Παιδί και νέες τεχνολογίες

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδιά και υπολογιστέςΤηλεόραση, κινητό, διαδίκτυο: Φίλοι ή εχθροί των παιδιών οι νέες τεχνολογίες;

Η απάντηση είναι «εξαρτάται»! Ο τρόπος χρήσης τους είναι αυτός που καθορίζει το αν ωφελούν ή όχι.

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Για πολλούς γονείς η παρουσία τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο μπορεί να φαντάζει αυτονόητη. Και όμως, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη! Θα έλεγε κανείς ότι η τηλεόραση υπονομεύει κάθε νοητική και αντιληπτική λειτουργία του παιδιού, το απομονώνει κοινωνικά, το κάνει νωθρό και επιθετικό, καθώς επηρεάζεται από πολλά και ακατάλληλα για την ηλικία του προγράμματα. Σε πολλές περιπτώσεις ο γονιός με τη συσκευή στο παιδικό δωμάτιο φαίνεται να βολεύεται, αφού αυτή δίνει ανακουφιστικές λύσεις στη θορυβώδη παρουσία του παιδιού προσφέροντας ησυχία στους γονείς. Όμως αυτή η ησυχία είναι πρόσκαιρη και επιφανειακή, αφού τα αποτελέσματα της τηλεοπτικής παιδείας θα αργήσουν να φανούν. Τότε ο γονιός θα συνειδητοποιήσει την έλλειψη κριτικής σκέψης του παιδιού του.

Τελευταίες έρευνες συσχετίζουν την τηλεόραση με την ποιότητα του ύπνου του παιδιού. Τα συμπεράσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι τα παιδιά που παρακολουθούν καθημερινά αρκετές ώρες τηλεόραση, όταν μάλιστα η συσκευή βρίσκεται μέσα στο παιδικό δωμάτιο, εμφανίζουν σοβαρές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου με αιφνίδιες αφυπνίσεις, που πολλές φορές συνοδεύονται από φόβο ή τρόμο, ενώ η αϋπνία είναι χαρακτηριστική στα παιδιά που παρακολουθούν διαρκώς τηλεόραση. Ενοχοποιητικοί παράγοντες που ισχυροποιούν την άποψη της πρόκλησης αϋπνίας συνδέονται με τη φωτεινότητα της οθόνης, την έντονη εναλλαγή χρωμάτων, καθώς και το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων που προκαλούν φόβο, ένταση και επιθετικότητα στον μικρό τηλεθεατή. Έτσι, οι γονείς έχουν πάρα πολλούς λόγους για να μην τοποθετήσουν τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο. Εάν το έχετε κάνει ήδη, πρέπει οπωσδήποτε να την απομακρύνεται δικαιολογώντας την απουσία με πιθανή βλάβη της.

 

ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί απαίτηση και μόδα για τα παιδιά. Όμως το κινητό τηλέφωνο δεν χωράει στην παιδική ηλικία. Βιολογικά εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του παιδιού, αλλά και για την ψυχολογία του. Είναι λάθος καταρχάς, αφού το παιδί δεν ξέρει να το χειρίζεται σωστά. Αλλά και η ανάγκη του γονιού να γνωρίζει πού είναι το παιδί του οδηγεί σε υπερβολική χρήση. Κάποια στιγμή, που θα το χρειαστεί, μπορείτε να του δώσετε το δικό σας για λίγες ώρες, να του το δανείσετε για τις ανάγκες που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν σε κάποιο ταξίδι ή σε κάποια μακρινή βόλτα λίγων ωρών, για τη δική του ασφάλεια, ώστε να σας τηλεφωνήσει αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

 

ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο στο σπίτι είναι μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για τα παιδιά, που από νωρίς είναι εξοικειωμένα με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Χρειάζεται όμως συνεχής έλεγχος για το παιδί που δεν έχει συμπληρώσει τα 13 ή 14 χρόνια. Δεν πρέπει να αφήνετε με ευκολία το μικρό παιδί να σερφάρει και να βλέπει εικόνες από διάφορες περιοχές του διαδικτύου, που φυσικά δεν είναι πάντα κατάλληλες για την ηλικία του. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η παιδική ηλικία είναι αθώα, παρορμητική, χαρακτηρίζεται από αφέλεια, και το διαδίκτυο θα έπρεπε να χρησιμεύει μόνο για άντληση γνώσεων και πληροφοριών. Γι’ αυτό η χρήση του από παιδιά κάτω των 14 θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη και τη διακριτική παρακολούθηση του γονιού στο σπίτι και του δασκάλου στο σχολείο. Ο δράστης του ηλεκτρονικού σεξ ο οποίος  μπορεί να έχει οποιαδήποτε ηλικία ή φύλο, κρυμμένος συνήθως πίσω απο ψεύτικα προφίλ και υποδυόμενος κάποιον άλλον, συνήθως συνομήλικο του παιδιού,προσπαθεί με πολλούς τρόπους να παρασύρει το παιδί. Αυτός μπορεί να κινήσει με ελκυστικό τρόπο την παιδική περιέργεια και αφέλεια, ποντάροντας στο γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν έντονη περιέργεια για οποιοδήποτε υλικό σεξουαλικού περιεχομένου εμφανιστεί μπροστά τους.

Ο γονιός, χωρίς να προκαλεί φόβο και πανικό στο παιδί που από αυτήν τη συμπεριφορά του γονιού «πονηρεύεται» και προσπαθεί να ψαρέψει από το διαδίκτυο ανάλογα sites, πρέπει να ελέγχει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οφείλει πρώτα απ’ όλα να ενημερώσει το παιδί για τους κινδύνους του διαδικτύου και καλό θα ήταν να μπαίνουν μαζί στο διαδίκτυο, να αφήνει το παιδί να του δείχνει τις ιστοσελίδες που του αρέσουν και να το συμβουλεύει να μη δέχεται προσκλήσεις από αγνώστους για προσωπικές συναντήσεις, ούτε να στέλνει φωτογραφίες μέσω διαδικτύου σε κάποιον που δεν γνωρίζει, αλλά ούτε και να στέλνει προσωπικά στοιχεία. Με άλλα λόγια ο γονιός οφείλει να δείξει στο παιδί του ότι το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο πληροφόρησης, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

 

Συμβουλές

Αποφύγετε να έχετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο, για να μη διαταράξετε τον ύπνο και τον ψυχισμό του παιδιού σας.

Ελέγξτε αν ο internet router σας έχει υπηρεσία parental control (γονικού ελέγχου), ενεργοποιήστε την και μάθετε να την χρησιμοποιείτε.

happy baby