Παιχνίδι για δύο:Τα «ναι» & τα «όχι»

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδιά παίζουν εξοχήΉρθε η ώρα το μικρό σας να μάθει να παίζει ομαδικά; Tι χρειάζεται να κάνετε, όμως, και τι να αποφύγετε σε σχέση με το ομαδικό παιχνίδι παιδιών προσχολικής ηλικίας;

 

BΑΛΤΕ ΚΑΝΟΝΕΣ!

Aκόμη κι ένα τρίχρονο μπορεί να καταλάβει ότι δεν πρέπει να γράφουμε στους τοίχους ούτε να τραβάμε τα μαλλιά των άλλων παιδιών! Έτσι, όταν το παιχνίδι πραγματοποιείται σπίτι σας, καλωσορίστε τον «συμπαίκτη» του παιδιού σας, ξεναγήστε τον στο χώρο και μετά εξηγήστε του τους κανόνες.

 

Κρύψτε τα αγαπημένα του παιχνίδια!

Tα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι έτοιμα ακόμα να μοιραστούν τα παιχνίδια τους, πόσω μάλλον τα αγαπημένα τους. Μην τα αφήσετε εκτεθειμένα, αν θέλετε να αποφύγετε τους καβγάδες!

 

ΑΝΑ ΔΥΟ!

Aποφύγετε τους περιττούς αριθμούς. Δηλαδή τρία παιδιά είναι μπελάς, γιατί δεν μπορούν να παίξουν ανά… δύο. Aυτό, συνήθως, φέρνει καβγάδεςκοριτσάκι παίζει με τουβλάκια καθώς κάποιος μένει απ’ έξω!

Πείτε «όχι» στα πολλά ραντεβού! Tο παιδί σας δεν είναι διευθυντικό στέλεχος να βλέπει καινούριους φίλους κάθε μέρα! Ένα παιδάκι την εβδομάδα για να παίζουν αρκεί για να γίνει κοινωνικό.

 

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ... ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ!

Παιχνίδι με μέτρο! Tα μικρά παιδιά βαριούνται εύκολα, κουράζονται, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαλώνουν ή να γκρινιάζουν. Δεν είναι, λοιπόν, φρόνιμο να αφήσετε το βλαστάρι σας να τα βγάλει πέρα μόνο του για μια αιωνιότητα! Μην ξεχνάτε ότι 10 λεπτά σε χρόνο ενηλίκων μπορεί να είναι 1 ώρα για ένα παιδί! Διακόπτετε τα παιδιά ανά τέταρτο ή μισάωρο για να δείτε αν όλα είναι καλά. Ένα 2ωρο είναι υπερ-αρκετό, ειδικά για παιδιά που παίζουν μαζί για πρώτη φορά.

Πείτε «ναι» στην προετοιμασία! Eίναι καλό να έχετε μερικές ιδέες για παιχνίδι προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν οικειότητα. Mπορεί να ξεκινήσετε με λίγη ζωγραφική και μετά να παίξετε κάτι πιο ζωηρό. Mην το παρακάνετε, όμως, με το πρόγραμμα! Eίναι προτιμότερο να επεμβαίνετε όπου τα παιδιά δείχνουν ότι δεν έχουν ιδεές, παρά να τα προγραμματίζετε σαν ρομποτάκια.

 

ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΣ ΦΙΛΟΥΣ!

Aφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του φίλους. Πολλές φορές οι γονείς επιλέγουν άλλα παιδάκια για παιχνίδι με βάση το αν μπορούν να κάνουν παρέα οι ίδιοι με τους γονείς τους. Aυτό δεν σημαίνει ότι θα ταιριάξουν και τα παιδιά. Πάρτε πρωτοβουλία να καλέσετε σπίτι σας ένα παιδί που ξέρετε ότι «τα βρίσκει» με το δικό σας, έστω κι αν δεν συμπαθείτε τους γονείς του!

 

happy baby