Παιδιά και οικολογική συνείδηση

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένεια στην εξοχήΕμφυσήστε την οικολογική συνείδηση στα παιδιά σας και συμβάλλετε οικογενειακώς στην προστασία του περιβάλλοντος!

 

Oλοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, με διάφορους τρόπους, γίνονται προσπάθειες να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα απέναντι στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών & στην προστασία του περιβάλλοντος. Μεγάλη, βέβαια, προσοχή, δίνεται σε μία κατηγορία ανθρώπων, η οποία αποτελεί και το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη. Αυτή είναι τα παιδιά!

Μπορείτε κι εσείς να διδάξετε τα παιδιά σας να σέβονται το περιβάλλον και να αγαπούν πραγματικά το χώρο μέσα στον οποίο ζουν! Σημαντικό είναι σε μια τέτοια περίπτωση να υιοθετήσετε πρώτα εσείς οι μεγάλοι έναν τρόπο ζωής που να υποστηρίζει αυτή την οικολογική εκστρατεία! Γιατί τα παιδιά δεν μαθαίνουν από τα λόγια μας αλλά από τις πράξεις μας.

  • Είναι σημαντικό να μιλήσετε στα παιδιά σας και να τους εξηγήσετε πως είναι καλό να προσέχουν κάποιες μικρές αλλά πλέον σημαντικές «κινήσεις» στην καθημερινότητά μας, προκειμένου να φροντίζουμε το περιβάλλον, όπως μας φροντίζει και εκείνο. Δώστε τους κάποιες πρακτικές αλλά και απλές συμβουλές οι οποίες δεν είναι για κανέναν από εμάς δύσκολες να τις τηρήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, ως γνωστόν, όλα είναι μια συνήθεια! Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αφομοιώσει πιο εύκολα τις σωστές «κινήσεις», μην επαναπαυτείτε απλά στο να του τις ανακοινώσετε. Περάστε χρόνο μαζί του και κάντε όλες αυτές τις «κινήσεις» καθημερινότητα!
  • Ανακυκλώνετε τα πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, χαρτιά και μπαταρίες. Μπορείτε να προμηθευτείτε μία οικολογική σακούλα στην οποία θα απορρίπτετε τα ανακυκλώσιμα είδη.
  • Σβήνετε το φως εάν απουσιάζετε από κάποιο δωμάτιο και αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
  • Μην αφήνετε σε κατάσταση αναμονής την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό, το DVD και όλες γενικώς τις συσκευές.
  • Υπάρχουν πολλά βιβλία στην αγορά τα οποία εξηγούν στα παιδιά τις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτης μας, τα πλήγματα που έχει δεχτεί το περιβάλλον μας καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη!
  • Αντικαταστήστε το κλιματιστικό σας με ένα νέου τύπου inverter (κατηγορία Α). Είναι σίγουρα οικολογικές αλλά και πιο υγιεινές συσκευές για το χώρο στον οποίο ζείτε. Επιπλέον, αυτές οι συσκευές έχουν και σύστημα καθαρισμού του αέρα (ιονιστής) και σίγουρα είναι πολύ καλύτερες για το μικρό σας.

Για εσάς, τους ενήλικες, υπάρχουν και κάποια επιπλέον πράγματα που χρειάζεται να προσέξετε, τα οποία φυσικά θα είναι συνέπεια της οικολογικής σας… νοημοσύνης! Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως βλέποντάς σας οι μικροί μας φίλοι θα προσαρμοστούν σε ένα πρότυπο ζωής που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας του πλανήτη.

  • Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
  • Πλένετε τα ρούχα σας μετά τις 10 το βράδυ.
  • Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι πιο κάτω από τους 27°C.
  • Αν το ψυγείο σας δεν κάνει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε το εσείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αθώα πλάσματα!

Στο πλαίσιο της οικολογικής συνείδησης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα ζώα αυτού του πλανήτη, κάτι που οφείλετε να επισημάνετε στα παιδιά σας. Καλό είναι να τους εξηγήσετε πως τα ζωάκια είναι φίλοι μας και έχουν και αυτά δικαίωμα να κυκλοφορούν ελευθέρα, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, στο δικό τους «χώρο». Εξοικειώστε τα παιδιά σας με τις «υπάρξεις» της φύσης, είτε με μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο, είτε με κάποια βιβλία τα οποία έχουν στόχο να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στη φύση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μάθουν τα μικρά μας πως οι παρεμβολές που κάνουμε στο φυσικό μας περιβάλλον αλλά και η αδιαφορία που δείχνουμε σε αυτό αντανακλάται με αρνητικό τρόπο όχι μόνο σε εμάς τους ανθρώπους αλλά και στα ζώα τα οποία δεν ευθύνονται καθόλου! Για το λόγο αυτόν είναι καλό να τους πείτε να μην πετούν απορρίμματα στη θάλασσα αλλά και στο δρόμο.

 

Σχολείο & δράση!

Μιλήστε στα παιδιά σας για τις μη φιλανθρωπικές οργανώσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και προτρέψτε τα μάλιστα να σερφάρουυν στο internet. Ενθαρρύνετέ τα να προτείνουν οικολογικές λύσεις στο σχολείο τους για να συμβάλλουν καθημερινά στην προστασία του πλανήτη. Η WWF προτρέπει τα παιδιά και τους εφήβους να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω του σχολείου τους!

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν, αφού ενημερωθούν από τον εν λόγω μη κυβερνητικό οργανισμό, να απευθυνθούν στα υπόλοιπα παιδιά, τους δασκάλους, τους καθηγητές, προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν απέναντι στην «ταλαιπωρία» που παγκοσμίως υπόκειται το περιβάλλον εξαιτίας μας. Για περισσότερες πληροφορίες περιβάλλοντος μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210-3314893/ 210-3247578.

 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά. Εσείς, μπορείτε να συνεισφέρετε στο μεγαλόπνοο αυτό έργο και να γίνετε μέλη της οργάνωσης (50€ ετησίως & μαθητική συνδρομή 25€ ετησίως) ή και να υιοθετήσετε, αν θέλετε, μια αρκούδα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το γραφείο δημοσίων σχέσεων & επικοινωνίας στο τηλ.: 2310-555920 (Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη) ή στο e-mail: vpetridou @arcturos.gr (υπεύθυνη: Βάσω Πετρίδου).

 

happy baby