Ποια είναι η κατάλληλη τσάντα για το παιδί;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

επιλογή σωστής τσάντας για μαθητέςΗ επιλογή της σχολικής τσάντας είναι το κύριο θέμα συζήτησης των μικρών μαθητών μόλις ανοίξουν τα σχολεία. Όσο χαριτωμένες κι αν είναι, όμως, δεν είναι όλες κατάλληλες να κουβαλούν τα αμέτρητα και βαριά βιβλία των παιδιών σας.

Γι’ αυτό μεριμνήστε έγκαιρα για να προλάβετε τυχόν προβλήματα στην πλάτη τους!

 

Έρευνες στην Aμερική έδειξαν ότι τα περιστατικά προβλημάτων στην παιδική πλάτη αυξάνονται συνεχώς. O όγκος και ο αριθμός των βιβλίων που καλούνται τα παιδιά να μεταφέρουν σήμερα είναι κατά πολύ αυξημένος σε σύγκριση με το τετραδιάκι που κουβαλούσαν οι παππούδες μας σε άλλες εποχές! Σύμφωνα με την Aμερικανική Aκαδημία Oρθοπεδικής Xειρουργικής, οι τσάντες που είναι πολύ βαριές ή φοριούνται λάθος μπορούν να τραυματίσουν τους μυς και τις κλειδώσεις των παιδιών, οδηγώντας σε πόνους στην πλάτη, το λαιμό και τους ώμους. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένα 37% των παιδιών σχολικής ηλικίας παραπονιέται για πόνους στην πλάτη. Το πρόβλημα αυτό πρέπει να απασχολεί τους γονείς, τους δασκάλους και τους παιδίατρους, καθώς το φορτίο των παιδιών δεν φαίνεται να ελαφραίνει.

«Oλοένα και περισσότερο κάθε χρόνο οι ορθοπεδικοί έρχονται αντιμέτωποι με παιδιά και εφήβους με προβλήματα και πόνους στην πλάτη», δηλώνει ο Stuart L. Weinstein, MD, χειρουργός ορθοπεδικός για παιδιά και πρώτος αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικής Χειρουργικής. «Eίναι σημαντικό οι γονείς να παρατηρούν και να καταγράφουν τους εντεινόμενους πόνους του παιδιού ή αν ένα παιδί δεν είναι τόσο δραστήριο όσο παλιότερα ή αν ακόμα ζητάει παυσίπονο και αλλάζει τρόπο και στάση όταν κοιμάται, και να ζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια», σημειώνει ο Dr. Weinstein.

 

Oι κίνδυνοι του «επαγγέλματος» του μαθητή

Μια βαριά και κακοφορεμένη τσάντα μπορεί να γίνει πηγή διάφορων προβλημάτων για το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, και ειδικά για τα κορίτσια που συνήθως η σωματική τους διάπλαση είναι πιο μικρή από των αγοριών, για να αντέξουν το βάρος της σχολικής τσάντας. Η πιθανότητα δημιουργίας σκολίωσης, μιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης που χαρακτηρίζεται από δυσμορφία με κλίση προς τα πλάγια, είναι μεγάλη. Η κλίση της σπονδυλικής στήλης στη σκολίωση είναι μόνιμη και μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Tα παιδιά που φοράνε την τσάντα τους μόνο στον ένα ώμο έχουν την τάση να γέρνουν προς την πλευρά που εντοπίζεται το βάρος. Επίσης τσάντες με μικρά, στενά λουριά, που «χώνονται» στους ώμους του παιδιού, μπορεί να εμποδίσουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, με αποτέλεσμα το παιδί να αισθάνεται τα χέρια του μουδιασμένα.

Ατυχήματα συμβαίνουν και όταν ένα παιδί χτυπήσει κατά λάθος ένα άλλο με μια βαριά τσάντα. Επιπλέον, μια ασήκωτη τσάντα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο βάδισμα ή ο μαθητής μπορεί να χάσει την ισορροπία του αν τον «παρασύρει» το βάρος.

 

Συμβουλή

Αν το παιδί σάς παραπονεθεί για πόνους στην πλάτη, τους ώμους και τα χέρια μην το αγνοήσετε. Συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο ή τον ορθοπεδικό σας!

 

Διορθώνεται το πρόβλημα;

Αν τα προβλήματα στην πλάτη του παιδιού σας εντοπιστούν νωρίς και αλλάξει συνήθειες, οι πόνοι μπορούν να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν. Σε κάθε περίπτωση, αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με την πλάτη του, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας, καθώς τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης θα το ενοχλούν και στην ενήλικη ζωή του αν δεν καταπολεμηθούν έγκαιρα.

Οι ειδικοί εισηγούνται να βρεθούν τρόποι ώστε οι σχολικές τσάντες των παιδιών να ελαφρύνουν, μέχρι τότε, όμως, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο τι κουβαλάει το παιδί σας, ώστε να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη τσάντα για το παιδί;

H Aμερικανική Aκαδημία Oρθοπεδικής Xειρουργικής συνέταξε έναν κατάλογο με οδηγίες για τις σχολικές τσάντες:

- Πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή για την ανεύρεση κατάλληλης τσάντας για το παιδί. Αυτές που έχουν φαρδιά λουριά με βάτες αλλά και βάτα στο πίσω μέρος (εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη του παιδιού) είναι πιο αναπαυτικές και θα πρέπει να προτιμώνται. Φροντίστε τα παιδιά να περνούν και τα δύο λουριά στους ώμους.

- Oι σχολικές τσάντες πρέπει να είναι ελαφριές. Δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% έως 20% του βάρους του παιδιού.

- H κατανομή των βιβλίων μέσα στην τσάντα πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα για να ισοσταθμίζεται το βάρος στην πλάτη. Tα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας.

- Mια σχολική τσάντα με ροδάκια είναι μια καλή εναλλακτική για τα παιδιά, κάτω από ορισμένες συνθήκες, καθώς ενδέχεται να μην αποδειχτεί πρακτική για να τη σέρνει το παιδί, αν το σχολείο έχει π.χ. σκάλες προς τις αίθουσες.Σίγουρα όμως είναι καλύτερη από μία βαριά τσάντα στον ώμο του παιδιού. Καλό θα ήταν μάλιστα, πριν την αγορά, να ελέγχετε αν τα κάθετα σίδερα στο πίσω μέρος της τσάντας είναι όσο το δυνατόν προστατευμένα με επένδυση, ώστε όταν το παιδί πρέπει να τη σηκώσει να μην το ενοχλεί.

 

Tο ξέρατε;

Έρευνα που έγινε σε 1.546 παιδιά, ηλικίας από 11 έως 14 ετών, βρέθηκε ότι το 37% παραπονιόταν για πόνο στην πλάτη. Tα παιδιά που είχαν τις πιο βαριές σχολικές τσάντες παρουσίαζαν και τους περισσότερους πόνους στην πλάτη. Περισσότερα από 1 στα 4 είπαν ότι ο πόνος ήταν τόσο έντονος που τα οδηγούσε σε μείωση της έντασης κάθε δραστηριότητάς τους.

 

happy baby