Ποιες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εξέλιξη εμβρύου ανα εβδομάδαΥπάρχουν πολλές και συνήθεις ασθένειες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο που φιλοξενείτε στην κοιλιά σας. Μάθετε ποιες είναι και προφυλαχθείτε έγκαιρα!

 

Ανεμοβλογιά

Είναι μία μεταδοτική λοίμωξη την οποία εάν κολλήσετε στο πρώτο τρίμηνο της κύησης η πιθανότητα να μολυνθεί το έμβρυο μέσω του πλακούντα είναι περίπου 6%, ενώ μετά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να φτάσει και το 11%. Από την άλλη εάν προσβληθείτε από την ασθένεια τις πρώτες 20 μέρες της κύησης μπορούν να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο όπως δερματικές ανωμαλίες, μικροκεφαλία, μικροφθαλμία και καταρράκτης. Στην περίπτωση που παρουσιάσετε τον ιό λίγες μέρες πριν την ημερομηνία του τοκετού, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει να επισπεύσετε τη γέννα με καισαρική τομή. Ακόμη, όμως, και αν παρουσιάσετε τη λοίμωξη λίγες μέρες μετά τον τοκετό, το πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί και στο μωρό  μέσα στις πρώτες 10 ημέρες της ζωής του. Το σίγουρο είναι πως ο γιατρός θα είναι κοντά σας ώστε να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα που μπορείτε να έχετε για να βγείτε και οι δύο υγιείς.

 

Ερυθρά

Στην πιθανότητα που κολλήσετε αυτόν τον ιό στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για το έμβρυο. Εάν μολυνθεί ενδέχεται να παρουσιάσει καθυστέρηση στην ενδομήτρια ανάπτυξη, συγγενείς ανωμαλίες καρδιάς, ματιών, αφτιών, εγκεφάλου, νοητική ανεπάρκεια, εξάνθημα κ.λπ. Για το λόγο αυτόν εάν ο γιατρός διαγνώσει πως παρά τις όποιες προσπάθειές του, το έμβρυο έχει μολυνθεί, είναι πιθανό να σας ζητήσει μέχρι και τη διακοπή της κύησης.

 

Τοξοπλάσμωση

Είναι μια συχνή λοίμωξη η οποία μεταδίδεται από τα ζώα, κυρίως τις γάτες, αλλά και λόγω του μισοψημένου κρέατος. Ο κίνδυνος για το έμβρυο υπάρχει στην περίπτωση που για πρώτη φορά προσβληθείτε από αυτήν την ασθένεια κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως έχετε αναπτύξει αντισώματα, οπότε δεν το μικρό σας δεν κινδυνεύει! Εάν μολυνθείτε στο πρώτο διάστημα της κύησης, το μικρό σας δεν διατρέχει κίνδυνο. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει εάν μολυνθείτε στο τέλος της κύησης. Τότε, το μωρό σας μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, διόγκωση ήπατος και σπλήνας, νοητική ανεπάρκεια, εξάνθημα, ίκτερο, καταρράκτη, βραδύτητα ανάπτυξης και μικροκεφαλία ή υδροκεφαλία. Μάλλον το καλύτερο είναι να αποφύγετε να τρώτε φαγητά της γαλλικής κουζίνας, στην οποία ψήνουν το κρέας πολύ λίγο, και είναι επικίνδυνα!

 

Λιστερίωση

Είναι μία ασθένεια η οποία προκαλείται από μικρόβιο το οποίο μεταδίδεται από ζώα (π.χ. σκύλους, γάτες κ.λπ.), αλλά και από τροφή ζωικής προέλευσης, όπως κρέας, συκώτι, αβγά κ.λπ. Εάν ανεβάσετε ξαφνικά πυρετό, χωρίς κάποια προφανή αιτία, καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να αποκλείσετε κάθε ενδεχόμενο. Στην πιθανότητα που έχετε μολυνθεί από το εν λόγω μικρόβιο, το έμβρυο μπορεί να προσβληθεί μέσω του πλακούντα και ως νεογνό πια να παρουσιάσει δυσκολία στην αναπνοή, εξάνθημα, μηνιγγίτιδα κ.λπ. ή και να επέλθει αποβολή ή ακόμη και πρόωρος τοκετός.

 

Πρόληψη & ασφάλεια!

Το πιο ασφαλές είναι να έχετε αποκτήσει αντισώματα, είτε περνώντας το στάδιο της ασθένειας, είτε έχοντας εμβολιαστεί πριν από τη σύλληψη, από τις παιδικές ασθένειες που τυχόν μπορεί να σας χτυπήσουν την πόρτα στην ενήλικη ζωή σας! Παρόλα αυτά, χρειάζεται να είστε πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό σας, για το οτιδήποτε, ο οποίος θα σας κατευθύνει στο  πώς να αντιμετωπίσετε όποια ασθένεια προκύψει στο… διάβα της εγκυμοσύνης. Τα εμβόλια είναι, θα λέγαμε, απαγορευτικά, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της κύησης, εκτός και αν ο αρμόδιος γιατρός κρίνει πως είναι επιτρεπτή μια ανάλογη ενέργεια. Εσείς, πάνω από όλα χρειάζεστε ηρεμία και στιγμές ηρεμίας με το έμβρυο στην κοιλιά σας.

Για τα άλλα τα φροντίζει η επιστήμη!

 

Ελληνικά
happy baby