Οι 9 μήνες της αναμονής

ρολόι έγκυος κοιμάταιΜπορεί να μην είναι ρόδινη η κάθε εγκυμοσύνη (ναυτίες, εμετοί, δυσκοιλιότητα κ.λπ.), ωστόσο να ξέρετε ότι όλα θα ξεχαστούν όταν με το καλό κρατήσετε για πρώτη φορά το μωρό στην αγκαλιά σας.

 

 

1ο Τρίμηνο

Εβδομάδες: 2η - 4η

Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο αυτή την περίοδο. Τις πρώτες 28 ημέρες της εγκυμοσύνης υπάρχουν πολλά κύτταρα που ακόμα διαιρούνται στο έμβρυο. Το φολικό οξύ, συγκεκριμένα, μειώνει τους κινδύνους επιπλοκών κατά την κύηση, τον κίνδυνο αποβολής και τη γέννηση λιποβαρούς μωρού. Θα πρέπει να παίρνετε συμπλήρωμα φολικού οξέος τουλάχιστον 400 γραμμαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να πάρετε τόση ποσότητα από τις τροφές που καταναλώνετε και μόνο.
Κατά τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης σας, το υποδόριο στρώμα κυττάρων του εμβρύου θα συντελέσει στη σταδιακή δημιουργία του μωρού σας, ενώ το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων θα δημιουργήσει τον πλακούντα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του πλακούντα συνδέεται άμεσα με τις τροφές που καταναλώνει η υποψήφια μαμά. Μια υγιής γυναίκα, που προσέχει τη διατροφή της, σίγουρα θα αποκτήσει πιο γερό πλακούντα. Ο πλακούντας είναι η «διατροφική λεωφόρος» μεταξύ του μωρού σας και εσάς της ίδιας. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι η διατροφή σας είναι εμπλουτισμένη με φρέσκα –και χωρίς πολλές χημικές διεργασίες– φαγητά. 

 

Εβδομάδες: 5η - 12η

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα της κύησης ενδέχεται να παρουσιάσετε ναυτίες και άλλες διατροφικές διαταραχές. Βασιστείτε στο ένστικτό σας και ίσως καταλάβετε τελικά τι είναι αυτό που… «θέλει» το μωρό σας!  Μειώσετε τις παρενέργειες της ενοχλητικής, πρωινής ναυτίας, αυξάνοντας την κατανάλωση ψευδαργύρου και βιταμίνης Β6. Προτιμήστε το πράσινο τσάι. Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε σε αφθονία ηλιόσπορους, χωρίς αλάτι φυσικά.
Εάν νιώθετε ιδιαίτερα κουρασμένη, είναι απολύτως φυσιολογικό με όλες αυτές τις αλλαγές που διενεργούνται στο σώμα σας. Για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της κόπωσης, προτιμήστε προϊόντα ολικής αλέσεως, που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αποφύγετε τα ζαχαρώδη φαγητά, καθώς και ποτά με καφεΐνη και προσπαθήστε να τρώτε κάθε 4 ώρες. Πίνετε επίσης αρκετά υγρά, χυμούς και νερό. Και όποτε έχετε χρόνο για να κοιμηθείτε το μεσημέρι, κάντε το! Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει… 

 

2ο Τρίμηνο

εγκυος με παπουτσάκια νεογέννητουΕβδομάδες: 13η - 16η

Ενώ οι πρώτες 12 εβδομάδες επικεντρώνονται περισσότερο στην ανάπτυξη των οργάνων, του σκελετού, του ιστού και των κυττάρων του μωρού σας, κατά το 2ο τρίμηνο συντελείται η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου. Θέστε ως στόχο σας να καταναλώνετε 300 θερμίδες παραπάνω κάθε μέρα, ώστε να εξισορροπήσετε τις αυξημένες ανάγκες του μωρού σας σε ενέργεια. Αυτές ισοδυναμούν με ένα μήλο, μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως και ένα ποτήρι γάλα.
Ενδέχεται, επίσης, να εμφανίσετε δυσλειτουργία στο έντερο σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης, καθώς οι αλλαγές στις ορμόνες σας επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης. Ενισχύστε, λοιπόν, τον οργανισμό σας καταναλώνοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα και ακολουθώντας ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής, όπως είναι το περπάτημα ή η κολύμβηση. Παράλληλα, αποφύγετε τελείως την καφεΐνη, καθώς αφυδατώνει περισσότερο το σώμα σας. Αν, παρόλα αυτά, δεν δείτε θεαματικά αποτελέσματα, μουλιάστε ένα κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορο σε 1 ποτήρι νερό και αφήστε το όλο το βράδυ. Το πρωί σουρώστε το και πίνετε λίγο κάθε μέρα μέχρι τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.

 

Εβδομάδες: 16η - 24η

Κατά την περίοδο αυτή αναπτύσσονται οι αισθήσεις του μωρού σας. Η ακοή του έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από τις 16 εβδομάδες, παρόλο που τα αφτιά του εμβρύου ακόμα σχηματίζονται και θα είναι πλήρως σχηματισμένα προς το τέλος της 24ης βδομάδας και προς το τέλος αυτού του τριμήνου.

 

Εβδομάδες: 24η- 28η

Προς το τέλος του 2ου τριμήνου μπορεί ν’ ασκηθεί πίεση και στο πεπτικό σας σύστημα από το χώρο που έχει καταλάβει πλέον το μωρό μέσα στη φουσκωμένη κοιλιά σας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες έγκυες αισθάνονται δυσπεψία. Για να αποφύγετε περαιτέρω ενοχλήσεις, προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού σε πιο τακτά διαστήματα, αποφύγετε το καυτερά και τα λιπαρά φαγητά, τα ισοτονικά ποτά, τα επεξεργασμένα κρέατα, το αλκοόλ και τον καφέ. Καθορίστε την ώρα του βραδινού 3 περίπου ώρες πριν κοιμηθείτε και μασάτε καλά τις τροφές. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο, καθώς αυτή η στάση εμποδίζει το περιεχόμενο του στομαχιού σας να ανέβει προς τον οισοφάγο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να υποφέρετε έτσι από δυσπεψία.

 

3ο Τρίμηνο

Εβδομάδες: 29η - 34η

Μέσω του οργανισμού σας περνάνε στο μωρό τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του λιπαρά οξέα, ο σίδηρος για την αναιμία και  το ασβέστιο για τη μετέπειτα δημιουργία των δοντιών και φυσικά για τα κόκαλα. Προτιμήστε τα ψάρια, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, το καλοψημένο κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα λαχανικά και το γιαούρτι.   Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το μωρό σας θα διπλασιαστεί στο μέγεθος και θα απαιτεί περισσότερες θερμίδες από εσάς, οπότε συνεχίστε να τρώτε επιπλέον 300 θερμίδες ημερησίως. Αποφύγετε τα πολλά γλυκά, όπως τα έτοιμα κέικ και τα μπισκότα, και θυμηθείτε ότι η ζάχαρη γίνεται σταδιακά λίπος. Όταν, λοιπόν, θέλετε να φάτε κάτι γλυκό, προτιμήστε ένα μήλο, ξηρούς καρπούς και τις γκοφρέτες δημητριακών.

 

Εβδομάδες: 35η - 40η

Η διαδικασία της γέννας απαιτεί και τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας. Ετοιμαστείτε δυο βδομάδες πριν για τη μεγάλη στιγμή, με το να τρώτε συχνότερα λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς είναι αυτά που δίνουν ενέργεια στο σώμα σας.
Προς το τέλος του τριμήνου, το μωρό σας ζυγίζει περίπου 3-3,5 κιλά, αλλά εσείς έχετε πάρει παραπάνω από τόσα! Μην ανησυχείτε! Τα περισσότερα από αυτά είναι υγρά, αυξημένη ποσότητα αίματος και ο πλακούντας. Το παραπάνω λίπος χρειάζεται για την προετοιμασία του θηλασμού, η καλύτερη αρχή για τη ζωή για το μωρό σας.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου, Νίκου Μουρελάτου

happy baby