Περιμένοντας τον...πελαργό!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος με πιπίλες στην κοιλιά της γελάειΣυγχαρητήρια, είστε έγκυος! Tο μωράκι σας μεγαλώνει κάθε μέρα. Μάθετε τι  χρειάζεται να προσέξετε, για να έχετε μία εγκυμοσύνη χωρίς εκπλήξεις, μέσα από τα...μάτια και τις γνώσεις των ιατρών!

 

Μετά τη σύλληψη και την επίτευξη της εγκυμοσύνης τα προληπτικά μέτρα και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για εσάς αλλά και για το έμβρυο, προκειμένου να εξελιχθεί η εγκυμοσύνη ευνοϊκά. Πρέπει να έχετε δε στο μυαλό σας, ότι οι αλλαγές που ίσως χρειαστεί να πραγματοποιήσετε είναι απροσμέτρητης αξίας και σημασίας τόσο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και για τη μετέπειτα ζωή του, ως νεογέννητο.

 

Κάπνισμα: Εάν είστε καπνίστρια,πρέπει να διακόψετε άμεσα το κάπνισμα, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει με τη λήψη της απόφασης για την απόκτηση παιδιού.

 

Διατροφή: Είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλιστα για μία μέλλουσα μητέρα. Η κατάλληλη σε σύσταση, ποσότητα και ποιότητα διατροφή, πρέπει  να αρχίσει πριν ακόμα η μέλλουσα μητέρα μείνει έγκυος. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι πολλές φορές η εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται χωρίς να το αντιληφθούμε αμέσως, κάτι που πρέπει απαραίτητα να έχουμε υπόψη μας, γιατί οι πρώτες ημέρες της δημιουργίας του εμβρύου είναι και οι πλέον ευαίσθητες. Το γονιμοποιημένο ωάριο που εγκαθίσταται στη μήτρα κάθε γυναίκας, είναι πολύ πιο ευάλωτο παρά ποτέ.

Το κακό διαιτολόγιο, η δίαιτα στην εγκυμοσύνη,το κάπνισμα, το οινόπνευμα, ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες είναι κοπέλα τρώει ντομάτεςπαράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου και να προκαλέσουν διάφορες ανωμαλίες, ιδιαίτερα στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, την περίοδο δηλαδή της οργανογένεσης.

Κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σχηματίζονται ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και η καρδιά του εμβρύου. Κάθε μέλλουσα μητέρα είναι ιδιαίτερα προσεκτική και καταλαβαίνει πολύ καλά πως δεν μπορεί να παίρνει ρίσκα και να πειραματίζεται με την υγεία του παιδιού της. Όσο νωρίτερα προετοιμάσει μιά γυναίκα τον οργανισμό της πριν μείνει έγκυος, τόσο περισσότερο ωφελεί το μωρό, που ονειρεύεται να αποκτήσει.

Πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά της διασφαλίζουν την υγεία και των δυό τους. Είναι απαραίτητο λοιπόν, με οδηγό τις γνώσεις της και με τη βοήθεια του γιατρού που εμπιστεύεται η κάθε μέλλουσα μητέρα, να αρχίσει να προετοιμάζεται ακόμα και έξι μήνες πριν από τη σύλληψη.

 

Μητρότητα: Η μητρότητα είναι ό,τι πιο συνταρακτικό μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα. Προσφέρει πρωτόγνωρες χαρές και ευτυχία. Δίνει άλλο νόημα στη ζωή της αλλά συνεπάγεται και ευθύνες οι οποίες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ. Είναι ένας εξαίσιος ρόλος που αρχίζει πριν από τη σύλληψη, με τη δημιουργία μιας καινούργιας ζωής και συνεχίζεται αδιάκοπα κάθε στιγμή. Το μωρό μας αναπτύσσεται, χαμογελά, περπατά, τρέχει. Το κρατάμε αγκαλιά, το κρατάμε από το χέρι, το προστατεύουμε και το οδηγούμε. Αυτό το πλάσμα που με την παρουσία του και μόνο, δίνει νόημα στην ζωή μας, είναι δική μας υποχρέωση να φροντίσουμε να του εξασφαλίσουμε όλες τις ευνοϊκές προϋποθέσεις και την ευκαιρία για μια όσο γίνεται καλύτερη αρχή.

 

Πηγή: Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

happy baby