδομήτρια ακόμη ζωή του. Έχοντας  λοιπόν «κρατήσει» όλες αυτές  τις πληροφορίες, τις χρησιμοποιεί αμέσως μετά την γέννησή του και έτσι αναζητά την πρώτη μυρωδιά που γνωρίζει και που βρίσκει στο μητρικό γάλα.

Μέσω της οσμής, το μωρό βρίσκει το στήθος και αυτό βοηθάει τους πρώτους θηλασμούς. Επίσης αναπτύσσει ταχύτατα το εύρος των οσμών του μυρίζοντας το δέρμα σας ή το άρωμά σας. Όλα αυτά έχουν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί βοηθούν το μωρό να στραφεί σε εσάς όταν αισθάνεται μοναξιά. Το άρωμά σας δίπλα του το κάνει να χαλαρώνει αυτόματα. Τέλος, η μυρωδιά του σε ένα σεντόνι ή σε ένα πανάκι, μπορεί να το καθησυχάσει με επιτυχία.

Αυτά είναι πράγματα που κάθε μητέρα σιγά σιγά ανακαλύπτει, καθώς γνωρίζεται κάθε μέρα και περισσότερο με το μωρό που έφερε στον κόσμο. Ο δεσμός μεταξύ τους μεγαλώνει και ισχυροποιείται, καθώς το μωράκι της αναπτύσσεται, μεγαλώνει και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί της.Το ταξίδι του στον κόσμο μας...άρχισε!

 

Κωνσταντίνος Καλμαντής  M.D., Ph.D.,
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος,  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
www. drkalmantis.gr

happy baby