Πισίνες: Πόσο ασφαλείς είναι;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πισίνες, μικρόβια,παιδιάΟι πισίνες κυρίως συνυφασμένες με το καλοκαίρι αλλά και καθημερινό σπίτι πολλών μικρών αθλητών πρέπει να τηρούν υψηλά standards ασφάλειας.

 

Έχετε σκεφτεί πόσα μικρόβια βρίσκονται στις πισίνες, στα spa ή στους παιδότοπους με τις νεροτσουλήθρες; Δυστυχώς, η απάντηση είναι πολλά! Δείτε λοιπόν ποιά μέτρα χρειάζεται να πάρετε και τι χρειάζεται να ελέγχετε, έστω και ερασιτεχνικά πριν αποφασίσετε να δροσιστείτε στα νερά της.

 

Ποια λοίμωξη μπορεί να κολλήσει ο καθένας μας σε μια πισίνα;

Η πιο κοινή λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί σε μικρούς & μεγάλους είναι η διάρροια. Η διάρροια μεταδίδεται πολύ εύκολα σε μια πισίνα. Κάποιες άλλες μολύνσεις που πιθανόν να κολλήσει κάποιο παιδί είναι: μολύνσεις στα μάτια, στα αυτάκια, στο δέρμα (δερματίτιδες), στα γεννητικά όργανα μέχρι και αναπνευστικές λοιμώξεις.

 

Πιθανόν,να αναρωτηθείτε: Μόνο σε πισίνες υπάρχουν αυτά τα μικρόβια; Στη θάλασσα ή στις παραλίες δεν υπάρχει κίνδυνος;

 

Μα φυσικά και υπάρχουν! Υπάρχουν βακτήρια που επιβιώνουν σε αλμυρό νερό όπως το νερό της θάλασσας. Το ίδιο συμβαίνει και  σε λίμνες ή σε πηγές όπου σταμάταμε να πιούμε λίγο νερό. Τα μικρόβια στις λίμνες για παράδειγμα, μπορούν να μεταφερθούν από κάποια ζώα ή από τα περιττώματα τους. Με απλά λόγια έχετε στο μυαλό σας ότι, όπου το νερό είναι στάσιμο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων & μικροβίων.

 

Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες;

Συνήθως, ο πιο αδύναμος οργανισμός είναι και ο πιο ευάλωτος! Σε γενικές γραμμές όμως, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες & οι ηλικιωμένοι, είναι οι πλέον ευάλωτοι.

 

Ισχύει ότι το χλώριο «σκοτώνει» όλα τα βακτήρια;

Πράγματι, το χλώριο καταστρέφει τα πάντα. Ώσπου να γίνει όμως η απολύμανση, χρειάζεται  χρόνος. Η μολύνσεις, παιδιά, σε εγκύουςαπολυμαντική δράση μπορεί να διαρκέσει ώρες ή ημέρες. Μέχρι να γίνει λοιπόν η απολύμανση, είναι πιθανόν κάποιος να κολλήσει κάποια μόλυνση.

Πόσο σίγουροι όμως είμαστε ότι όλοι τηρούν αυστηρά τις οδηγίες για τον καθαρισμό μιας πισίνας; Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και σε καλά διατηρημένες  πισίνες  έχουν εμφανιστεί κρούσματα βακτηρίων & μικροβίων, πόσο μάλλον σε κάποιες που είναι λιγότερο καλά διατηρημένες .

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι αν το χλώριο θα σκοτώσει όλα τα βακτήρια ή αν κάποιοι που συντηρούν τις πισίνες βάλουν μικρή ή μεγάλη ποσότητα χλωρίου, αλλά να μάθουμε όλοι να ακολουθούμε αυστηρά κάποιους κανόνες!

Ο βασικότερος κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να κολυμπάμε, όταν είμαστε άρρωστοι, ειδικά σε πισίνες.

 

10 χρήσιμες συμβουλές

Ακουλήθηστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε να κολλήσετε ή να μεταδώσετε κάποια μόλυνση  σε άλλους :

  1. Μην κολυμπάτε αν έχετε διάρροια ή μολυσματικές ασθένειες, καθώς αυτό μπορεί να μολύνει το νερό.
  2. Μην κολυμπάτε αν έχετε κάποιο τραύμα ή ανοιχτή πληγή.
  3. Μην καταπίνετε νερό από πισίνες, θάλασσες ή λίμνες και προφυλάξτε τα μικρά παιδιά από αυτό. Συνήθως, τα μικρόβια εισέρχονται στον οργανισμός μας από το στόμα & όχι από το κολύμπι.
  4. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι το χλωριωμένο ή αλμυρό νερό, θα απολυμάνει την πληγή τους. Αυτό δεν ισχύει, αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν χειρότερα.
  5. Να κάνετε πάντα ντους, πριν μπείτε στην πισίνα.
  6. Να φοράτε γυαλιά ή μάσκες για να κοιτάτε μέσα στο νερό ή όταν κάνετε μακροβούτια. Έτσι προφυλάσσετε τα μάτια σας.
  7. Μην κάθεστε στο πεζούλι γύρω  από την πισίνα. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να κολλήσετε κάποια μικρόβιο. Χρησιμοποιείστε την σκάλα που υπάρχει για να μπείτε στην πισίνα ή βουτήξτε προσεχτικά από την βαθιά πλευρά. Όσο κι αν τα παιδιά θέλουν να καθήσουν στην άκρη της πισίνας για να πλατσουρίσουν μην το επιτρέπετε. Αν παρόλα αυτά αποφασίσετε να το κάνετε, βάλτε το ή καθίστε το πάνω σε προστατευτικό στρωματάκι ή σανίδα κολυμβητηρίου δική σας.
  8. Να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά την τουαλέτα ή την αλλαγή της πάνας του μωρού σας.
  9. Αν ανήκετε σε κάποια απο τις ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, καλό είναι να αποφεύγετε τόσο πολυσύχναστα μέρη για κολύμπι .Προτιμήστε τις καθαρές παραλίες της θάλασσας!
  10. Ζητήστε συμβουλές από τον παιδίατρό σας!

Δείτε ακόμη: Η πρώτη του βουτιά!

 

EXRTA TIP: Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη στην πισίνα. Να είστε πάντα δίπλα τους και αν χρειαστεί να απομακρυνθείτε έστω και για ελάχιστα λεπτά να τα πάρετε μαζί σας, όσο κι αν κλαίνε, όσο κι αν σας φαίνεται  απίθανο να πάθουν κάτι.

 

happy baby