«Οι ήχοι» του μωρού σας

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό στην κούνιαΟ λόξιγκας, το ρέψιμο, το φτέρνισμα είναι κάποιοι φυσιολογικοί «ήχοι» που έχουν τα βρέφη.

 

Λόξιγκας βρέφους

Ο λόξιγκας είναι μια φυσιολογική οργανική διαδικασία που παρατηρείται από τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού. Συνήθως εμφανίζεται λίγο μετά το γεύμα και κυρίως μετά το ρέψιμο, λόγω της διέγερσης ενός νεύρου που υπάρχει στην περιοχή του διαφράγματος. Επίσης, οφείλεται στο γεγονός πως η αναπνοή του μωρού σας είναι ακόμα ασταθής, πράγμα το οποίο συνεισφέρει στο φαινόμενο του λόξιγκα! Η διάρκειά του κυμαίνεται από μερικά λεπτά μέχρι και μισή ώρα! Παρόλο που ο λόξιγκας δεν είναι κάτι ενοχλητικό για το μωρό, εσείς θα ήταν ωφέλιμο να αποφύγετε να το ταΐζετε κατά τη διάρκειά του. Εάν θέλετε να κατευνάσετε την κρίση του λόξιγκα, τότε μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας ή να του δώσετε νερό από το μπουκάλι. Είναι, πάντως, γεγονός πως πολλά μωρά εμφανίζουν τον πρώτο τους λόξιγκα ως... έμβρυα! 

 

Ρέψιμο μωρού

Το φαινόμενο του ρεψίματος είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς εμφανίζεται σε όλα τα μωρά, αλλά πιο συχνά σε εκείνα που τρέφονται από το μπιμπερό. Αυτό συμβαίνει διότι το μωρό όταν πίνει γάλα, καταπίνει μαζί και αέρα, ο οποίος φουσκώνει το στομάχι του. Σε αυτήν την περίπτωση το μικρό σας δεν θα θέλει να πιει άλλο γάλα και θα διαμαρτυρηθεί, καθώς χρειάζεται να βγει ο αέρας από το στομάχι του προτού συνεχίσει ανενόχλητα το γεύμα του. Για να το βοηθήσετε να βγάλει τον περιττό αέρα κρατήστε το όρθιο στην αγκαλιά σας, έτσι ώστε να ακουμπά το κεφάλι του στον ώμο σας και με το ένα χέρι δώστε στο μωρό σας μερικά απαλά χτυπηματάκια στην πλάτη, ώστε να ρευτεί. Στο τέλος κάθε γεύματος είναι σημαντικό να δίνετε κάποιο χρόνο στο μικρό σας για να ρευτεί. Περιμένετε 5 με 10 λεπτά και μετά, ακόμη και αν δεν έχει ρευτεί, μπορείτε να το βάλετε στο κρεβατάκι του για ύπνο. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι απαραίτητο το μωρό σας να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα και δεν χρειάζεται να τρομάζετε εάν δεν ακούσετε τον χαρακτηριστικό… ήχο!

 

Φτέρνισμα νεογέννητου

Άλλος ένας φυσιολογικός ήχος, που κάνουν συχνά τα νεογέννητα, είναι το φτέρνισμα. Ό ήχος αυτός είναι πολύ χαριτωμένος στα μωράκια και απόλυτα φυσιολογικός, εάν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, συνάχι κ.τ.λ., που μπορεί να αποδοθούν πιθανόν σε κάποιο κρυολόγημα. Το φτέρνισμα είναι ένας τρόπος για να καθαρίσει το μωρό τους αεραγωγούς του ανώτερου αναπνευστικού, δηλαδή της μύτης, που πιθανόν έχει μυξούλα, ή μπορεί να πιέστηκε πάνω στο σώμα της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γι’ αυτό μην απορήσετε εάν το μικρό σας φτερνίζεται μετά από κάθε γεύμα του! Προσπαθεί να αναπνεύσει καλύτερα, «ανοίγοντας» τα ρουθούνια του!

 

Η στήλη Baby World λύνει τις απορίες των γονιών πάνω σε βασικά ζητήματα από το μαγικό κόσμο των νεογέννητων!

happy baby