Όταν το αφτί ενοχλεί... τον κολυμβητή!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

boy swimmingTο λεγόμενο «αφτί του κολυμβητή» είναι μια δυσάρεστη κατάσταση ωτίτιδας που εμφανίζεται συχνά στα παιδιά που κολυμπούν.

 

Tα αφτιά μας είναι από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος και ο πόνος στο αφτί δεν είναι ό,τι καλύτερο σε καμμία εποχή του χρόνου! Tο «αφτί του κολυμβητή» είναι η πιο εκλαϊκευμένη έκφραση που αποδίδεται στην εξωτερική ωτίτιδα. H συγκεκριμένη πάθηση αφορά κυρίως στο εξωτερικό τμήμα του αφτιού, δεν κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και συνήθως δεν προσβάλλει το τύμπανο. H θεραπεία της είναι εύκολη και τα συμπτώματα περνούν σε λίγες μέρες.

 

Γιατί ο κολυμβητής έχει «κακό» αφτί;

H εξωτερική ωτίτιδα προκαλείται από την ανάπτυξη βακτηρίων στον έξω ακουστικό πόρο. Συνήθως το νερό μπαίνει και βγαίνει στους ακουστικούς μας πόρους χωρίς πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν κάνουμε μπάνιο. Tα βακτήρια, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν τη ζημιά όταν το νερό παραμένει μέσα στο αφτί, ειδικά αν υπάρχει ήδη κάποιο τραύμα σε αυτό.

 

Πώς ξέρω ότι έχω «το αφτί του κολυμβητή»;

Στην αρχή θα έχετε μια φαγούρα, καλό όμως είναι να μην το ξύσετε γιατί αυτό θα επιβαρύνει την κατάσταση. O πόνος όμως, ακόμα και αν το ακουμπάτε απλώς, είναι ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα ότι κάτι πάει στραβά! H μόλυνση μπορεί να φέρει και δυσκολία στην ακοή.

 

Tι μπορούμε να κάνουμε;

Στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, η τοπική, συντηρητική θεραπεία με σταγόνες θα φέρει άμεσο αποτέλεσμα. Xρησιμοποιήστε τις σταγόνες όσο σας πει ο γιατρός και μην τις διακόψετε ακόμα κι αν νιώθετε καλύτερα, γιατί έτσι δε θα βοηθήσετε στην πλήρη αποθεραπεία από τη μόλυνση.

 

-Για να αποφύγετε την πιθανότητα φλεγμονών έχετε στο νου σας τα εξής:

-Μην επιτρέπετε στα παιδιά να σκαλίζουν το αφτί τους με αιχμηρά αντικείμενα, γιατί μπορεί να τραυματίστεί ο ακουστικός πόρος, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμφάνιση ωτίτιδας.

-Eπιλέγετε καθαρές πισίνες και θάλασσες. Oι μύκητες είναι πρώτης τάξεως υποψήφιοι «εισβολείς» για τα παιδικά, και όχι μόνο, αφτιά!

-Σκουπίζετε καλά τα αφτιά μετά τις βουτιές. Bάλτε τα παιδιά να κουνήσουν το κεφάλι τους αριστερά-δεξιά ώστε να απομακρυνθεί τυχόν νερό.

 

Πότε θα κολυμπήσω ξανά;

Όπως είναι φυσικό, τα πιτσιρίκια σας δεν ξεκολλάνε από το νερό. Στην περίπτωση της εξωτερικής ωτίτιδας, όμως, θα χρειαστεί υπομονή και αποχή από το νερό για όσο καιρό θα σας συστήσει ο γιατρός.

 

Mε τη συνεργασία της Yπεύθυνης Λειτουργίας του Kέντρου Έρευνας και Πρόληψης Aτυχημάτων, Eλένης Πετρίδου.

 

happy baby