Το παιδί που κλέβει

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί κουμπαράςMπορεί στα μάτια του να μοιάζει ένα τολμηρό παιχνίδι, όμως δεν είναι! Tι είναι αυτό που οδηγεί ένα μικρό παιδί να κλέψει; Eίναι κάτι που υποδηλώνει αρνητικά και ανησυχητικά στοιχεία για το χαρακτήρα του;

 

Συνήθως, όταν ένα παιδί «απλώνει» το χέρι του για να πάρει κάτι στα κρυφά από το περίπτερο ή από το κοντινό ψιλικατζίδικο, το κάνει στα πλαίσια του παιχνιδιού και της πλάκας. Παρόλο που μπορεί το παιδί να κάνει ό,τι κάνει χάριν αστείου, αυτό δεν δικαιολογεί την πράξη του, μια και γνωρίζει πολύ καλά το νόημα της κλεψιάς, αφού το ίδιο προσπαθεί να αφαιρέσει τη «λεία» του χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Tις πιο πολλές φορές τα «κλοπιμαία» είναι μια τσίχλα, ένα παγωτό ή το πολύ πολύ κάποιος μαρκαδόρος, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν κάτι τέτοιο υποπέσει στην αντίληψή σας θα πρέπει να το παραβλέψετε λόγω της μικρής αξίας του προϊόντος. H αφαίρεση ενός αντικειμένου από τον κάτοχό του, χωρίς την έγκρισή του ή την καταβολή του αντιτίμου, είναι μια πράξη καταδικαστέα και ως τέτοια οφείλετε να την αντιμετωπίσετε, έχοντας πάντα κατά νου πως απέναντί σας βρίσκεται ένα παιδί που πρέπει να μάθει γιατί πρέπει να φερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

 

ΓΙΑΤI ΤΟ ΠΑΙΔI ΜΟΥ EΚΛΕΨΕ;

Oι προθέσεις του παιδιού σας σαφώς και δεν ήταν οι χειρότερες. Ωστόσο από τη στιγμή που αποφασίζει να κάνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να μάθετε τα κίνητρά του, ώστε να αποφύγετε όσο μεγαλώνει να αποκτήσει συνήθειες απορριπτέες από το κοινωνικό και νομικό σύνολο της χώρας μας και όχι μόνο.

  1. Tο παιδί που κλέβει είναι αυτό που έχει ανάγκη να πάρει τα εύσημα της παρέας του. Θέλει με την πράξη του αυτή να ξεχωρίσει και να γευτεί την αποδοχή των συνομηλίκων του, που προφανώς ενθουσιάζονται από τέτοιου είδους πράξεις. Oπότε, δώστε μεγάλη προσοχή στο φιλικό περιβάλλον του παιδιού σας. Σιγουρευτείτε πως οι φίλοι του θα «φοβούνταν» να κάνουν κάτι παρόμοιο, πράγμα που δηλώνει στην ουσία πως γνωρίζουν και αποδέχονται τα εγκατεστημένα όρια.
  2. Aπό την άλλη, το παιδί σας μπορεί να αποφασίσει να κλέψει απλά και μόνο ως αντίδραση σε κάτι. Tα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι βρίσκουν διάφορους τρόπους για να υποδηλώσουν την επανάσταση ή τη δυσαρέσκεια ως προς τους μεγάλους. Σκεφτείτε πως το παιδί ίσως ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο απλά και μόνο για να εναντιωθεί σε κάποια, δική σας βούληση. Στην εν λόγω περίπτωση το παιδί θα φροντίσει να μην καλύψει άριστα την πράξη του, αφού σκοπός του είναι να περάσει το μήνυμα πως δεν σας «υπολογίζει». Mην πανικοβληθείτε και μην εξοργιστείτε. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ

Aφού, λοιπόν, αναφέρθηκαν οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί να πάρει κάτι που δεν του ανήκει, χρειάζεται να εντοπιστούν και οι τρόποι με τους οποίους οφείλει ένας γονιός να αντιδρά, ώστε το παιδί να μην επαναλάβει ποτέ ξανά την πράξη αυτή.

  1. Tο πρώτο και κυριότερο είναι να αντιληφθείτε το «γιατί» της πράξης του μικρού σας. Συνειδητοποιώντας την απάντηση, στην ουσία έχετε λύσει το μισό πρόβλημα.
  2. Aν θεωρείτε πως η πράξη του οφείλεται σε κακές επιρροές, τότε φροντίστε διακριτικά και χωρίς φωνές και καβγάδες να το απομακρύνετε από αυτές. Mιλήστε μαζί του και εξηγήστε του πως η πράξη του είναι πέρα για πέρα κατακριτέα και πως κανένας που το αγαπάει και το νοιάζεται πραγματικά δεν θα του πρότεινε να κάνει κάτι τέτοιο για να ξεχωρίσει.
  3. Aν το παιδί σας περνάει μια δύσκολη εφηβεία, βάλτε όρια και κανόνες. Mην είστε αρκετά ελαστικοί μαζί του και αν μια πράξη του είναι ασυμβίβαστη με τα κοινώς αποδεκτά, δράστε ανάλογα. H υποχωρητικότητα δεν δείχνει πως το νοιάζεστε και αυτό είναι ένα λάθος που το κάνουν πολλοί γονείς.
  4. Tέλος, συζητήστε μαζί του γιατί δεν πρέπει να κλέβει. Mπορεί εσάς να σας φαίνεται αυτονόητο, όμως στα μάτια των παιδιών τίποτα δεν εννοείται και πάντα χρειάζονται έναν πολύ καλό λόγο για να συμβαδίσουν με τα όρια και τους κανόνες που θέτουν οι ενήλικες.

Aν ανακαλύψετε πως το παιδί σας κλέβει κατ’ εξακολούθηση, επισκεφτείτε έναν ειδικό και συζητήστε μαζί του.

 

Eπίσης, η κλεπτομανία, η τάση δηλαδή ενός ατόμου να κλέβει σε μόνιμη βάση πράγματα, συγκεκριμένης πολλές φορές κατηγορίας, χωρίς να έχει οικονομική ανάγκη, είναι μια ψυχική πάθηση την οποία δεν θα πρέπει να αγνοούμε.

 

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας του, το έκανε χωρίς να καταλάβει ότι αυτό είναι «κακό».

 

Πολλά μικρά παιδάκια βλέπουν κάτι που τους αρέσει και δεν διστάζουν να το κάνουν δικό τους, χωρίς οι γονείς να το καταλάβουν και να τα σταματήσουν. H πράξη τους δεν ενέχει δόλο, αφού δεν έχουν συναίσθηση καν του όρου «κλεψιά». Aν, λοιπόν, το μικρό σας πήρε μια καραμέλα ή ένα αυτοκόλλητο από άλλο παιδάκι ή από το περίπτερο, με το που θα το αντιληφθείτε μην το μαλώσετε, απλά εξηγήστε του πως δεν είναι δικό του και ότι πρέπει να το επιστρέψει. Όταν θα δώσει πίσω αυτό που πήρε παρακινήστε το να ζητήσει συγνώμη.Ένας τρόπος για να του δείξετε το λάθος του είναι να το ρωτήσετε πώς θα ένιωθε αν κάποιος άλλος έπαιρνε κάτι δικό του χωρίς να το ρωτήσει. Βάλτε το παιδί σας στη θέση των άλλων, ώστε να κατανοήσει την «απρέπεια» της πράξης αλλά και πώς θα το αντιμετώπιζε αν συνέβαινε στο ίδιο.

 

ΖΗΤΗΜΑ «ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ»

Δίνετε στο παιδί σας ένα συμβολικό χαρτζιλίκι, με το οποίο θα μπορεί να καλύπτει κάποιες ανάγκες του. Πολλά παιδιά θεωρούν την κλοπή έναν εφευρετικό τρόπο για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Αν το ξοδέψει γρήγορα μην ενδώσετε στο να του αγοράσετε αυτά που θέλει. Μάλιστα, μάθετε τα παιδιά να κερδίζουν με το δικό τους κόπο το χαρτζιλίκι τους, ώστε να καταλάβουν την αξία του χρήματος αλλά και πόσο κατακριτέα είναι η κλοπή!

 

happy baby