Παιδικά καβγαδάκια!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

το παιδί μου τσακώνεται, παιδικοί καβγάδεςΑντιμετωπίστε τα παιδικά καβγαδάκια. Η κτητική συμπεριφορά των παιδιών καθώς και η τάση για διεκδίκηση συχνά δημιουργούν προστριβές και καβγαδάκια.  

 

Στη φύση τα αρσενικά συνήθως μάχονται το ένα το άλλο για την επικράτηση του ισχυρότερου, γεγονός που συμβαίνει και μεταξύ των θηλυκών κάποιων ειδών ζώων. Οι άνθρωποι διεκδικούν άλλοτε με μάχες και άλλοτε ειρηνικά την επικράτησή τους έναντι των συνανθρώπων τους. Παρόμοιες συμπεριφορές σε μικρότερη κλίμακα και ενδεχομένως ασυνείδητα σε σχέση με τους ενήλικες εμφανίζουν και τα παιδιά, όπως όταν, για παράδειγμα, δύο αγαπημένοι φίλοι ξαφνικά αρχίσουν να τσακώνονται για μικροαντικείμενα, χωρίς κανέναν προφανή λόγο, ενώ λίγο μετά τα ξαναβρίσκουν. Αποτελεί κι αυτό μέρος του κεφαλαίου που ονομάζεται «ανθρώπινες σχέσεις»!

 

Η ώρα του καβγά!

Tα παιδιά συνήθως καβγαδίζουν με τα αδέλφια και τους φίλους τους, για να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους, όπως το ποιος θα είναι αρχηγός της ομάδας, ποιος θα είναι το μυαλό της παρέας, ποιος θα έχει προτεραιότητα κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να διεκδικούν, να ελίσσονται, να διαπραγματεύονται και να λύνουν τις διαφορές τους, κάτι που θα κληθούν να κάνουν και στην ενήλικη ζωή τους.  Όταν τα ακούσετε, λοιπόν, να καβγαδίζουν, μην τρέξετε αμέσως να τα χωρίσετε! Παρατηρήστε τα από μακριά και αν δεν συντρέχει λόγος τραυματισμού, αφήστε τα να λύσουν τις διαφορές τους όπως μόνο εκείνα ξέρουν. Αν αναλωθείτε στο να κάνετε συνέχεια το διαιτητή, τα παιδιά θα μάθουν να εξαρτώνται από την παρουσία και τη βοήθεια ενός μεγάλου. Το χειρότερο όλων είναι να πάρετε το μέρος της μίας πλευράς. Αν αυτή είναι του παιδιού σας, θα το απομακρύνετε από τους φίλους του. Αν πάλι πάρετε το μέρος των φίλων του, θα το απομακρύνετε από σας. 

 

Tι να κάνω όταν το παιδί μου τσακώνεται;

  • Τηρήστε στάση ουδετερότητας, με άλλα λόγια και εξηγήστε στα παιδιά ότι πρέπει να μάθουν να βρίσκουν χρυσές τομές στα προβλήματά τους χωρίς την παρέμβασή σας.
  • Διδάξτε τα την αξία της ευγένειας, της καλοσύνης και του διαλόγου. Αν και εσείς συμπεριφέρεστε χωρίς φωνές, χρησιμοποιείτε πειθώ –και όχι ξύλο– το παιδί σας θα έχει ένα σωστό πρότυπο. Aντί, για παράδειγμα, να αρχίσετε να ουρλιάζετε «σταματήστε να μαλώνετε!», κάντε τους μια φιλική προειδοποίηση ότι ο καβγάς δεν οδηγεί πουθενά και προτιμήστε να τους εξηγήσετε ότι αυτό για το οποίο μαλώνουν δεν έχει και τόση αξία.
  • Mάθετέ τα να μοιράζονται με τα άλλα παιδιά τα παιχνίδια τους και τα πράγματά τους ως ένα βασικό βήμα κοινωνικοποίησης. Για το λόγο αυτόν, οι επισκέψεις σε παιδότοπους, πάρκα –όπου όλα είναι για όλους– θα τα βοηθήσει να καταλάβουν τη χαρά τού να παίζουν με παρέα.
  • Aποτρέψτε τα από τη βία! Σήμερα που τα πρότυπα που αντιγράφουν τα παιδιά είναι κατεξοχήν βίαια εξηγήστε τους ότι αυτός ο τρόπος επίλυσης δεν οδηγεί παρά μόνο σε δυσάρεστες καταστάσεις!

 

H αξία της φιλοξενίας!

Όταν τα παιδιά καλούν τους φίλους τους για να παίξουν, καλό είναι να τα προετοιμάσετε εξηγώντας τους τη χρυσή αρχή της ελληνικής φιλοξενίας, ότι δηλαδή ο καλεσμένος είναι ξεχωριστό πρόσωπο που προηγείται. Αν είστε γονείς με έφεση στα πάρτυ και τα μπάρμπεκιου, όπου καλείτε τους φίλους σας για να τους περιποιηθείτε, το παιδί σας θα έχει ένα καλό πρότυπο για το πώς συμπεριφερόμαστε στους φίλους.

«Πριν παντρευτούμε ο Aντρέας κι εγώ συνηθίζαμε να καλούμε συχνά φίλους στο σπίτι. Είμαστε καλοί στη μαγειρική και τα πάρτι μας ήταν πάντα σημείο αναφοράς. Μετά το γάμο και όταν γεννήθηκε η Δώρα για λίγο σταματήσαμε τις πολλές συγκεντρώσεις. Τώρα, όμως, που είναι 2 χρονών αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε στο σπίτι μας με μικρές γιορτούλες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά της όταν βλέπει κόσμο. Aν και είναι μικρούλα έρχεται στην κουζίνα και μου ζητάει να της δώσω ένα ποτήρι νερό για να το πάει σε όποιον από τους φίλους μας το ζητάει! Kαι φυσικά τους έχει ξετρελάνει όλους! Φέρνει τα παιχνίδια της από το δωμάτιό της και τα βάζει στα πόδια τους περιμένοντας την ώρα που θα παίξουν μαζί της», λέει η Λίζα.

 

Συμβιβασμός, η καλύτερη λύση!

  • Aν και δεν είναι εύκολο πάντα να πείσετε ένα πεισματάρικο παιδί να συμβιβαστεί, αξίζει τον κόπο να του δείξετε την αξία τού «να βάζει νερό στο κρασί του» πού και πού. Αν, για παράδειγμα, δύο παιδιά επιμένουν να παίξουν με το ίδιο παιχνίδι, βάλτε τα να παίξουν εκ περιτροπής την ίδια ώρα, αρκεί να συμφωνήσουν. Έτσι, θα μάθουν να βρίσκουν τη χρυσή τομή στις διαφωνίες τους.
  • Πάνω απ’ όλα μην τους εμπνέετε ανταγωνισμό. Tα ομαδικά παιχνίδια είναι μια καλή λύση για να μάθουν την αξία της ευγενούς άμιλλας!
  • Eπειδή συνήθως οι καβγάδες γίνονται για ένα παιχνίδι στο οποίο μετά από λίγο ούτε καν θα δίνουν σημασία, αποσπάστε την προσοχή τους από αυτό, παίρνοντας το παιχνίδι

 

Συμβουλή

Δώστε στο παιδί συγχαρητήρια κάθε φορά που μοιράζεται τα πράγματά του με τους φίλους του. Άλλωστε ο έπαινος, όταν δεν είναι υπερβολικός, έχει συνήθως καλύτερο αποτέλεσμα από την επίπληξη.

 

Με τη συνεργασία της ψυχοθεραπεύτριας-οικογενειακής συμβούλου Xαράς Παπασαράντη.

Ελληνικά
happy baby